Slávica Zuzana Smatanová minulý týždeň odohrala prvé tri koncerty akustického turné, ten ďalší ju čaká až budúci piatok. Zážitky boli také silné, že sa návratu na pódium nevie dočkať a už teraz je jasné, že naplánovaných sedem jarných koncertov stačiť nebude. Na jesennom pokračovaní turné plánuje dokonca natočiť koncertné DVD.

Speváčka a skladateľka Zuzana Smatanová pripravila pre svojich fanúšikov hudobnú lahôdku. Po Slovensku začiatkom mesiaca vyrazila s akustickými koncertami s jazzmanom európskeho formátu Milom Suchomelom. Zatiaľ odohrala tri koncerty a ohlasy sú natoľko pozitívne, že projekt rozhodne neskončí tak rýchlo, ako sa pôvodne plánovalo.

"Už na skúškach som vedela, že to bude niečo výnimočné, čo sme doteraz s kapelou nezažili. Od prvého koncertu sme mali všetci veľkú radosť a nadšenie. Milo dá mojim pesničkám nový rozmer, novú náladu. Mám pocit, že celý koncert relaxujem a cítim sa blažene," priznala Zuzana s niekoľkodňovým odstupom po koncertoch v Novom Meste nad Váhom, Vranove nad Topľou a Trebišove.

Spolu s ňou a Suchomelom vytvárajú na pódiu intímnu akustickú atmosféru členovia kapely Maroš Kachút, Pavol Smolka, Braňo Jelen a Dušan Kulich. Pridal sa k nim aj mladý hráč na klávesové nástroje Peter Kunzo. "Už dlho som nemal taký pocit radosti a pokoja na pódiu. Je to strašne intímne, potichu, no s veľkou dynamikou. Niekedy sa prepracujeme v pesničkách z úplného ticha až po výbuch sopky... je to neskutočný pocit. Zuzka s Milom si veľmi porozumeli, úplne sa dopĺňajú. Kapela hrá v najlepšej forme, akú si pamätám," opisuje svoje dojmy manažér a basgitarista kapely Pavol Smolka.

Zuzana Smatanová si akustické turné užíva Zdroj: Martin FerenčíkPozrite si viac fotiek z akustického turné Zuzany Smatanovej

Keď sú dve hodiny málo...

Na koncertoch hrá kapela prierez celou tvorbou Zuzany Smatanovej. Tá svoje hity upravila do nových intímnych aranžmánov a do playlistu zaradila aj skladby, ktoré fanúšikovia ešte nikdy naživo nepočuli. "Publikum mi dáva úžasnú spätnú väzbu, nečakala som až takú. Vládne tam komorná atmosféra, ľudia sedia a mám pocit, že si vychutnávajú každú jednu pesničku. Moji fanúšikovia všetky pesničky dôverne poznajú, ale vďaka týmto koncertom ich zažívajú inak a my tiež. Mnohí mi po skončení koncertov písali, že sme hrali krátko, že by chceli viac, hoci to bol takmer dvojhodinový koncert," s radosťou opisuje Zuzana Smatanová.

Akustické koncerty majú v sebe symboliku. Zuzana Smatanová tento rok oslavuje 10-ročné pôsobenie na hudobnej scéne a chce sa, podobne ako Katarína Knechtová, poďakovať najvernejším fanúšikom za podporu koncertovaním v menších priestoroch. Už teraz je jasné, že akustické koncerty budú mať pokračovanie. Jesenné turné sa dokonca rozhodla zachytiť na DVD. Na miesta, kde hrá v rámci jarných termínov, však už nezavíta.

Zoznam najbližších akustických koncertov Zuzany Smatanovej:

19. 4. - Bardejov, Kino Žriedlo
25. 4. - Modra, Elesko Wine Park
27. 4. - Liptovský Mikuláš, Route 66
10. 5. - Bratislava, Rock Cafe

Informácie a fotografie pre Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.

Foto: Martin Ferenčík

Súvisiaci interpreti: Zuzana Smatanová