Zosnulá britská speváčka Amy Winehouse sa údajne už ako desaťročná pokúsila spáchať samovraždu. Vo svojej najnovšej knihe Amy Winehouse: The Untold Story to tvrdí spisovateľka Chloe Govan, ktorej to prezradil nemenovaný speváčkin priateľ. Práve ten našiel Amy po tom, čo sa predávkovala liekmi.

Amy Winehouse sa vraj chcela zabiť necelý rok po tom, čo jej otec Mitch opustil svoju manželku Janis pre inú ženu. "Amy si prešla veľmi bolestivým obdobím po tom, čo sa jej rodičia rozišli. Mohla sa tváriť, že sa jej to netýka, ale to, že jej otec opustil matku pre inú ženu, bolo v jej očiach absolútne neodpustiteľné. Našiel som Amy v bolestiach, ako sa drží za brucho. Okolo úst sa jej začala tvoriť pena a oči sa jej pretáčali. Predávkovala sa liekmi, pretože už nechcela žiť. Povedala mi, že chce navždy zaspať," uviedol priateľ.

V spomínanej knihe sa tiež uvádza, že speváčka bola fascinovaná takzvaným Klubom 27, ktorého členmi sú známi hudobníci ako Kurt Cobain, Jim Morrison, Jimi Hendrix alebo Janis Joplin. Spája ich to, že všetci zomreli vo veku 27 rokov. "Amy mi veľakrát hovorila, že si myslí, že zomrie mladá a že vie, že sa stane členkou Klubu 27. Mám pocit, akoby potrebovala zomrieť ako legenda," vyhlásil speváčkin kaderník Alex Foden.

Jej "prianie" sa naplnilo - zomrela 23. júla 2011 vo veku 27 rokov a stala sa tak ďalšou členkou legendárneho klubu. Príčinou úmrtia jednej z najtalentovanejších speváčok posledného desaťročia bola konzumácia veľkého množstva alkoholu.

TIP: Kontroverzný cover: Beyoncé prespievala hit Amy Winehouse

Biografia

Amy Winehouse vydala debutový album s názvom Frank v októbri 2003, pričom všetky piesne s výnimkou dvoch coververzií napísala ona sama. Nahrávka si vyslúžila pozitívne reakcie a Winehouse vďaka nej získala dve nominácie na Brit Awards. O tri roky neskôr vyšla jej druhá štúdiovka Back To Black, ktorá sa stala najpredávanejším albumom roka 2007 vo Veľkej Británii. Vzišli z nej hity ako Rehab či You Know I'm No Good a nasledovalo šesť nominácií na prestížne hudobné ceny Grammy, pričom päť z nich premenila na sošky.

V roku 2009 sa tak dostala do Guinnessovej knihy rekordov ako britská interpretka s najväčším počtom cien Grammy. Po týchto úspechoch nasledoval prudký pád - Winehouse niekoľkokrát nedokázala dokončiť svoje vystúpenia, zabúdala texty piesní i mená členov kapely a často bola viditeľne pod vplyvom alkoholu. V júni 2011 po fiasku na belehradskom koncerte zrušila celé európske turné. O niekoľko týždňov na to nečakane podľahla.

Necelých päť mesiacov po jej smrti vyšla kompilácia Lioness: Hidden Treasures obsahujúca dovtedy nevydané nahrávky zo štúdiového albumu, na ktorom pracovala. Producenti Salaam Remi a Mark Ronson dali album dokopy po tom, ako si vypočuli tisícky hodín nahrávok speváčkiných vokálov. Podľa Remiho slov to bol veľmi silný zážitok. "V pozadí sme počuli aj rozhovory, to bolo emocionálne. Bolo to ťažké, ale zároveň úžasné. Amy bola talentované dievča. Stvorila dielo, ktoré bude inšpirovať ešte nenarodenú generáciu," povedal.

Súčasťou kompilácie je aj duet s Tonym Bennettom Body and Soul. Pieseň, ktorú nahrala 23. marca 2011, teda presne štyri mesiace pred smrťou, je jej vôbec poslednou štúdiovou nahrávkou. Vyšla ako singel v deň jej nedožitých 28. narodenín - 14. septembra 2011.


Zdroj: SITA (Nme.com, archív), Hudba.sk
Foto: AP Photo/Keystone, Steffen Schmidt

Súvisiaci interpreti: Amy Winehouse