Spevák a skladateľ Juraj Zaujec sa rok po vydaní debutového albumu pripomína novým videoklipom, ktorý by sme mohli označiť za tichú oslavu mesiaca lásky. Emotívne zábery zobrazujú nežnú intimitu dvoch starších ľudí a podčiarkujú jednoduchú krásu života vo vzťahu.

Presne o týždeň uplynie rok odkedy známy český hudobník David Koller pokrstil Jurajov debutový album Všetko je inak. Sympatický pesničkár tak potvrdzuje, že máj je jeho obľúbeným mesiacom na vydávanie noviniek. A hoci CD mu legedárny český hudobník vlani pokrstil bez pátosu a v odľahčenej atmosfére - červenými nohavičkami v klube s názvom 1001 Nights - na samotnej nahrávke je viacero skladieb, ktoré idú pod povrch a nútia k zamysleniu.

Takou je aj skladba Húsky (na albume ako Húsky 2, keďže existujú dve verzie s dvoma rôznymi speváčkami), ku ktorej dnes Juraj Zaujec zverejnil videoklip plný autentických emócií a spomienok na život. Režisér Mišo Adamec, ktorý vizuál zastrešil umelecky aj produkčne, zachytáva v dnešnom uponáhľanom svete už takmer neviditeľnú emóciu dlhodobej blízkosti, úcty a lásky medzi dvoma staršími ľuďmi.

"Život je príliš krátky a rýchly, no jediná vec, ktorú ani smrť nedokáže zlomiť, je láska. Chceli sme zachytiť krásu a lásku dvoch starých ľudí. V ich tvárach je zapísané všetko, a aj keby tam nehrala žiadna hudba, tak výpoveď videa je veľmi silná," hovorí Juraj Zaujec o námete videoklipu, ktorý intímny duet s Luciou Bugalovou posunul do inej roviny.


Ak ste si videoklip pozreli skôr, než čítate tieto riadky, možno vás prekvapí informácia, že dvojica vo videoklipe v skutočnosti netvorí pár. "Hrá v ňom moja stará mama Anna Zaujecová a úžasný pán Jozef Kováčik," prezradil Juraj. Okrem ich presvedčivého "herectva" dodáva videu silnú atmosféru aj prostredie Myjavských kopaníc.

Juraj Zaujec, multiinštrumentalista, spevák a skladateľ, vystupoval v rôznych krajinách od Japonska až po Kanárske ostrovy. Na jar 2010 absolvoval trojtýždňové angažmá v USA ako hosťujúci člen medzinárodnej kapely Shipping Wizzards. Po návrate na Slovensko sa okrem sólovej kariéry začal venovať spolupráci s viacerými interpretmi, predovšetkým s Lacom Lučeničom, Martinou Schindlerovou, Ottom Kollmanom a Petrou Humeňanskou. V jeseni 2011 sa zúčastnil projektu Hlas Česko Slovenska (v tom istom ročníku súťažila aj Lucia Bugalová, vtedy ešte Molnárová). Taktiež obaja vystupovali v Legendách popu. Debutový album Všetko je inak vydal Juraj v máji 2014 vo vydavateľstve Opus.

Prečítajte si: Juraj Zaujec sa po úspechu v Hlase neprenáhlil. Vydal silný akustický debut

Informácie a fotografie z archívu Juraja Zaujeca pre Hudba.sk poskytol Peter Roško. Článok bol upravený a doplnený redakciou.

Foto: Youtube / Mišo Adamec

Súvisiaci interpreti: Juraj Zaujec