Liptovský Mikuláš patrí medzi tie slovenské destinácie, ktoré jednoducho treba navštíviť. Nudiť sa nebudete, skôr nestihnete všetko to, čo ste si naplánovali. Určite sa ale oplatí stihnúť 14. ročník Mikulášskeho Jazzového Festivalu.

Srdce Liptova, jedného z najrázovitejších regiónov Slovenska, má čo ponúknuť. Základom je určite okolitá príroda. Je jedno, či sa rozhodnete pre výlet do Vysokých alebo Nízkych Tatier, či si zvolíte nenáročné prechádzky alebo si trúfnete na vysokohorskú turistiku, a či pôjdete pešo alebo na bicykli - okolie Liptovského Mikuláša vám poskytne neobmedzené možnosti pre rôznorodé turistické aktivity. Obľúbenými výletnými destináciami sú blízke doliny - Žiarska, Kvačianska, Prosiecka a Jánska, ale aj známe jaskyne a Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva.

Okrem bohatých možností pešej turistiky, horolezectva a cykloturistiky ponúka Liptov aj možnosti windsurfingu, raftingu, paraglidingu, plávania a ďalších i adrenalínovejších športov. Ak uprednostňujete skôr príjemný relax, v blízkom okolí mesta je hneď niekoľko známych aquaparkov a wellness centier.

Mesto a jeho okolie ponúka aj bohaté možnosti kultúrneho vyžitia, od charakteristickej ľudovej architektúry a kultúrnych pamiatok cez múzeá a galérie až po svet miniatúr, archeoskanzen a kultúrny program v DK Liptovský Mikuláš. Ak sa rozhodnete pre návštevu Liptova, odporúčame posledný júlový víkend. Vtedy sa tu koná Mikulášsky Jazzový Festival (27. - 29. júla), vďaka ktorému môžete na Liptove prežiť ešte príjemnejší čas s nezabudnuteľnou atmosférou. Vstupenky za najvýhodnejšie ceny sú v predaji v sieti Predpredaj.sk.


Hudobný aj gastronomický zážitok

Ak milujete tradičné slovenské jedlo, Liptov je pre vás prirodzenou voľbou. Veď kde inde hľadať najchutnejšie bryndzové halušky, ak nie práve v regióne odkiaľ naše národné jedlo pochádza? Liptovská kuchyňa však nie je len o haluškách, ponúka i viaceré miestne špeciality. Nezabudnuteľným a jedinečným zážitkom môže byť tiež výlet po tradičných salašoch, ktorých je v okolí neúrekom.

Ak však preferujete modernú gastronómiu, zrejme budete milo prekvapení možnosťami, ktoré sa vám naskytnú. Dobré jedlo si môžete vychutnať aj priamo na Mikulášskom Jazzovom Festivale, ktorý dbá o to, aby svojich návštevníkov zasýtil nielen hudobne. O váš gastronomický zážitok sa postará tím profesionálov, ktorý prichystá priamo v Jazzovom bare nápadité menu. To sa oplatí doplniť dobrým pivkom z miestneho remeselného pivovaru alebo pohárikom výberového vína. A vychutnať si ich môžete aj priamo počas vystúpení slovenskej a svetovej jazzovej špičky.

Prečítajte si: Mikulášsky Jazzový Festival láka na zvučné mená slovenského i svetového jazzu

Podujatie aj tento rok predstaví jazz vo všetkých jeho podobách s množstvom presahov do ďalších hudobných žánrov. Na svoje si tak prídu nielen praví jazzoví fajnšmekri, ale každý milovník kvalitnej hudby. Festival ponúkne aj koncerty pod holým nebom, ktoré sa budú konať počas všetkých troch festivalových večerov v príjemnom prostredí historického centra Liptovského Mikuláša - priamo na Námestí Osloboditeľov. O hudobný zážitok sa tam v piatok (27.7.) postará Tibor Feledi Quintet, v sobotu (28.7.) Radovan Tariška s Radio Bandom a v nedeľu (29.7.) Matúš Jakabčic SK-CZ Big Band.

Netreba sa pritom báť ani zlého počasia - v prípade jeho nepriazne sa tieto koncerty presunú do Domu kultúry. Tam sa môžete každý večer tešiť na bohatý hlavný program i improvizácie v Jazzovom bare. Piatkový večer otvorí zoskupenie Miloš Biháry & Jazz Funk Brothers (cena Live Performance v Jazz Start Up 2017), nasledovať ho budú maďarskí Balázs József Quintet a večer zavŕši dvojnásobná držiteľka ceny Esprit za najlepší slovenský jazzový album Sisa Michalidesová s projektom Chloe.

V sobotu vás o kvalitách slovenskej hudobnej scény presvedčia slovenskí inštrumentalisti. Najskôr to bude talentovaný Alan Bartuš so svojím triom, neskôr všestranný Martin Valihora. Ten sa postará aj o prekvapenie festivalu, ktorým budú jeho hudobní hostia. V nedeľu vystúpi zoskupenie Klara Cloud & The Vultures, ktoré získalo ocenenie Young Jazz Stage. Publiku priblíži súčasný poľský jazz spojený s tradičnou poľskou hudbou. O zavŕšenie festivalu sa štýlovo a s ľahkosťou postará americká legenda Vinx and Silhouette, ktorá rozžiari večer a prinesie vám úsmev na tvár.

Poďte improvizovať

Mikulášsky Jazzový Festival je medzi návštevníkmi známy a obľúbený aj pre svoje večerné jam sessions, ktoré sa konajú v uvoľnenej atmosfére každý večer po ukončení oficiálnej časti programu. O tie tohtoročné sa v Jazzovom bare postará duo ostrieľaných hudobníkov - Gabo Jonáš a Juraj Kalász, ku ktorých improvizáciám sa určite pridajú aj niektorí z vystupujúcich hudobníkov. A ak by ste sa chceli pridať aj vy a trochu si zaimprovizovať, odporúčame workshopy Mikulášskeho Jazzového Festivalu pod vedením Dávida Hodeka, Juraja Kalásza a Gaba Jonáša.

Festival z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Všetky potrebné informácie nájdete na oficiálnej stránke www.mjf.sk.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Zdroj: PR článok / Michal Mendel za MJF