Súčasné spoločenské dianie inšpirovalo českého pesničkára Tomáša Klusa k napísaniu novej skladby Chátrám, ktorú vydáva spoločne s výpravným videoklipom. Text piesne rozpráva o pomyselnom Dome, ktorého obyvatelia spolu čoraz častejšie zabúdajú hovoriť, a ktorý chátra.

Klip, v ktorom sa objavia niektoré významné momenty z novodobej českej histórie, vznikol spoluprácou režiséra Marka Štiftera, kameramana Bohdana Zajčenka a speváka Tomáša Klusa s produkčnou podporou filmovej a televíznej spoločnosti Total Help Art. Nakrúcalo sa v prostredí historickej budovy karlínskej Invalidovne a pri hore Říp.

"Pieseň Chátrám vznikla pod dojmom z demonštrácií, ktorých som sa zúčastnil a z ktorých mám dobrý pocit predovšetkým z toho dôvodu, akí ľudia sa na nich stretávajú. Susedské vzťahy v tom našom Dome nie sú tak zlé, ako sa môže zdať na internete a v internetových diskusiách. Veľa ľudí je ohľaduplných a zaujíma sa o dianie na domových schôdzach, ktoré sú teraz zvolávajú masovo. Keď som z jednej takej dorazil do nášho domova, tak som si sadol v skúšobni a pieseň napísal," približuje pesničkár pozadie novinky.

"Myslím si, že je naozaj potrebné, aby sme sa o náš Dom začali starať nielen tým, že budeme opravovať opadané omietky, ale predovšetkým by sme si mali ujasniť, ako má Dom vyzerať a čo má ľuďom, čo okolo neho chodia, povedať. A otvoriť dialóg vo všetkých jeho poschodiach. Zdá sa mi, že sme my Česi trošku zabudli na svoju úlohu, ktorú ako Česká republika a ako srdce Európy máme," opisuje svoje myšlienky a inšpiráciu pri písaní skladby.


Temné zákutia a rozľahlé chodby kultúrnej pamiatky Invalidovna, ktorá sa nachádza v Prahe na Karlíne, upútali v minulosti už niekoľko filmárov a svoju úlohu zohrali aj v novom klipe Tomáša Klusa. Stali sa miestom, ktoré stvárnili symbolický Dom, o ktorom text skladby hovorí. Za každým rohom sa tak v náznaku odohráva nejaký významný moment z novodobej českej histórie.

"Chcel som, aby sa obraz Domu, o ktorom sa v texte hovorí, objavil aj v klipe, ale keď s niekým spolupracujem, snažím sa, aby mal čo najviac voľnú ruku. Strašne sa mi páči, že veľa drobných detailov vzniklo priamo počas natáčania a že nie sú na prvé zhliadnutie hneď zrejmé," hovorí Tomáš Klus.

Režisér Marek Stifter, ktorý sa ešte pred vznikom videoklipu podieľal aj na nahratí novej skladby ako zvukový majster, dodáva: "Žijeme v najkrajšej krajine na tejto planéte, preto je škoda, aby sme sa nechali otráviť politikou a médiami. To sme chceli ukázať aj prostredníctvom klipu, že sme šťastný národ a že zastávka našich predkov na Řípe stála za to."

Prečítajte si rozhovor: Tomáš Klus: Hudba má spájať, nie rozdeľovať

Nápadov, ako obrazovú podobu singlu poňať, vraj bolo pôvodne viac, ale spoločnou úvahou tvorivého tria Štifter-Zajčenko-Klus vykryštalizovala tá, ktorá sa v klipe objavuje. "Určité realizačné limity nás kreatívne oslobodili od zbytočných úvah a variantov. Vedeli sme, že v Invalidovni môžeme stráviť jeden natáčací deň. Snažili sme sa ho tak využiť naplno - náš príbeh je teda cesta Domom s pointou pod mýtickým Řípom," popisuje Marek Štifter.

Singel Chátrám sa dá stiahnuť v digitálnom obchode Supraphonline a je dostupný aj na ďalších streamingových službách ako iTunes, Apple Music, Spotify, Google Play Music či Deezer. Zaujímavosťou nahrávky je, že bola nahraná v tempe 89 BPM - symbolicky k roku 1989 a tohtoročnému 30. výročie nežnej revolúcie.

Turné Klusymfonie 2019:

26. 11. - Ostrava 
29. 11. - Brno 
1. 12. - Bratislava, Aegon Aréna NTC 
3. 12. - Pardubice 
4. 12. - Praha 

Vstupenky na bratislavský koncert:  

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Robin Suchánek. Tlačovú správu sme upravili.

Foto: David Kraus

Súvisiaci interpreti: Tomáš Klus