Pre druhú metalovú generáciu, ktorá vyrastala hlavne na nu metale, sú Korn, či Soulfly veľké mená. Preto ich akékoľvek nové info a hudba vždy potešia. A dnes tu máme obidve.

Magnety týždňa

Všetkým je jasné, že Max Cavalera má najlepšie časy už dávno za sebou. Aj napriek tomu dokáže sem-tam príjemne prekvapiť a vydať fakt dobrú hudbu. Ostatné albumy Soulfly sa tešili pomerne veľkej obľube. Úspech zožal aj s projektom Cavalera Conspiracy, či na turné Return to Roots, v rámci ktorého zavítal s bratom Igorom aj na Slovensko. Jeho hlavným projektom ale stále zostáva spomínaný Soulfly. V októbri s ním vydá už jedenástu štúdiovku, ktorá nesie meno Rituals. Z neho pochádza aj skladba Evil Empowered, ktorú nájdete nižšie. Na albume sa ako hostia objavia aj Randy Blythe (Lamb of God) a Ross Dolan (Immolation). (pm)


Korn sú v štúdiu! S informáciou cez týždeň prišiel ich bubeník, Ray Luzier, ktorý na Instagram zavesil fotku z nahrávania. Sľubovaná trinásta doska by sa k nám mala dostať už na jar 2019. Aspoň tak to sľúbil frontman Jonathan Davis. Známa je zatiaľ len jedna informácia - produkciu zastreší Nick Raskulinecz, ktorý už robil snáď so všetkými kapelami, na ktoré si spomeniete. Akonáhle bude známe niečo viac, dáme vám hneď vedieť. (pm)

Šroty týždňa

Vždy ma zaujímalo, koľko si vlastne z hudobného koláča odnesú samotní interpreti. Vďaka rozsiahlej štúdii Citigroup to už (bohužiaľ) viem. Z celkového objemu 43 miliárd USD, ktoré hudba ročne vygeneruje, vidia hudobníci 12 percent. Vážne. Teda len niečo cez 5 miliárd. Rád by som vedel, koľko z toho sa ujde na metal, lebo väčšinu pochopiteľne pojmú popové hviezdy. Viac ako polovicu zožerú distribučné platformy (rádiá, Spotify, atď.) s nahrávacími spoločnosťami. Zvyšok je rozdelený medzi umelcov, manažérov, produkcie okolo koncertov a tak. Ako však poznamenali na Consequence of Sound, situácia sa vraj zlepšuje. Oproti roku 2000, kedy hudobníkom išlo len okolo 7 percent, sa ich príjmy takmer zdvojnásobili. Verím, že v nastúpenom trende to bude aj pokračovať. (pm)

Minulý týždeň sme písali o dvoch dôchodcoch, ktorí zdrhli na Wacken Fest. Bohužiaľ na svetlo vyšli nové informácie, vďaka ktorým je táto správa omnoho smutnejšia, ako sa pôvodne zdalo. Ako uvádza Associated Press, dvaja páni ušli z miestneho blázinca a nešli na festival, ale len sa "rozbiť" do podnikov mestečka Wacken. Nadránom ich polícia našla dezorientovaných a intoxikovaných, zhodou okolností na mieste, kde sa zdravotníci starali najmä o účastníkov Wacken Festu. Pôvodný príbeh o tom, že ušli zo starobinca na metalový festival, bol asi príliš dobrý na to, aby to mohla byť pravda. (pm)

Aj majster Dickinson sa niekedy utne. Alebo v tomto prípade potkne. Na koncerte Iron Maiden v Manchestri Bruce časť skladby odspieval z monitora, stratil rovnováhu a padol na pódium. Však kuknite sami. Ale mega rešpekt - song bez problémov dospieval, a potom si z celej situácie (a sám zo seba) spravil srandu. (pm)


Novinky

Že je Dave Grohl pán, vieme už dávno. Popri všetkých jeho aktivitách ale stihol spraviť epickú 23-minútovú skladbu Play, v ktorej hrá na všetky nástroje. Samozrejme nie naraz, ale aj tak je to obdivuhodný počin. Aj s krátkym dokumentom ju nájdete nižšie. (pm)


Vydanie nového albumu Alice In Chains je už na spadnutie. Rainier Fog si v celej dĺžke budeme môcť vypočuť už budúci piatok. Aby nás páni navnadili ešte viac, zverejnili ďalšiu skladbu. Never Fade je pohodová vecička, ktorú si radi vypočujete aj z rádia. (pm)


The Skull a ich novinka Ravenswood je s AIC podobná, ako by ich jedna mater mala. Veľmi podobný zvuk aj skladba pesničky. Rozhodne je to niečo, čo by ste si mali vypočuť. Podobných rockových vecí sa už v súčasnosti veľa nerodí. Ak vás zaujme, mám pre vás dobrú správu. Na začiatku septembra im vychádza druhý album The Endless Road Turns Dark. (pm)


Ak by ste zobrali Queens of the Stone Age a pridali viac sludgeu a temnoty, vyjde vám trio Spotlights. Dobrou ukážkou ich tvorby je výborná skladba Learn to Breathe. Debut Seismic je už vonku, takže ak máte núdzu o podobný štýl hudby, siahnite po ňom. (pm)


Vizuálne a hudobne mimoriadne zaujímavú vec tu máme od jednočlenného projektu Author & Punisher. Tristan Shone vo videu k skladbe Nihil Strength doslova zhmotňuje industriál. Aj keď je to pomerne jednoduchá snímka, nebudete od nej vedieť odtrhnúť oči. Už dávno som nevidel nič tak pútavé. Fakt parádna vec. Album Beastland tu bude začiatkom októbra. (pm)


Nový album Pig Destroyer s názvom Head Cage vychádza 12. septembra, čo sa mi zdá byť neskutočne ďaleko. Prvé dve zverejnené skladby - Army of CopsThe Torture Fields – sú iné, ako je u nich bežné. Kapela sa snažila posunúť a priniesť niečo svieže a divnejšie, než sme u nich zvyknutí. Osobne som z oboch nadšený, aj keď mi je jasné, že veľa fanúšikov bude na túto zmenu frflať. (pm)


23. ročník Brutal Assaultu sa skončil len pred pár hodinami, no organizátori už počas festivalu oznámili prvé potvrdené mená pre rok 2019. Do Josefovskej pevnosti prídu (ak sa okolnosti nezmenia) Meshuggah, Napalm Death, A Pale Horse Named Death, Anaal Nathrakh a Testament. Značte si termín 7. - 10. augusta 2019. (ak)

Fínski melodici Omnium Gatherum pripravili na koniec augusta svoju ôsmu štúdiovku The Burning Cold. Pravdepodobne prví Škandinávci, ktorým napadol takto nádherný oxymoron, predstavili klipovku Refining Fire. Napokon dodávame, že si túto šesticu budete môcť vychutnať naživo, ak ich zastihnete na novembrovom európskom turné práve k albumovej novinke. 11. až 13 novembra hrajú za radom v Prahe, Budapešti a Viedni. (ak)


V Louisiane mladým chlapcom asi dávajú do polievky nejaké povzbudzovače. Vznikajú tam totiž agilné kapely typu Thou, ktoré majú v diskografii desiatky položiek a obyčajný smrteľník ich nemá šancu všetky počuť. Tento rok táto americká pätica vydala už tri kratšie (v zmysle 37 minút) EP albumy a na posledný august chystá regulérnu štúdiovku zvanú Magus. Tá sa bude ťahať 75 minút a bude to ťahanica brutálna a očistná, podobne, ako v prípade skladby The Changeling Prince, ktorou sa kapela prezentuje. (ak)


Noví Deicide! Hurá, konečne. Na slnečný pondelok pomôže trošku brutalitky v podobe skladby Seal the Tomb Below. Kapela ide ako guľomet a za tri minútky zažijete deathovú jazdu podkreslenú príjemnými sóličkami. (ak)


Matt Pike so svojimi metalovými kolegami v rámci High on Fire poteší v októbri novým albumom. Rovnomenná pieseň Electric Messiah je prekvapivou poctou Motörhead, pretože znie, ako keby Lemmy nikdy neodišiel, iba sa prevtelil do iného, hlukom a alkoholom zničeného tela. Dynamicky hýbajúce sa lyric video k tomuto fláku si môžete pozrieť nižšie. (ak)


Haluz týždňa

Ak by vás zaujímalo, o čom sa vlastne spieva v death metalových skladbách, Andy Rehfeldt sa o to postará. Jeho rádiové verzie takýchto skladieb sú fakt skvelé. Napríklad Devourment a ich Chockin on Bile zrazu znie ako niečo zo Spievankova. Teda až na ten text. (pm)


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autori: Pavol Magic (pm), Adrián Kozák (ak)
Foto: Fadewood Studios

Súvisiaci interpreti: Korn, Soulfly