Americká hip-hopová formácia Wu-Tang Clan oznámila, že v júli vydá svoju šiestu štúdiovku s názvom A Better Tomorrow. Nahrávka sa tak na trh dostane 20 rokov po kultovom debute Enter the Wu-Tang (36 Chambers) a podľa všetkého bude poslednou v diskografii tejto legendy.

Správy o tom, že newyorská formácia tento rok možno vydá nový album, sa objavili už vlani v októbri. Vtedy to ako prvý spomenul jej člen RZA. "Je tu ešte jedna posledná úloha, ktorú musí Wu-Tang Clan urobiť. Budúci rok máme 20. výročie (debutového albumu, pozn. red.). Takže som ostatným členom povedal, že by sme sa určite mali všetci stretnúť a možno aj spraviť niečo, čím tento príbeh uzavrieme. Takže teraz o tom diskutujeme a ak nám to okolnosti umožnia, tak o rok vydáme náš posledný album," uviedol vtedy RZA.

Návrat k začiatkom

Ako uviedol pre denník New York Times, ostatných členov požiadal o súhlas s tým, že sa bude album nahrávať pod jeho vedením, tak ako v začiatkoch, keď bol prirodzeným tvorivým lídrom a producentom. Návrat do starých čias symbolizuje aj názov A Better Tomorrow, ktorý je zrejme odvodený od rovnomennej skladby vydanej na dvojalbume Wu-Tang Forever (1997).

Nahrávanie albumu v ostatných týždňoch potvrdili aj ďalší členovia Method Man a Cappadonna. "S RZAom sme v kontakte. Jednoznačne sa koncentrujeme na viac pozitivity a učenia a snažíme sa vrátiť k nášmu pôvodnému štýlu na tomto albume Wu-Tangu," prezradil Cappadonna, ktorý je neoficiálnym členom, no od spomínaného Wu-Tang Forever sa na nahrávkach formácie objavuje pravidelne.

Formácia sa v kompletnom zložení (okrem zosnulého člena ODB) predstaví už túto nedeľu na festivale Coachella, koncert si môžete pozrieť prostredníctvom Youtube v priamom prenose v pondelok ráno o 6:20 (kvôli časovému posunu, v USA to bude ešte nedeľa). Od mája bude Wu-Tang Clan koncertovať v európskych mestách a na festivaloch. Najbližšie k Slovensku bude v júli na festivale Balaton Sound v maďarskom meste Zamárdi.


Wu-Tang Clan vznikol v roku 1992, pričom jeho základom bola formácia All In Together Now. Tú tvorili bratranci RZA, GZA a Ol' Dirty Bastard, ktorý však v roku 2004 zomrel. V Clane sa k tejto trojici pridali Method Man, Inspectah Deck, U-God, Masta Killa, Raekwon a Ghostface Killah, neskôr sa neoficiálnymi členmi stali aj Cappadonna a Streetlife.

Skupina debutovala v roku 1993 albumom Enter The Wu-Tang (36 Chambers), ktorý je považovaný za jednu z najlepších hip-hopových nahrávok v histórii. Nasledovali albumy Wu-Tang Forever (1997), The W (2000), Iron Flag (2001) a 8 Diagrams (2007). Všetci členovia sa okrem toho venujú aj sólovým projektom, pričom navzájom často spolupracujú.

Zdroj: SITA (Hiphopdx.com, archív), Pitchfork.com, Nme.com, pm
Foto: AP Photo/Joel Ryan

Súvisiaci interpreti: Wu-tang Clan