Jeden fenomenálne píše, druhý majstrovský kreslí a obaja sú zároveň hudobníkmi. Českí umelci Jaromír 99 a Jaroslav Rudiš spolu vytvorili známy komiks Alois Nebel a s literatúrou úzko spojenú kapelu Kafka Band. Už tento týždeň v rámci večera, ktorý je predvojom 6. ročníka festivalu BRaK, predstavia svoj nový album - ale nielen to!

Jedinečný projekt Kafka Band, ktorého ústrednými postavami sú práve spisovateľ Jaroslav Rudiš a výtvarník Jaromír 99 (vlastným menom Jaroslav Švejdík), zavíta po troch rokoch opäť na Bratislavský knižný festival - BRaK. Vo štvrtok 16. mája o 20:00 v Mestskom divadle P. O. Hviezdoslava v centre Bratislavy predstavia nový album, inšpirovaný Kafkovým nedokončeným románom Amerika.

Skupina Kafka Band vznikla pred piatimi rokmi, kedy vyšla ich prvá skladba Zámok (Das Schloss) a okrem už spomínaných zakladateľov kapely sú ďalšími členmi Dušan Neuwerth, Libor Palucha, Jiří Hradil, Zdeněk Jurčík a Tomáš Neuwerth, ktorí spoločne tvoria "all-stars team" českej nezávislej hudobnej scény. Sedemčlenná kapela má za sebou vypredané aprílové turné v Nemecku, kde sa okrem iného predstavila aj v rámci známeho Lipského knižného veľtrhu.


O ich najnovšom albume sa Jaroslav Rudiš vyjadril: "Opustili sme koncept poloakustického projektu a viac pracujeme s elektronikou. Album je tiež výrazne pesničkovejší ako Zámek. Silnou témou románu Amerika je moderná, chladná, odľudštená spoločnosť, kde sa nikto nemôže spoliehať na súcit. Ten príbeh je veľmi aktuálny. Tak ako hlavný hrdina knihy Karel Rossmann, aj my vyrážame na pre nás doposiaľ neprebádané územie."

Len nedávno mal premiéru nový videoklip ku skladbe Gott oder Teufel, ktorý je už tretím oficiálnym vizuálom k albumu po lyric videu Amerika a "virtuálnej" piesni People Get Lost. V máji čakajú kapelu len dva koncerty v Čechách a jeden exkluzívne v Bratislave. Pre návštevníkov bude k dispozícii niekoľko virtuálnych okuliarov, cez ktoré si budú môcť po koncerte pozrieť klip People Get Lost, v ktorej je hlavnou postavou Jaromír 99 a mnoho jeho tvári.


Debata v protiatómovom kryte

Jaroslav RudišJaromír 99 sa pred koncertom (o 19:00) stretnú s fanúšikmi na debate, ktorá sa bude konať vo výnimočnom, verejnosti obvykle neprístupnom priestore krytu civilnej ochrany pod Mestským divadlom P. O. Hviezdoslava. Rudiš predstaví slovenským čitateľom svoje najnovšie diela: novelu Český ráj, s ktorou obcestoval niekoľko krajín a ktorá sa odohráva v saune za českým malomestom. Niekoľko chlapov sa tu pravidelne stretáva, spomína na staré časy a zároveň sa obáva neistej budúcnosti. Spisovateľ prezradí viac aj o ďalšej novinke Winterbergova poslední cesta, ktorá vyšla zatiaľ len v nemčine.

Jaromír 99 zas povie viac o komikse Zatím dobrý, ktorý pripravil podľa románu Jana Nováka. Je to napínavý western z čias Studenej vojny: pätica mladíkov s pištoľami sa v ňom postaví armáde východonemeckej Volkspolizei. Z čias komunizmu je aj ďalší jeho úspešný komiks Zátopek. 

Debatu bude moderovať Michal Hvorecký a vstup je voľný. 

História česko-slovenského komiksu a výstava Jaromíra 99 

Ešte pred debatou a koncertom organizátori pozývajú o 18:00 na vernisáž k dvom výstavám v priestoroch Univerzitnej knižnice v Bratislave. Jedna nesie názov Medzitým na inom mieste a ponúkne príbeh "prvého storočia" moderného komiksu. Ide o rekapituláciu českých komiksových dejín v desiatich kapitolách cez historické a spoločenské súvislosti, teda prostredníctvom toho, čo sa dialo medzitým na inom mieste a čo českých tvorcov ovplyvnilo. Predstavené budú komiksy od Josefa Ladu, Ondřeja Sekoru, Káju Saudka a jedna kapitola výstavy bude špeciálne venovaná aj slovenským komiksovým autorom, ktorí pôsobili na českej scéne - Brankovi Jelinkovi, Mikulášovi Podprockému a Jánovi Lastomírskemu. 

Druhá výstava bude patriť výlučne tvorbe Jaromíra 99, ktorý svoj život delí medzi hudbu (skupiny Priessnitz, Umakart či Kafka Band) a výtvarné umenie. Jeho grafická novela vznikla na základe slávneho nedokončeného románu Franza Kafku - Zámok. Toto absurdné, groteskné dielo, plného čierneho humoru, predstaví tvorca na Slovensku prvýkrát. Kafkov Zámok v podobe grafického románu vyšiel v roku 2013 pri príležitosti 170. výročia Franza Kafku. Ten písal román v roku 1922, no nikdy ho nedokončil. Aj napriek tomu patrí k jeho najvýznamnejším dielam, ktoré inšpiruje dodnes.

Program Otvorenia festivalu BRaK - 16. mája:

18:00 - Univerzitná knižnica v Bratislave - 
vernisáž k výstavám Jaromír 99 a História česko-slovenského komiksu

19:00 - Protiatómový kryt Mestského divadla P. O. Hviezdoslava - moderovaná beseda s Jaroslavom Rudišom a Jaromírom 99

20:00 - Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava - koncert kapely Kafka Band


Viac literatúry a umenia prinesie BRaK v júni

Hlavná časť 6. ročníka multižánrového knižného festivalu BRaK sa uskutoční o mesiac neskôr - od 14. do 16. júna v priestoroch Novej Cvernovky, kde nebude chýbať predajná výstava kníh, výstavy, stretnutia s autorkami a autormi, divadlo, tvorivé dielne a koncerty.

Po prvýkrát bude programová časť festivalu aj geograficky ukotvená a zameraná na susedné Maďarsko. Do Novej Cvernovky tak tento rok zavítajú tváre súčasnej maďarskej knižnej a hudobnej scény, medzi inými Benedekt Tóth, autor knihy Mŕtve body, či Ferencz Czinki, ktorého návšteva tohto festivalu v minulosti inšpirovala k vzniku novely Bratislavské metro (vychádza vo vydavateľstve BRAK). S maďarským literárnym milieu totiž súvisí aj téma festivalu "melanchólia", ktorú dôsledne rozpracoval autor László Foldényi a figuruje aj v názve knihy Lászla Krasznahorkaia Melanchólia vzdoru, ktorá vyjde v slovenskom preklade tento rok. Zo slovenských autorov sa predstaví knižná novinku Koniec sveta (a čo je za ním) od Moniky Kompaníkovej s ilustráciami Veroniky Holecovej Klímovej.

Súčasťou bohatého hudobného programu bude aj koncert groovy-psychedelickej kapely s poetickými textami Michala Kramára - Ankramu, či vystúpenie Mucha Quartet, ktorí zahrajú okrem iného aj filmovú hudbu Vladimíra Godára a jedno krásne prekvapenie v podobe premiéry novej skladby Kataríny Málikovej. 

Na výstavách konajúcich sa počas festivalu bude možné vidieť okrem iného linorytovú tvorbu zakladateľky prvej linoryteckej fotobanky Linostock Magdalény Rutovej, predstaví sa aj tvorba študentov vizuálnej komunikácie z ateliéru Typolab (VŠVU) a súčasťou výstav budú tiež ukážky z Knihy klidu Lucie Lučanskej tlačenej na risografe, ktorá vznikala počas rezidencie pre mladých ilustrátorov v Novej Cvernovke pod kuratelou festivalu minulý rok.

Priebežne aktualizovaný program a ďalšie infomácie nájdete stránke www.facebook.com/brakfestival a na FB evente festivalu.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Partnermi podujatia sú aj Medzinárodný Vyšehradský fond, Bratislavský samosprávny kraj, Magistrát Hlavného mesta SR Bratislavy, Bratislavské kultúrne a informačné stredisko, České centrum v Bratislave, Univerzitná knižnica v Bratislave, Literárne informačné centrum, Nová Cvernovka, Ars Bratislavensis, Artforum, CzechLit - České literární centrum, LITA, Medzinárodné centrum kultúry PL, Baobab ČR, Větrné Mlýny ČR a Miszje HU.

Mediálnymi partnermi sú Denník N, Týždeň, in.ba, RTVS, Rádio_FM a Rádio Devín, Knižná Revue, A2 kultúrní čtrnáctidenník, Citylife, kamdomesta, Kapitál, Tvar, VLNA, Music Press, 9múz, Nový Populár, Hudba.sk a ďalší. 

Záštitu nad podujatím prevzal primátor hlavného mesta SR Bratislavy Matúš Vallo.

Redakciu Hudba.sk za organizátorov Bratislavského knižného festivalu informovala PR manažérka Ivana Schwarz. Tlačovú správu sme upravili.