K severu Európy neodmysliteľne patrí aj metal. Preto nie je prekvapením, že práve univerzita v Helsinkách začala ponúkať metalové kurzy. A k tomu novinky o albumoch Metallica, Megadeth a Gojira!

Magnet týždňa

Fínsky heavy metal si vo svete vydobil silnú pozíciu. Zatiaľ však hlavne v metalovom svete a pred sluchom širokej verejnosti zostáva ukrytý. Zmeniť sa to chystá kandidát na PhD, Paolo Ribaldini, ktorý bude na Helsinskej univerzite viesť trojtýždňový letný kurz Heavy metalová hudba v modernej histórii a spoločnosti. Na Slovensku sa niečoho podobného asi – bohužiaľ – nedočkáme. (pm)

Šrot týždňa

Tragický týždeň za sebou majú kapely WormreichKhaotika. Ich členovia totiž havarovali v dodávke, ktorou sa presúvali v rámci svojho turné. Na mieste zomreli traja ľudia – práve členovia spomínaných kapiel, ďalší traja boli prevezení do neďalekej nemocnice v kritickom stave. Príčinou bol údajne mikrospánok šoféra, po ktorom vozidlo narazilo do stromu. Viac info na Blabbermouth. (pm)



Týždeň ušami Rudiho Rusa
(viac vždy v pondelok o 22:00 na Rádiu_FM v relácii Headbanger_FM)

Veľmi sa teším na koncerty, ktoré ma čakajú tento týždeň. Hneď v pondelok vo Viedni anglickí metalcoristi While She Sleeps s výborným novým albumom Brainwashed. Skladba Our Legacy je parádny fucker do tváre všetkým talentovým súťažiam a umelým hudobným projektom. Takto sa to má robiť, takto je to správne a dobré.


Kanadskí drevorubači Cancer Bats sú s While She Sleeps na turné. Každý večer sa losuje, kto bude headliner. Či budú hrať poslední, alebo predposlední, je to úplne jedno, naživo je to smršť neskutočná. Cancer Bats sú jednou z najsympatickejších skupín, aké som kedy videl koncertovať.


A aby toho nebolo málo, celý večer bude otvárať belgická úderka Oathbreaker. Ak tieto riadky čítate v pondelok ráno, ešte stále máte dosť času. Vidíme sa večer vo viedenskej Arene.


A aby toho nebolo málo, v stredu si na rovnakom mieste zahrajú Modern Life Is War. Koncertný týždeň, ako má byť.


Novinky

Pred týždňom sme písali  o tom, že na novom albume Slayer zaznie aj Jeff Hanneman, pred dvoma rokmi zosnulý zakladajúci člen a otec najväčších hitov kapely. Tak to aspoň povedal v rozhovore o novom albume basák Tom Araya. Tento týždeň to však kompletne poprel v inom rozhovore druhý zakladajúci člen kapely Kerry King: žiaden riff na albume nebude od Hannemana. A my dodávame: je vám to jasné, metalisti?!? V onom rozhovore King spomenul skladbu Piano Wire, ktorá bola nahratá v čase príprav albumu World Painted Blood, no nedostala sa naň, lebo sám Hanneman cítil, že ju treba ešte prepracovať. Tak to potom aj v priebehu rokov spravil, no King znovu nahral všetky gitarové party sám. Už len bez záruky, lebo Slayer je schopný poprieť aj oči medzi ušami: Piano Wire by mala byť na novom albume(...). A je Hannemanova, je Hannemanova, je Hannemanova...bééé! P.S.: od vydania legendárnej nahrávky Hell Awaits ubehlo práve 30 rokov! (ip)

Novinky máme aj o ohlásenom albume od Metallica. Kirk Hammett v rozhovore pre Billboard.com svojim odborným okom odhadol, že je hotový na 25 percent. Ako na toto číslo prišiel síce neprezradil, ale jedno vieme určite – ak ho chcete niečím nasrdiť, spýtajte sa ho práve na nový album. Vraj na to začína byť alergický. (pm)

O niečo konkrétnejší bol Dave Mustaine z Megadeth. Ako prezradil na sociálnej sieti Twitter, kapela má napísaných 15 skladieb. Vidíš Kirk? Takto sa komunikuje! (pm)

A tešiť sa môžete, aj keď sa tešíte na nástupcu L’Enfant Savage od frantíkov Gojira. Podľa viacerých zdrojov je už kapela v štúdiu a začala nahrávať. Juch! (pm)


Kto chce vidieť Mötley Crüe? Posledná možnosť, tvrdí to glam-rocková kapela, ktorá už minulý rok ohlásila svetové The Final Tour. Ako headlineri budú otvárať v piatok 12. júna 2015 festival NovaRock na rakúskych Panónskych poliach. Tak kto chce vidieť lietajúce bicie Tommyho Lee (Jonesa – haha) a nakladačku v podobe vyše dvadsiatky pesničiek v priereze celej ich kariéry. Headlinerom soboty majú byť Die Toten Hosen a nedeľa patrí (dobodaným) Slipknotom, ktorí to natreli Motörheaďákom, tí majú len sekundovať. (ip)



Mám pocit, že o Agnostic Front teraz píšem každý týždeň. Ale tak chalani ich formátu si to zaslúžia, však? Mimochodom, tento týždeň zverejnili nové video. Je k titulnej skladbe z albumu The American Dream Died. (pm)


Novinka Epistemology od Keep Of Kalessin otočila kormidlom ich tankera do vôd definitívnej epickosti, pátosu a hymnickosti obalenej agresivitou a zbesilosťou na hranici virtuozity (sem-tam aj za ňou). Ak nerozumiete, čo tým autor chcel povedať, odporúčam (kúpiť) a vypočuť si ten ligotavý krúžok s dierou uprostred. Veľmi zaujímavý opus. Vibrujúce melódie určite potešia aj vašich susedov v paneláku! (ip)


Z Brazílie k nám dorazil výborný thrash šmrncnutý coreom. Nech je to už čokoľvek, má to výborný groove a hrá v tom aj bývalý gitarista Sepultura Jairo Guedz (ktorého neskôr nahradil Andreas Kisser). Kapela sa volá The Southern Blacklist a nižšie je ich nové video We Shall Rise. (pm)



Nórska metalová moderna v podaní ambicióznych Leprous znie sviežo, živelne a - čuduj sa svete – aj veľmi prístupne. Veľmi sa teším na ich štúdiovú novinku The Congregation, ktorú otvorí skladba The Price. Vynikajúce! (ak)


Technickí death metalisti Fallujah sa pýšia live videoklipom, ktorý zachytáva ich prevedenie skladby Starlit Path. Dynamické videjko z pohľadu niekoľkých kamier si pozrite na Facebooku kapely. Spomenutá pesnička otvára ich druhú dlhohrajúcu nahrávku The Flesh Prevails z júla minulého roku. Veľmi zruční muzikanti. (ak)

Zlovestné zoskupenie okolo Chrisa Barnesa neleží mŕtve šesť stôp pod zemou. Práve naopak, po dvoch rokoch prinesie nový album. Jedenásta štúdiovka Six Feet Under príde 5. mája a novo zverejnená skladba Stab s typickým brechotom dredáča, sa hlási o vašu pozornosť. Podľa slov speváka je text výletom do psychiky sériového vraha. Veľmi príjemná jarná téma. (ak)



Kontroverzní poľskí rúhači na čele s porotcom talentových súťaží. Takí sú Behemoth. Uplynulý týždeň zverejnili nepokojný videoklip plný symboliky, temnoty a nechutných výjavov. Vizuálne temný a surreálny klip rozpráva o páde Lucifera a jeho následnom návrate. Autorovi klipu menom Zev Deans pripomína cestu spomínaného frontmana Nergala. „Ako Lucifer, i on sa dostával z ťažkého obdobia, no teraz je silnejší, ako nikdy predtým.“ Skladbu Messe Noir nájdete na aktuálnej doske blackmetalistov – The Satanist. (ak)


Haluz týždňa

Čo vznikne, keď skombinujete Head Like A Hole od Nine Inch NailsI Really Like You od Carly Rae Jepsen? Prekvapivo dobrý mashup! Teda ak ste talentovaný ako Yep I’m The Toaster, jeho autor. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak), Rudi Rus (rr), Igor Paško (ip)
Foto: www.facebook.com/Metallica

Súvisiaci interpreti: Megadeth, Metallica