Slovenský gitarista, spevák a skladateľ Archívny Chlapec dnes na značke Slnko Records vydáva svoj tretí album s názvom Zapadákov. Kolekciou intímnych piesní sa po "tranzitnej" fáze vracia naspäť k pesničkárstvu, postavenom na akustickej gitare a úprimných textoch o rodine, detstve a živote v malom meste.

"Bol to zámer," komentuje nástrojový minimalizmus nového albumu Richard Vávra, ktorý je hlavným protagonistom projektu Archívny Chlapec. Introvertný debut spred piatich rokov hudobníkovi z Kútov priniesol fanúšikov na Slovensku aj v Čechách a jeho ďalšie odvážne pokračovanie s bohatšími aranžmánmi označili niektorí novinári ako jeden z najlepších pesničkárskych počinov na Slovensku. Už vtedy však Archívny Chlapec hovoril, že je vo fáze tranzitu a jeho hudba v budúcnosti môže znieť opäť inak. Na novinke si aranžérsky vo všetkých skladbách vystačil len s jednou gitarovou linkou a dvoma hlasmi.

Radosť z obyčajnej každodennosti

"Po albume Zvery som mal pocit, že úlohou hudobníka je neustále sa posúvať vpred a s touto ideou vznikol nasledujúci album Tranzit. Problém bol, že som nevedel, čo to 'vpred' konkrétne znamená. Až s odstupom času som zistil, čo mám rád, v čom som doma, a že netreba vidieť progres len vo viac nástrojoch či zložitejších aranžmánoch. Hudobným napredovaním môže byť aj to, že začneš byť k sebe úprimný a prestaneš sa štylizovať do niečoho, čím nie si," myslí si Richard a dodáva, že presne o tom je album Zapadákov. O jednoduchosti, úprimnosti k sebe samému aj ostatným a radosti z obyčajných, každodenných vecí.



"Nie je sa kam náhliť, môžeme si dovoliť ten luxus prísť neskoro alebo nikdy," spieva v druhej skladbe albumu Archívny Chlapec a pôsobí to autenticky, pretože jeho texty reflektujú, čím naozaj žije. "Mám jedenásťročného syna, manželku, každý večer varíme, ráno ma niekedy bolí chrbát a rád jazdím na bicykli popri Morave smerom na Skalicu," hovorí Richard.

Azda najlepšie myšlienku Zapadákova vyobrazuje skladba a video Ponad Berlín smer Londýn, ktorý je duetom Archívneho Chlapca s českou speváčkou menom Prune. Je to čiastočne DIY koncept, snaha o zachovanie čo najväčšej autenticity, aj snaha o sureálny, snový pohľad na úplne bežné veci, ktoré sa nám zdajú na prvý pohľad obyčajné a škaredé. S cieľom nájsť 'krásno' niekde, kde by ho len málokto hľadal. 


Zapadákov vychádza 13. marca na značke Slnko Records na CD, MP3 aj v bezstratovom FLAC formáte. Nájdete ho na www.slnkorecords.sk a digitálne aj na obľúbených streamingových službách.

Vypočujte si celý album na Deezeri:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka zo Slnko Records. Tlačovú správu sme upravili.