Organizátori štvrtej edície mestského rockového festivalu Rockscape, ktorý sa každoročne koná na banskobystrickom amfiteátri, stavili na všestrannosť a zavolali kapely, ktoré od rockového žánru odbočujú do najrôznejších smerov. Dôkazom je aj meno headlinera, kultová skupina Laibach, ktorá sa vráti dva mesiace po skvelom koncerte v Košiciach.

Rockscape 2016 v dňoch 24. a 25. júna predstaví šestnásť zoskupení naprieč žánrami punk rock, death metal, industrial či ska. Najväčším menom sú určite Laibach - slovinská industriálno-tanečná kapela, inšpirovaná elektronikou a lá Depeche Mode, od ktorej na začiatku kariéry trošku "odpisovali" i nemeckí Rammstein.

Kapela vznikla v roku 1980 v slovinskom meste Trbovlje, odkiaľ sa v roku 1984 presunula do Londýna. O dva roky neskôr sa cez známeho londýnskeho dídžeja Johna Peela dopracovali k zmluve s vplyvným vydavateľstvom Mute Records vydávajúcim veľké mená ako Depeche Mode, Moby, New Order či Erasure. S labelom spolupracujú od vydania albumu Opus Dei (1987) až doteraz.

Početná diskografia súboru, ktorý nesie nemecký názov pre mesto Ľubľana má ako poslednú položku album Spectre z roku 2014. Nahrávka je o niečo prístupnejšia a elektronickejšia, než jej predchodca Volk (inšpirovaný európskymi hymnami), no stále si udržiava militantný tón, ktorý kapelu charakterizuje. Hypnotická tanečná elektronika s prímesou tvrdej ocele nás v piatok 24. júna dostane výberom nových skladieb, najväčším hitom Tanz Mit Laibach, ale i prerábkami divadelnej hudby od amerického súboru Rodgers & Hammsterstein.


Kapela sa okrem autorskej tvorby venuje aj coververziám a soundtrackovej tvorbe. Vytvorila soundtrack k úspešnému parodickému filmu Iron Sky, ktorý prezentuje povojnový nemecký národ ako utečencov na Mesiaci. Medzi umelcov, ktorých piesne Laibach pretvorili na svoj obraz, patria The Beatles, Europe, Rolling Stones či Status Quo. Na albume LaibachKunstDerFuge si dokonca trúfli aj na kompozície Johanna Sebastiana Bacha.

Laibach v apríli vystúpili v košickej Tabačke, odkiaľ si náš redaktor Marek Danko odniesol množstvo pozitívnych dojmov. Kontroverzní Slovinci sú tiež prvou "západnou" kapelou, ktorá vystúpila v severokórejskom Pchjongjangu.

Okrem hlavnej hviezdy sa na festivale Rockscape predstavia aj ďalšie zahraničné kapely. Z Fínska prídu Waltari, ktorí tento rok oslavujú už 30 rokov na scéne, z Nórska rock'n'rollová senzácia The Carburetors, ktorá sa do Banskej Bystrice vracia po roku, a z Rakúska tiež dobre známa kapela Russkaja - pravidelný účastník festivalov ako Nova Rock, Wacken či Sziget. Zahrajú aj alternatívni nemeckí metalisti Disillusion, vychádzajúce hviezdy britskej klubovej scény Brothers Rasputin, lotyšskí Foxthroat a rakúski Freiraum 5, ktorí sa rovnako ako The Carburetors na Rockscape predstavili už minulý rok. Lineup doplnia domáce a české kapely ako Inekafe, Laura a její tygři, Limetal (nový projekt bývalých členov kapely Citron), Zóna A, či The Last Days of Jesus. O afterpárty sa postará jeden z najlepších revivalov skupiny KISS, maďarský KISS Forever Band.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Viac info o festivale: www.rockscape.sk


Text: Adrián Kozák
Foto: Maya Nightingale

Súvisiaci interpreti: Laibach