Americká speváčka a herečka Ariana Grande sa stala čestnou občiankou anglického Manchestru. Občianstvo jej jednohlasne schválila mestská rada, ako vďaku za organizovanie benefičného koncertu One Love Manchester na pomoc obetiam bombového teroristického útoku z 22. mája, pri ktorom zomrelo 22 ľudí.

Richard Leese, vedúci predstaviteľ mestskej rady, pre BBC uviedol, že sa po incidente, ktorý sa stal po jej koncerte, do mesta nemusela vrátiť, no aj tak to urobila. "Namiesto toho sa ona, interpretka, umelkyňa, rozhodla ďalej nekoncertovať, kým sa nevráti vystupovať do Manchestru. Utešila tak tisícky ľudí, vyzbierala milióny na špeciálny účet We Love Manchester Emergency Fund a stala sa jeho hlavnou mecenáškou," uviedol.

Mesto zatiaľ neplánuje žiadnu ceremóniu, na ktorej by 24-ročnej Grande občianstvo oficiálne udelilo, informuje BBC.

Prečítajte si: Výbuch na koncerte Ariany Grande v Manchestri zabil 22 ľudí vrátane detí

Leese zároveň ocenil ľudí, ktorí po útoku pomáhali a ukázali "ducha Manchestru, sily a vzdoru". Rozhodnutie mestskej rady sa však nestretlo s úplným súhlasom. Jedna z návštevníčok koncertu, po ktorom nasledoval výbuch, Anne Marie McNally upozornila v televíznej relácii Victorie Derbyshire na to, že by pre radu mali byť prioritní zamestnanci záchranných služieb a ľudia, ktorí v tú noc pomáhali.

Prečítajte si: VIDEO: Na benefičnom koncerte One Love Manchester sa zúčastnilo 50-tisíc ľudí

Ariana Grande-Butera účinkovala v roku 2008 v broadwayskom muzikáli 13 a za svoj výkon získala National Youth Theatre Association Award. Známou sa stala vďaka úlohe Cat Valentine, ktorú stvárnila v roku 2011 v seriáli iCarly (2007 - 2012), a tiež v projektoch Victorious (2010 - 2013) a Sam & Cat (2013 - 2014).

Okrem toho sa predstavila napríklad vo filmoch 7 Secrets with Victoria Justice (2010) alebo Zoolander No. 2 (2016). Debutový album Yours Truly uviedla na trh v roku 2013 a dostala sa s ním na vrchol rebríčka Billboard 200. Rovnaký úspech dosiahla aj s druhou štúdiovkou My Everything (2014), ktorú navyše nominovali na cenu Grammy. S albumom Dangerous Woman (2016), ktorý sa tiež uchádzal o zlatý gramofónik, zase po prvý raz dobyla UK Chart. Okrem toho má na konte aj EP nahrávky Christmas Kisses (2013) alebo Christmas & Chill (2015).

Zdroj: SITA
Foto: Dave Hogan via AP

Súvisiaci interpreti: Ariana Grande