"Ty lidi vnímaj, že hudba léčí - léčí, když ji má v péči Laco Deczi," týmito slovami začína podmanivo chytľavý refrén novej pesničky kapely Wohnout, ktorá príjemne prekvapila spoluprácou s legendárnym slovenským trubkárom. Z pesničky sála neskutočná pohoda a nadhľad, takto si predstavujem ozajstný letný hit!

Zaujímavosťou je, že Laco Deczi na spoluprácu pristal, hoci kapelu ani žiadneho z jej členov predtým vôbec nepoznal. "Niekedy v decembri sme dostali nápad na toto spojenie. Vyšiel z kúsku pesničky, do ktorej sa nám vlúdili slová hudba léčí, když jí má v péči Laco Deczi," približuje vznik spolupráce frontman skupiny Matěj Homola.

"Podarilo sa nám dostať demo k Lacovi do USA, on zdvihol hodenú rukavicu a potom prebiehalo nahrávanie na diaľku - Laco v USA trúbky, my zbytok v Čechách. Je to v súčasnej dobe bežná vec, ale my sme to robili premiérovo. S Lacom sme sa stretli až pri natáčaní teaseru," dodáva.

Pieseň, ktorá má len jednu chybu

Skladba Hudba léčí mala premiéru v pondelok na sociálnych sieťach kapely Wohnout spolu s videoklipom. Pozretia aj pozitívne reakcie pribúdajú tempom, aké u podobných kapiel nie je úplnou samozrejmosťou. Ale niet sa čo diviť, pretože pesnička funguje naozaj perfektne.

Príliš ju analyzovať je zbytočné, spojenie hravého textu, uvoľneného Homolovho prejavu a príjemnej hudby s nadčasovým umením svetovo uznávaného slovenského jazzmana hovorí za seba samé. Pieseň je chytľavá, skvele vygradovaná a má potenciál stať sa nečakaným letným hitom. Aspoň pre ľudí, ktorým nestačí bežná mainstreamová produkcia snažiaca sa napodobniť zahraničné vzory. Bolo by však super, keby "vyliečila" aj dramaturgov v rádiách, kde by mohla byť veľkým osviežením.


"Táto pesnička má jednu nevýhodu - bez Laca si ju nikdy nezahráme. Raydu sme sa bez Lenky Dusilovej tak nejak naučili, ale na trúbku u nás vie len Zemánek a Fenek (gitarista a bubeník kapely, pozn. red.). Z toho Zemánek len na vuvuzelu a Fenek síce hral niekedy na strednej škole trochu klasickú trúbku, ale tie tri tóny už dávno zabudol a potom - zmizol mu nátisk. Navyše by nemohol hrať zároveň na bicie. Ale hlavný dôvod je ten, že Laco Deczi je samozrejme nenahraditeľný," uviedla kapela pri predstavení novinky na Facebooku.

Nový album plánujú v roku 2018

Nakrúcanie videoklipu prebehlo na začiatku júna, kedy Slovák žijúci už vyše 30 rokov v zámorí prišiel do Česka odohrať niekoľko svojich koncertov. Réžie sa ujal kamarát kapely Adam Štrojsa, ktorému asistoval Tomáš Vyhnánek. Talentovaní filmári stavili na kontrast komorného barového osvetlenia a nablýskanej trúbky hudobníka, ktorý sa na "Laco Deczi Night" objavuje v podobe pohybujúcich sa obrazov.

"Už od prvých príprav, konzultácií nápadov a ladenia scenára nám bolo jasné, že spolupráca s kapelou bude úžasná. A ešte lepší pocit máme teraz, keď je všetko úspešnej za nami. Nakrúcanie v bare bola jedna veľká párty s perfektnou atmosférou a dobrou náladou," komentuje vznik videoklipu režisér.

Laco Déczi, nakrúcanie videoklipu Hudba léčí Zdroj: Martin Šolťák Šoltys Nakrúcanie videoklipu Hudba léčí - viac fotografií

Kapela Wohnout, ktorá je na scéne od roku 1996 a na konte má deväť albumov, v súčasnosti dáva dokopy demo nahrávky na ďalšiu štúdiovku. S jej nahrávaním sa však neponáhľa, vydať ju plánuje až na budúci rok. Dovtedy fanúšikom sľubuje ďalšie "lastovičky" z pripravovanej platne. Dve nové piesne už sú zaradené vo festivalovom setliste kapely, ďalší videoklip by mal vyjsť v jeseni. 

Autor: Patrik Marflák (citácie: TS Zdena Selingerová)
Foto: Facebook.com/wohnouti (titulná fotografia), Martin Šolťák Šoltys (foto z nakrúcania videoklipu)

Súvisiaci interpreti: Wohnout