Slovenská jazzová umelkyňa Ester Wiesnerová vydáva album Blue Journal. Absolventka prestížnych škôl Berklee College of Music a New England Conservatory v Bostone, ktorú v roku 2015 magazín Forbes zaradil do zoznamu 30 under 30, sa počas pandémie z USA vrátila na Slovensko a v čase lockdownov doma dokončila a s medzinárodnou skupinou nahrala skladby na svoj autorský debut.

Nahrávku nazvala Blue Journal (Modrý zápisník) a prináša na ňom jedenásť introspektívnych skladieb, ktoré Ester Wiesnerová sama skomponovala, zaranžovala a naspievala. Prvým zverejneným singlom je skladba Sinking Deep, ktorá album otvára. Videoklip k nej nakrú filmár Lukáš Marhevka.

"Spoluprácu na klipe k skladbe Sinking Deep nám Lukáš navrhol sám. Prišiel s tým, že by chcel urobiť klip a už vedel ako. S extrémne nízkym rozpočtom a rôznymi covidovými obmedzeniami to zvládol výborne. Nakrúcali sme to na Spiši. Je to jednoduchý príbeh ženy, o ktorom nebudem veľa rozprávať, lebo najlepšie je si to pozrieť," povedala o videoklipe Ester Wiesnerová.


Hľadanie vlastnej identity v globalizovanom svete

Už prvý singel naznačuje, že album Blue Journal je veľmi osobný. Jeho témou je hľadanie svojej identity vo svete plnom rôznych zaujímavých kultúr a prístupov k životu.

"Od svojich 18 rokov som bola vystavená takému množstvu kultúr, že som sa začala pýtať, aká je moja skutočná identita. Najprv som odišla z Európy a vhupla do americkej kultúry a anglického jazyka. Už počas štúdia som spolupracovala s ľuďmi z rozličných krajín, neskôr som pracovne cestovala po svete, štyri mesiace som žila a vyučovala na vysokej škole v Ázii. Nakoniec sa na mňa z každej kultúry toľko 'nalepilo', že som sa začala pýtať, kto naozaj som a kam patrím. Svoje myšlienky som si začala zapisovať od modrého zápisníka, a tak začali vznikať prvé texty pre album Blue Journal," hovorí Ester o pozadí vzniku debutovej autorskej nahrávky, ktorú si sama aj produkovala.


V čase príprav a nahrávania albumu platili prísne obmedzenia pre cestovanie, ale speváčke a autorke sa podarilo získať všetky potrebné povolenia, aby hudobníci zo zahraničia, ktorých spoznala počas svojich štúdií v zámorí, mohli pricestovať do jej rodného mesta. V dome jej rodičov v Partizánskom päť dní skúšali a pripravovali sa na nahrávanie, ktoré sa uskutočnilo v rakúskom štúdiu Wavegarden. Medzinárodná zostava, v ktorej hrá na saxofón a klarinet Sam Knight z Veľkej Británie, na špeciálnu elektro-akustickú harfu Charles Overton z USA, na perkusie Kan Yanabe z Japonska, a na kontrabas a basgitaru slovenský hudobník Michal Šelep, napokon po poctivej príprave nahrávanie zvládla za štyri dni.


Album Blue Journal vyjde v piatok 20. mája s netradične výtvarne a dizajnovo poňatým obalom. Je to totiž skutočný ručne vyrobený zápisník, ktorý obsahuje CD, texty, fotografie a priestor na vlastnú kreatívnu realizáciu pre každého. 

"Skladby na albume sú o tom, kto vlastne sme, čo všetko nás obklopuje a ovplyvňuje, či aké spoločenské normy nás do niečoho tlačia. To všetko som spolu s hudbou zapísala do môjho Modrého zápisníka. V ňom si môže každý listovať, čítať, pozerať a počúvať, ale aj dopísať ten svoj príbeh, alebo aj to, ako ho zaujali moje príbehy. Koncept obalu albumu sme vytvorili s fotografkou, kostýmovou výtvarníčkou, grafičkou a tvorkyňou ručne robených zápisníkov. Je to fotokniha a zápisník, ktorý reaguje na hudbu, ktorá je jeho súčasťou," povedala o netradičnom formáte albumu speváčka a skladateľka.

Ester Wiesnerová uvedie album do života spolu s medzinárodnou skupinou počas koncertného turné v deň jeho vydania 20. mája v bratislavskom Teatro Colorato. Od tohto dňa bude album dostupný vo všetkých online platformách. Ako znie jej tvorba naživo si môžete vypočuť v zázname vystúpenia v rámci projektu In Between Books Sessions.


Termíny koncertov Esterej Wiesnerovej s albumom Blue Journal:

19. 5. - Partizánske, Dom kultúry
20. 5. - Bratislava, krst albumu, Teatro Colorato 
21. 5. - Trenčín, Galéria Vážka
22. 5. - Piešťany, Apolin v Kursalone
26. 5. - Košice, FUGA - Kultúrne centrum kresťanov
27. 5. - Spišská Stará Ves, RAMAGU
28. 5. - Brezno, Bombura
29. 5. - Brno, U kouřícího králíka
30. 5. - Viedeň, ZWE

Zoznam skladieb na albume:

1. Sinking Deep
2. Circles
3. Burrito
4. Thirsty
5. Feet Are Screaming
6. Nightingales and Maple Trees
7. Who Are You Now
8. Citliví
9. Dripping
10. I'm Not Spinning if it Rains
11. Epilogue


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol PR manažér Rado Mešša. Správu sme upravili a doplnili. Novinky speváčky môžete sledovať na jej oficiálnych stránkach esterwiesnerova.com a www.facebook.com/EsterWiesnerova.