Na slovenskej festivalovej mape tento rok pribudol zaujímavý nový festival, ktorý ocenia najmä fanúšikovia alternatívnej scény. V dedinke Tužina pri Nitrianskom Pravne (okres Prievidza) bude 24. a 25. júna znieť rock, blues a folk, ale aj experimentálna či elektronická hudbu. Ambíciou organizátorov je priniesť návštevníkom neobvyklý zážitok.

Hudobný program sa bude odohrávať na dvoch pódiách (Pernštejn Stage a Ten druhý Stage) pod moderátorskou taktovkou Braňa Jobusa, ktorý si na festivale zahrá s väčšinou svojich projektov. Piatkový večer otvárajú domáci interpreti Tomáš Gregor a kapely Felix a 4CHS, ktorí sa zapojili do výzvy festivalu byť úplne prvými, ktorí si na festivale zahrajú. Po nich vystúpi Billy Barman, kapela ocenená na tohtoročných Radio_Head Awards v kategórii Singel roka s piesňou Mladým chýba vojna. Piatkový program pokračuje zahraničnými interpretmi, world music duom Deši z Ústí nad Labem, kapelou Lizzard z Francúzska a čudesným kabaretom kursk.sk.

Do sveta elektronickej hudby všetkých prenesie projekt Vložte Kočku, ktorý kombinuje natriggerované bicie, päťstrunové husle, pianino a surreálne texty so živou elektronikou, a následne aj slovenský producent Jimmy Pé. Bodku za piatkovým hudobným programom na Pernštejn Stage urobí projekt Mutanti hledaj východisko. Ten Druhý Stage ešte ponúkne projekt Kaplan Bros., ktorý vznikal súbežne s Vložte Kočku.

Sobotný program otvoria žiaci ZUŠ Ladislava Stančeka v Prievidzi so svojim Súborom bicích nástrojov, nasledovať bude Juraj Strásky alias JuSt a Genius Locci, ďalšia súrodenecká kapela na festivale. Fanúšikov bluesu poteší prítomnosť zvolenskej kapely ZVA 12-28 Band, priemyselných folkloristov zase Vrbovskí Víťazi, kapela moderujúceho Braňa Jobusa. Rockovú hudbu v menej zvyčajných podobách predstavia indie-rockoví Dave Brannigan zo Žiliny, rock'n'rollový projekt Ľuboslava Petrušku Satin Lead a Jobusove Karpatské Chrbáty.

Jazz-rockové fúzie zahrajú páni zo žilinskej formácie Darkness Positive a rockové "kolečko" uzavrú opäť domáci, bojnická kapela Personic. Po nich sa predstaví alternatívna pesničkárka Katarzia a Tužinská Záhada - prekvapenie, ktoré sú organizátori odhodlaní utajiť do poslednej chvíle, ale bude stáť za to. Po zotmení na hlavnej scéne vystúpi kapela, ktorá sa v okolí Prievidze neukázala pekných pár rokov, Korben Dallas. Protipólom bratislavskej nezávislej scéne bude scéna prešovská, ktorú zastupujú tradične netradiční Chiki Liki Tu-a a psychedélia združenia Fúzy Múzy. Program festivalu uprostred noci na Tom Druhom Stage ukončí techno-ethno-experimental-tribal duo Yedhaki Nautika a hudbu z ďiaľok prinesú domáci Chlapci z Vesmíru.

Lístky na festival sú dostupné v sieti Predpredaj.sk, k dispozícii bude aj mini taxi zabezpečujúce kyvadlovú dopravu z Nitrianskeho Pravna a na sociálnych sieťach si môžete na festival zorganizovať spolujazdu. Okrem hudby čaká návštevníkov festivalu aj pestrý nehudobný program. Okrem pestrého výberu jedál (vrátane vegánskeho a vegetariánskeho) bude na festivale aj čajovňa s chillout zónou, či stánky s výrobkami miestnych umelcov a remeselníkov (šperkári, drôtikárka, výroba kvetinových čeleniek či domáci výrobcovia nakladaných syrov). Počas festivalu sa uskutoční aj tombola, v ktorej sa budú dať vyhrať hudobné nástroje od sponzora festivalu, a po skončení festivalu je naplánovaný výlet na Tužinský kopec pre všetkých, ktorí sa v zdraví dožijú nedeľného rána.

Redakciu Hudba.sk informoval za organizátorov festivalu Miloslav Pojezdal. Všetky podrobnosti nájdete na stránkach festivalu www.tuzinagroove.sk a www.facebook.com/tuzinagroove.

Súvisiaci interpreti: Billy Barman, Korben Dallas