Mysleli ste si, že metalové videoklipy musia výhradne obsahovať zábery na svalnatých bradáčov točiacich hrivami? Omyl! Američania Mastodon natočili prepracované video, v ktorom si na svoje prídu nielen šermiari či fanúšikovia LARPov.

Formácia Mastodon svojím najnovším počinom ašpiruje na titul metalový klip roka. Vizuál k novému singlu High Road, plný záberov ako z hollywoodskeho filmu, totiž rúca predsudky o metalových videoklipoch, ktoré sú si často podobné ako vajce vajcu. Klip je oslavou LARPu (live action role-playing), ktorý možno popísať ako improvizovanú hru pre veľké deti a dospelých, kde sa každý účastník ujíma určitej role. Novinka od Mastodon však ide ešte ďalej a ukazuje tento fenomén na pozadí príbehu mladíka, ktorý svoj voľný čas trávi úplne inak ako jeho rovesníci.

videoklip High Road Zdroj: Youtube

Režisérom videoklipu, v ktorom si zahrali viacerí skúsení LARPeri, je Robert Schober alias Roboshobo, ktorý v minulosti spolupracoval s menami ako Green Day, Killers alebo Alice In Chains. Vo svojom najnovšom počine sa však zameral na neštandardnú kratochvíľu americkej, ale aj európskej mládeže, ktorá si získava stále väčšiu popularitu.

Skladba High Road pochádza z pripravovanej nahrávky Once More 'Round The Sun, ktorá by sa na trhu mala objaviť už 23. júna. Mastodon novinku nahrávali v Nashville v spolupráci s producentom a držiteľom ceny Grammy Nickom Raskulinczom. Nový album, ktorý by mal nadväzovať na ostatnú platňu The Hunter (2011), bude obsahovať 11 piesní. Okrem singla High Road zverejnila kapela už aj pieseň Chimes At Midnight.


Pre úplnosť treba dodať, že High Road nie je prvým "LARPovým" metalovým klipom. Fanúšikmi tohto fenoménu sú aj členovia heavy/stoner-rockovej kapely Red Fang, ktorí majú stredovekých "hráčov" napríklad v klipe Prehistoric Dog. Mastodon však stvárnenie klipu v tomto štýle dotiahli do dokonalosti.


Text: Hudba.sk (zdroj: PR, Pitchfork.com, Theverge.com)
Foto: Youtube

Súvisiaci interpreti: Mastodon