Členom najstaršieho amerického hudobného telesa, bostonskej Handel & Haydn Society, sa po niekoľkých dňoch podarilo nájsť dieťa, ktoré v nedeľu 5. mája na konci ich koncertu v Bostone do hrobového ticha v hudobnej sále vykríklo nadšené "wau!".

"Bol to jeden z najkrajších momentov, aké som kedy zažil," napísal minulý pondelok v otvorenom liste riaditeľ orchestra David Snead. Spontánna reakcia dieťaťa prišla po tom, ako orchester Handel & Haydn Society odohral Mozartovu Murársku smútočnú hudbu (Maurerische Trauermusik, 1875). Netradičný záver koncertu vyvolal v sále nadšenie divákov, ktorí sa smiali a zborovo tlieskali nielen umelcom, ale aj bezprostrednej reakcii dieťaťa.

Snead sa prostredníctvom spomínaného listu rozhodol mladého fanúšika a jeho rodičov nájsť, aby sa s nimi členovia orchestra mohli stretnúť, podarovať im nahrávku koncertu (na ktorej je zachytený aj "wau" moment) a pozvať ich na ďalší koncert s anglickým dirigentom Harrym Christophersom, ktorý sa uskutoční v septembri.

Kúzelný moment ľudskosti

Hudobníkom sa po niekoľkých dňoch prihlásil istý Stephen Mattin, ctiteľ vážnej hudby, ktorý uviedol, že hľadaným "dieťaťom Wau" je jeho deväťročný vnuk Ronan. Chlapcova rodina žije v mestečku Kensington asi hodinu jazdy od Bostonu. O jeho hľadaní sa Mattin dozvedel od svojej švagrinej, ktorá videla v televízii reportáž. Členovia orchestra mu následne navrhli, že sa s chlapcom spoja cez Skype a svojho nového fanúšika spolu s jeho starým otcom už pozvali na septembrovú premiéru ich nového programu.

Ronan podľa Mattina trpí určitou formou autizmu a "vyjadruje sa trochu inak ako ostatní ľudia". Ako dodal, aj preňho samotného bola reakcia jeho vnuka vzácnym momentom: "Môžem spočítať na jednej ruke koľkokrát spontánne prejavil svoje pocity," prezradil Stephen Mattin. Najčastejšie u Ronana vyvoláva silné emočné prejavy hudba, a práve vďaka starému otcovi sa stal jej veľkým fanúšikom. Prvýkrát ho vzal na koncert vážnej hudby pred pár mesiacmi. "Celé týždne o ničom inom nehovoril," povedal Stephen Mattin pre bostonské rádio WGBH a dodal, že medzi Ronanove obľúbené aktivity počas výletov do Bostonu patrí aj návšteva vedeckého múzea a múzea výtvarného umenia.

Stephen Mattin tiež prezradil, že chlapcovi rodičia sa na pátraní po "dieťati Wau" dobre pobavili. "Nebolo veľmi prekvapení, že spravil niečo, z čoho sú všetci paf, lebo je to dosť zábavný chlapík," povedal Ronanov starý otec. Jeho samotného však tento zážitok dojal - pre WGBH priznal, že sa ho dotkla láskavosť ostatných členov publika a hudobníkov po "wau" momente, a ocenil, že sa Handel & Haydn rozhodla chlapca vyhľadať. "Viete, ľudia sú rôzni. Každý má iné spôsoby vyjadrovania sa. Myslím si, že ľudia vo všeobecnosti, a tým aj spoločnosť, sa stáva tolerantnejšou a viac chápavou k rozdielom medzi ľuďmi."

Pozrite si reportáž o Ronanovi:


Text: Hudba.sk (zdroj: WGBH.org, SITA)
Foto: Facebook.com/handelandhaydn