Dan Bárta & Illustratosphere nahrali po dlhých siedmich rokoch nový štúdiový album. Pod titulom Kráska a zvířený prach vychádza dnes. Plánované turné, na ktorom chceli album predstaviť, museli, žiaľ, odložiť.

Album Kráska a zvířený prach obsahuje jedenásť nových pôvodných piesní a celkovo trinásť trackov, ktoré vznikli pod aranžérskym dohľadom Filipa Jelínka alebo ako výsledok spoločného hráčskeho "ohmatávania a napínania" základnej štruktúry piesne. Žánrovo ťažko zaraditeľná nahrávka s charakteristickým zvukom kapely Illustratosphere, ktorá je nota bene tiež súčasťou autorskej práce, nakoľko sound design je dielom gitaristu Miroslava Chyšku, je i napriek pestrosti jednotlivých aranžmánov hutným a súdržným celkom. Základom je zmysel pre kompozíciu, citlivá intrepretácia, kreativita a sila hráčskeho umu jednotlivých členov. V neposlednom rade sú esenciou albumu texty Dana Bártu, ktoré sa vyznačujú jeho osobitou poetikou.

Dve piesne v angličtine z pera Alžběty Plívovej a jedna autorská dokonca v slovenčine, české texty dobre dopĺňajú. Rytmická sekcia, ktorú aktuálne tvoria stálica Illustratosphere Robert Balzar (kontrabas) a uznávaný slovenský bubeník Martin Valihora, hrá na novom albume v mimoriadnej harmónii. "Niektoré kusy sú intímne až minimalistické, iné košatejšie. Myslím, že sme sa vystihli vydarene, je to pevné, pekný tvar, urobili sme krok správnym smerom a som si skoro istý, že fanúšikov opäť potešíme a nedôverčivo príjemne prekvapíme," hovorí o novom albume Dan Bárta.

Vypočujte si album Kráska a zvířený prach na Deezeri:



Pôvodne jednorazový projekt Illustratosphere, ventil autorského a hráčského pretlaku troch členov hudobnej skupiny J.A.R., Dana Bártu, Filipa Jelínka a Miroslava Chyška, doplnený triom Roberta Balzara a vzniknutý na prelome tisícročia, sa aj cez mnoho personálnych zmien ukázal ako mimoriadne životaschopný. Prvý album Illustratosphere (2000), zaznamenal solídny úspech, získal rad ocenení a ovplyvnil novú generáciu českých a slovenských muzikantov. Nasledovali ďalšie štúdiové albumy Entropicture (2003), Animage (2008) a Maratonica (2013).

V súčasnej dobe hrá kapela v zostave Dan Bárta (spev), Filip Jelínek (klávesy), Miroslav Chyška (gitara), Robert Balzar (kontrabas a basová gitara) a Martin Valihora (bicie). Štúdiová novinka Kráska a zvířený prach vychádza digitálne, na CD aj na dvojvinyle.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Renáta Tomášová z vydavateľstva Warner Music. Text správy sme upravili.

Foto: Lucie Maczeczková

Súvisiaci interpreti: Dan Bárta