Richard Ďurana vydáva nový singel s názvom Vietor. Po ročnej odmlke tak hudobník, známy z kapely Space Recorder, pokračuje v paralelnej sólovej tvorbe.

"Instagram, Facebook, zovšadiaľ sa na nás priam valia príbehy a fotky s úsmevmi, úspechmi, dychberúcimi zážitkami, cestovaním do exotických končín, novými a krajšími kusmi oblečenia, mejkapmi, či autami. Je pochopiteľné, že veľa ľudí podľahne ilúzii dokonalých životov celebrít, ale aj susedov či priateľov. Výsledkom je v lepšom prípade frustrácia z vlastného nedokonalého života, v horšom depresia a ďalšie sprievodné problémy," vysvetľuje Richard Ďurana inšpiráciu k napísaniu novej skladby.

"Čo už na displeji mobilu nevidno, sú neúspechy, zlyhania, straty a úsilie v dosahovaní svojich cieľov. A tých prekážok nám život pripraví neúrekom. Keď prekonáme jednu, objaví sa ďalšia. Nezriedka ich musíme prekonávať aj viacero súčasne. Keďže v hre zvanej život nikto nehrá sám, pesnička Vietor má byť niečo ako poláskanie, pohladenie po duši pre všetkých, ktorí hľadajú zmierenie so svojím životom. Každý život je unikátny, hoci sa môže javiť ako obyčajný," dodáva hudobník a autor o skladbe, ktorá vás po prečítaní jeho slov či textu piesne možno prekvapí svojou hudobnou ľahkosťou a zvukom.



Pôvodný hudobný nápad pesničky bol pritom pomalý. "Poslal som surový materiál Erikovi Horákovi, skúsenému zvukovému inžinierovi a producentovi zo štúdia Lososound. Po čase mi poslal zvukovú ukážku s textom: 'Čau, roztrháš ma ako hada, ale zatiaľ mi to vychádza nejako takto.' A mne padla sánka, pretože okrem parádneho zvuku pesničku zrýchlil, ale zároveň výborne zachoval jej melancholický charakter," uzatvára Richard.

Novinku Vietor môžete počúvať na všetkých streamovacích službách a hudobných platformách ako sú Spotify, Deezer, iTunes, Apple Music, Bandcamp či Youtube. 

Text piesne Vietor:

Stromy sú nanič
Riekol vietor
V ceste stoja mi

Aj domy vadia
Vietor riekol
Mestom krájaný

Rozfúkať listy
Zvíriť prach
Sa mu nezdarí

V pouličných
Aférach
Cíti sa pristarý

Vtáky sa vezú
Plače vietor
Silu kradnú mi

Aj dym sa vplieta
Drzý dekór
Večer vyšumí

Oblak sa snaží
Skúša dážď
To ho nezraní

Zahojí rany
Množstvo brázd
Letom po podstráni

A keď príde tma
Že aj tiene sa boja
Všetky živly noci
Sa proti vetru spoja

Dlhá je noc
Vietor sa bráni
Oddýchne si
Až na svitaní

Ak dovtedy
V ozvene
Vydrží vnútro
Zranené

Redakciu Hudba.sk informoval Richard Ďurana. Správu sme upravili.

Foto: artwork / Pixabay