Jej hlas už pravdepodobne poznáte - spolupracovala na minuloročnom letnom hite Rather Be "przniteľov" klasickej hudby Clean Bandit a po neočakávanom úspechu sa do štúdia spoločne dostali znova. Britskej speváčke Jess Glynne sa tento rok rysuje sľubná kariéra, so svojím sólovým počinom už tretí týždeň za sebou dobyla UK Chart.

Kučeravú ryšavku Jess Glynne sme vám v skratke predstavili už v januári ako jeden z 25 nádejných talentov schopných rozvíriť hladinu hudobných vôd v roku 2015. Zdá sa, že táto predpoveď vyšla. Speváčka známa z hitu minulého leta Rather Be, ktorý mala so štvoricou Clean Bandit, sa totiž so svojím druhým samostatným singlom Hold My Hand drží na čele prestížneho rebríčka predajnosti singlov už tri týždne.


Od alkoholu k nahrávacej spoločnosti

Dvadsaťpäťročná Židovka zo severu Londýna ešte pred rokom pracovala v manažmente spoločnosti distribuujúcej alkohol a teraz stojí na prahu vydania vlastného debutového albumu. Nešlo to však ľahko. Predtým než sa na Twitteri "zosieťovala" s Lily Allen, Emeli Sandé či Samom Smithom zažila množstvo odmietnutí. Jedným z nich bol aj neúspech v talentovej šou X Factor, kde sú skúsila šťastie ako 15-ročná.

Vinu prisudzovala škole Fortismere, kde študoval aj Rod Stewart. "Stiahla som sa, lebo som si neverila. Bola to skvelá škola, ale v skutočnosti sa o mňa nezaujímali a nedali mi možnosti na rozvoj. Možno preto, že som nehrala na žiadny hudobný nástroj. Skúšala som toľko súťaží, ale nedostala som sa ani do jednej," priznala. Napriek tomu sa nevzdávala a živila sa popri tvorbe vlastnej hudby prácou v butiku, fitnescentre či v kaderníctve. 

Keď sa vrátila po ceste okolo sveta, ktorú absolvovala s kamarátkou, začala pracovať pre hudobné vydavateľstvo. Vďaka tomu si dokázala podchytiť britský hudobný priemysel po manažérskej stránke - vzťahy s verejnosťou, turné, kontrakty a kontakty, ale aj po tej technickej. Rozhodla sa totiž absolvovať ročný hudobný kurz na jednej z londýnskych univerzít. Tu stretla aj skladateľa Jin Jina a producenta Bless Beats. S nimi vytvorila svoj prvý neoficiálny singel Home.


Nie je len featuring

V auguste roku 2013 získala Jess zmluvu s nahrávacou spoločnosťou Atlantic Records (Bruno Mars, Janelle Monaé). V tom istom roku ju oslovil aj britský deephouseový producent Route 94. Pravdepodobne vďaka skladbe My Love našla Britka inšpiráciu pre svoju terajšiu tvorbu, v ktorej mieša prvky eurodance 90. rokov s prvkami house music a aktuálne trendových gitarových riffov inšpirovaných 70-tymi rokmi.

Na základe tejto spolupráce ju oslovili aj Clean Bandit, s ktorými v januári minulého roka vydali spomínaný singel Rather Be. Ten sa stal najrýchlejšie sťahovaným singlom minulého roka. Získal cenu Grammy za najlepšiu tanečnú nahrávku, ako aj dve nominácie na BRIT Awards, pričom jedna z nich bola za najlepší britský singel. Kolaborácia sa neskôr zopakovala v podobe piesne Real Love, avšak podobný úspech už nezožali.


Jess Glynne pre médiá povedala, že nie je niekým, kto bude mať navždy "ft." alebo "feat." pred menom. Chystá svoj debutový album, z ktorého už fanúšikom stihla ponúknuť počin Right Here s pôsobivou basovou linkou. Jej prvotine produkovanej duom Gorgon City sa podarilo dobyť rebríček iba v Belgicku a vo Veľkej Británii, pričom doma len ten tanečný. Nasledovník Hold My Hand s chytľavým klavírnym introm a textom o láske však dokázal uchvátiť Britov natoľko, že sa už tri týždne nepretržite drží na čele singlového rebríčka.

Prvá štúdiovka skromnej speváčky, o ktorej sa všeobecne vie, že ešte stále poslúcha svojich rodičov, vyjde pravdepodobne v júni alebo júli tohto roka. Isté je, že okrem Jin Jina a Bless Beatsa sa na nej objaví aj Naughty Boy.


Autor: Marek Majzon
Foto: Facebook.com/JessGlynne