V malebnom prostredí Strážovských vrchov, v rázovitej horskej obci Mojtín pri Púchove, sa začiatkom augusta uskutoční už piaty ročník hudobného festivalu, ktorý ešte donedávna niesol názov Vúdstok. Festival charakteristický uvoľnenou a pohodovou atmosférou opäť predstaví počas dvoch dní to najzaujímavejšie zo slovenskej alternatívnej scény.

V rokoch 2015 až 2017 festival pod pôvodným názvom Vúdstok vystriedal rôzne lokality. Z akcie oslavujúcej najmä hudbu 60. rokov sa postupne stal multižánrový festival predstavujúci aktuálnu a kvalitnú slovenskú hudbu. Po odklonení sa od myšlienky prezentácie výlučne hudbu z "hippie" éry sa organizátori rozhodli premenovať festival z Vúdstoku na Končiny.

Nový názov odkazuje na objavovanie nových hudobných končín i na lokalitu, kde sa podujatie koná - v srdci Strážovských vrchov, takmer na konci sveta. Spojenie prírodného prostredia, dobrej hudby a komornej priateľskej atmosféry je dôvodom, prečo sa návštevníci i kapely každý rok na tento festival radi vracajú. 3. a 4. augusta si v Mojtíne prídu na svoje milovníci viacerých žánrov od rocku a indie popu cez elektroniku až po folklór.

Veľkým lákadlom pre návštevníkov bude určite hudobný projekt Malalata, ktorý má korene v neďalekom Púchove. Dvojica charizmatických dídžejov svojím "bašavelom" zabáva ľudí na Slovensku aj v zahraničí, pravidelne hráva na veľkých festivaloch a je povestná vystúpeniami plnými energie a nespútanosti. To isté platí aj pre kapelu Walter Schnitzelsson, ktorej tvorbu charakterizujú chytľavé gitarové riffy, v ktorých sa prelínajú vplyvy rock'n'rollu, blues aj súčasného indie rocku.


Ďalším známym menom v programe Končín 2018 je hudobno-pracovná skupina hrajúca štýl "priemyselný folklór" - Vrbovskí Víťazi. Bratia Jobusovci hrajú každú pieseň na inom, doma vyrobenom hudobnom nástroji, ako je napríklad ultra ľahká priemyselná fujara, skonštruovaná z toaletných plastových rúr či jednotná roľnícka elektrická gitara. Pokojnejšie a zasnené povahy poteší populárna bratislavská kapela Tolstoys, ktorá hrá zrelo znejúci dream pop s prvkami akustickej hudby či elektroniky. Citlivým prejavom speváčky a zaujímavými inštrumentálnymi prvkami prinášajú mladí hudobníci na slovenskú hudobnú scénu úplne nový zvukový zážitok, zmes príjemnej melanchólie a tanečných rytmov.

Predstaví sa aj projekt Rakovicky vyhľadávaného producenta a skladateľa Mareka Rakovického (známeho zo skupiny Lavagance). Prinesie zasnenú atmosferickú hudbu s ambient-elektronickými prvkami, ale aj dynamické a euforické refrény, ktoré vás donútia hýbať sa. Aj štvorica hudobníkov v kapele Says vo svojich skladbách spája prvky rôznych hudobných žánrov vrátane indie, dream popu či temnejšej elektroniky. Ich podmanivá energia udržuje poslucháča v napätí aj počas pokojnejších pasáží skladieb.


Festival po zmene názvu prvýkrát privíta aj kapelu zo zahraničia, aj keď so silnými väzbami na Slovensko. Zemljotres je srbská rock'n'rollová kapela z Vojvodiny, oblasti, kde žijú Slováci v početnom množstve už od 18. storočia. Členovia skupiny vystupujú v nezvyčajných kostýmoch s použitím rôznych rekvizít a na pódiu vedia urobiť riadny "zemljotres" (zemetrasenie).

Úplne novú tvorbu predstaví kapela Luvver, ktorá vznikla premenovaním slovenskému poslucháčovi dobre známych Fresh Out Of The Bus. Skupina sa rozhodla zmeniť hudobné smerovanie viac do elektronických končín s inšpiráciou siahajúcou k indie-popovým kapelám ako The 1975 a Glass Animals. Zaujímavým spestrením v programe bude určite hudobný projekt BDHS (Blikajúci Hudobný Dychový Systém), ktorý by sa dal charakterizovať ako "dychové dance inferno". Do svojich vystúpení totiž zapája pôsobivú svetelnú šou a výsledkom sú jedinečné koncerty, ktoré viac pripomínajú techno párty s klubovou svetelnou šou ako klasický koncert.


Zelené lúky a háje Mojtína tento rok rozozvučia aj pastierske trombity a ľudové piesne. Folklórna skupina Javorník predvedie na festivale ukážky ľudových tradícií, spevy, tance, krásne kroje a tradičné hudobné nástroje púchovskej doliny. Muži predvedú hru na trombitu, typickú pre pastiersku kultúru v okolí Púchova, ktorú dokonca prednedávnom zapísali do národného kultúrneho dedičstva.

Domácu hudobnú scénu z Púchova zastúpia dve známe lokálne kapely. Po dlhšom čase budú môcť fanúšikovia zhliadnuť už legendárnu skupinu Fiktívny ventil, ktorá vznikla ešte v roku 1994. Naopak, mladšiu púchovskú krv zastúpia Anunnaki hrajúci alternatívny space funk rock'n'roll.Program hlavného pódia dopĺňajú indie-rockoví Dreamfield, mladá punk-rocková skupina Fraktúra, rock'n'rollová Uzavretá spoločnosť a multižánrový Universum Project spájajúci blues, rock, jazz či funky.

Okrem skvelých kapiel na návštevníkov čaká aj sprievodný program v útulnej čajovni. Pripravené je napríklad ranné cvičenie jógy, prednášky z rôznych oblastí od zdravého behania cez cestovanie až po ochranu prírody. Návštevníci si tiež budú môcť pozrieť fascinujúci film Nesmrteľný les z dielne Arolla Film a podiskutovať s jeho tvorcami. V spolupráci s Pezinským alternatívnym filmovým festivalom a Aninetfestom budú v čajovni premietané aj jedinečné krátkometrážne filmy. V hudobnom programe čajovne nebudú chýbať živelné akustické kapely Guitarritos a Džipsís & Gádžos a vystúpenia pesničkárov Meluzína, Miloš Miko, Miroslav Vaňo, ale i hlučnejšie žánre ako post-rockový Our Stories, či dokonca hip-hopový RapertoáR.

Pozrite si video z ročníka 2017:


Na tvorivých workshopoch bude možné vlastnými rukami prispieť k zero waste životnému štýlu. Tak isto nebude ani tento rok chýbať pozorovanie hviezd s Astronomickou pozorovateľňou Alojza Cvacha v Trenčíne. Výtvarnú tvorbu predstavia dievčatá zo Školy úžitkového výtvarníctva v Košiciach. Novinkou bude detský kútik. Z jedál si na svoje opäť prídu nielen mäsožravci, ale aj vegetariáni a vegáni.

Ak sa neviete už dočkať, poponáhľajte sa kúpiť si lístok za predpredajovú cenu 13 eur. Na mieste za vstup zaplatíte 17 eur. Festival organizuje občianske združenie Mŕtva Kosť v spolupráci s Lama School. Všetky podrobnosti o festivale nájdete na internetovej stránke festivalkonciny.sk a na Facebooku.

Vstupenky:  Predpredaj.sk

Redakciu Hudba.sk za organizátorov festivalu informovala Nikola Nemcová. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: Festivalkonciny.sk