Už siedmykrát oslávi slovenská scéna Medzinárodný deň jazzu galavečerom hudobnej ankety Esprit. O držiteľoch cien za to najlepšie z minuloročnej úrody domácich jazzmanov rozhodne odborná porota, ale aj verejnosť internetovým hlasovaním. Galavečer s odovzdaním cien a trojkoncertom nominovaných umelcov sa uskutoční 30. apríla v Divadle Aréna v Bratislave.

O tom, že na Slovensku jazz žije a darí sa mu, svedčí každoročná nádielka nových albumov domácich interpretov. Medzi nominovanými nahrávkami nájdeme opäť debuty mladých kapiel, stálice domácej scény i zaujímavé medzinárodné spolupráce. Jazzový žáner je tu obsiahnutý vo všetkých svojich podobách - od starého hot jazzu, cez stredný prúd prelínajúci sa s populárnou hudbou, až po moderný jazz či fúzie s bluesom, popom, ale i folklórom a experimentálnou hudbou. Rok 2018 priniesol spolu 18 nahrávok, ktoré organizátori zaradili do ankety.

Nominácie na cenu Esprit za rok 2018:

Andreas Varady - The Quest
Bratislava Hot Serenaders - I Like That
David Kollar & Arve Henriksen - Illusion of a separate world
Elia Kači - Charmaine
Erbetes Quartet Iveta Lišková - Motýlie krídla
Fats Jazz Band - Večer pri Dunaji
Fats Jazz Band - Swingin' Organ
Jana Gaváčová - Biele noci
Ľudové Mladistvá - Viete ako... 
Marek Szarvaš Projekt - The Rest of the World
Maringotka - Poza bučky
Paper Moon Trio - Teba vrúcne milujem
Peter Korman - Root System
Peter Lipa - Slovenské evergreeny
Sisa Michalidesová - Colours of Solitude
Štefan Bugala - Sagacita
Talent Transport - Napospas
Tibor Feledi Kairos Quintet - Common Playgrounds

Hlavné ocenenie, Cenu odbornej poroty Esprit za najlepší jazzový album roka, vyberie medzinárodná porota zložená z popredných hudobných žurnalistov, kritikov a promotérov v oblasti jazzu, menovite:

Kevin Hays - jazzový klavirista a skladateľ, čestný člen poroty (USA)
Johann Kneihs - jazzový redaktor ORF Ö1 (Rakúsko)
Peter Polanský - marketingový riaditeľ a dramaturg Wiener Konzerthaus (Rakúsko)
Viktor Zappner - jazzový producent a promotér (Tasmánia)
Milan Tesař - Hudobný redaktor a dramaturg Rádio Proglas (Česko)
Matej Šálek - dramaturg City Sounds Festival
Ján Sklenár – redaktor Rádio Devín
Peter Baláž - redaktor portálu jazz.sk

O Cene verejnosti budú môcť rozhodnúť všetci fanúšikovia jazzu, interaktívne internetové hlasovanie bude spustené 1. apríla na stránkach organizátora jazz.sk. 
 
Počas slávnostného večera s vyhlásením výsledkov a odovzdaním ocenení Esprit zažijú diváci 30. aprílaDivadle Aréna široký záber jazzového žánru vďaka koncertom troch z nominovaných zoskupení. Priamy prenos z podujatia odvysiela Rádio Devín. Generálnym partnerom podujatia je softvérová spoločnosť Espirit s.r.o. Vstupenky na podujatie sú už v predaji.

Sošky ocenení v tvare kontrabasu vytvoril významný slovenský akademický sochár Juraj Čutek. "Ľudský rozmer jazzu, jeho farebnosť a improvizácia sú pre mňa najinšpiratívnejšie. Mám pocit, že tak ako vzniká jazzová skladba, vzniká aj moje výtvarné dielo. Jeho zrodu vždy predchádza nápad, koncept, projekt, ale až konfrontácia s materiálom, mojím vnútrom a energiou kozmu vytvorí konečný produkt," uviedol Čutek.

Slávnostná ceremónia Esprit je už niekoľko rokov registrovanou udalosťou participujúcou na oslavách International Jazz Day (UNESCO). Cieľom tohto podujatia je spoločne osláviť slobodu a kreativitu formou jazzových podujatí konaných v jeden deň po celom svete. Záštitu nad siedmym ročníkom prestížnej ankety a čestné členstvo v medzinárodnej odbornej porote prevzal americký klavirista a skladateľ Kevin Hays. Pätdesiatročný rodák z New Yorku je medzinárodne uznávaný ako jeden z najvýznamnejších jazzových klaviristov svojej generácie. 

Zviditeľnenie jazzu a priestor na stretnutie

Hlavnou myšlienkou ankety Esprit, ktorej hlavným organizátorom je hudobník Boriš Čellár, je podpora tvorivosti slovenských predstaviteľov jazzového žánra. Pre hudobných nadšencov zase predstavuje jedinečnú šancu získať prehľad o tom najlepšom, čo v tomto žánri za posledný rok na Slovensku vzniklo a vyjadriť svojím hlasovaním podporu a uznanie domácim umelcom.

Pridanou hodnotou ankety je voľne dostupná databáza albumov s ukážkami a ich profilom, ktorá vzniká vďaka online prezentácii súťaže na webe Jazz.sk. Slávnostný večer zase vytvára raz ročne významný priestor pre stretnutie kultúrnej obce, spojený s hodnotným koncertným programom so skladbami z aktuálnych nominovaných albumov. 

Držiteľkou ocenenia za rok 2017 je skladateľka a hudobníčka Sisa Michalidesová, ktorá cenu získala aj v roku 2015. Víťazmi predchádzajúcich ročníkov boli Lukáš Oravec Quartet (2016 a 2013), basgitarista Juraj Griglák (2014) a gitarista Michal Bugala (2012). V rokoch 2014 a 2015 prebral nad podujatím záštitu prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska.

Redakciu Hudba.sk informovala za organizátorov ankety informovala PR manažérka Zuzana Beňová. Tlačovú správu sme upravili.