Už budúci pondelok 18. septembra sa uskutoční otvárací koncert 18. ročníka festivalu komornej hudby Konvergencie. Počas ôsmich dní ponúkne tradične bohatý výber koncertov, pri ktorých si prídu na svoje nielen milovníci klasickej hudby. Ešte pred začiatkom festivalu však môžete zažiť niekoľko zaujímavých sprievodných akcií.

Už dnes večer (13.9.) sa v rámci osláv 25. výročia založenia kníhkupectva Artforum uskutoční podujatie s názvom Koncert pre Mariána / hrajú Konvergencie, číta Táňa Pauhofová. Počas večera zaznejú skladby Mariána Vargu, Bélu Bartóka a Vladimíra Godára - bude to malá ochutnávka veľkého Koncertu pre Mariána, ktorý sa uskutoční v rámci festivalu 24. septembra (viac info nižšie). Známa herečka v Artfore prečíta z knihy rozhovorov Petra Uličného s Mariánom Vargom - O cestách, ktoré nevedú do Ríma. V piatok 15. septembra sa zase účastníci Akadémie komornej hudby, ktorú Konvergencie realizujú v spolupráci s Hudobným centrom, predstavia na Dobrom trhu.

Úvodným koncertom festivalu bude v pondelok 18. septembra v Slovenskom rozhlase vystúpenie swingového a hot jazzového orchestra Bratislava Hot SerenadersMilanom LasicomPetrom Lipom. Program Konvergencií bude ďalší deň (19.9.) pokračovať netradičným podujatím Hudba & jedlo v hoteli Carlton, na ktorom zaznejú "gastronomické" kompozície Rossiniho, Schuberta či Beethovena.


Ďalším festivalovým lákadlom je koncert talianskej mezzosopranistky Rominy Basso (20.9., Dóm sv. Martina), ktorá sa predstaví so slovenským súborom hrajúcim na dobových nástrojoch Solamente Naturali s umeleckým vedúcim Milošom Valentom. Na koncerte v priestoroch bratislavského dómu zaznejú virtuózne duchovné diela slávnych talianskych majstrov Pergolesiho, Porporu a Vivaldiho, okrem nich tiež skladby z CD Solamente Naturali s názvom Talianske koncerty z Podolínca.

Raritný Vivaldiho koncert aj mandolínový majster z Izraela

Dramaturgickou raritou programu bude uvedenie Vivaldiho Husľového koncertu F dur RV Anh. 130, ktorý sa zachoval len na Slovensku. Tromi komornými večermi, recitálmi Milana PaľuLadislava Fančoviča, Akadémiou komornej hudby (21.9.), Bratislavskou nocou komornej hudby (22.9.), recitálom brazílskej klaviristky Sylvie Therezy a detským koncertom (23.9.) sa Konvergencie vracajú do atraktívnych industriálnych priestorov Design Factory.

Nedeľa 24. septembra bude v Slovenskom rozhlase patriť spomienke na Mariána Vargu. Legendárny dvojalbum klávesového mága a súboru Collegium musicum inšpiroval názov i koncept festivalu a hudobník na Konvergenciách aj viackrát vystúpil, naposledy pri koncertnom oživení Zelenej pošty. Koncert pre Mariána Vargu sa bude istým spôsobom vymykať spomedzi podobných podujatí. Jeho koncept bol plánovaný už dlhší čas, mesiace pre jeho smrťou, a pôvodne na ňom mali zaznieť len komorné skladby vážnej hudby, ktoré boli umelcovi blízke a sám ich vybral. V Slovenskom rozhlase si tak bude možné vypočuť 1. sláčikové kvarteto Dmitrija Šostakoviča, ukážky z cyklu Mikrokozmos Bélu Bartóka, hudbu Arvo Pärta či Vladimíra Godára. Nebudú samozrejme chýbať ani kompozície Mariána Vargu.

Po tomto podujatí bude na návštevníkov Konvergencií čakať koncert izraelského mandolínového virtuóza Aviho Avitala. V sprievode festivalového orchestra Convergence Players sa predstaví pod taktovkou skladateľa, klaviristu a dirigenta Petra Breinera. Pestrý program ponúkne koncerty Vivaldiho, úpravu Rumunských tancov Bartóka, gruzínskeho skladateľa Sulchana Cincadzeho a Breinera, vrátane jeho populárnej skladby Beatles Concerto Grosso a unikátneho "mikrokoncertu pre Instagram" s názvom InstaConcerto.

Vyvrcholením Konvergencií bude vystúpenie švajčiarskeho orchestra Camerata Zürich pod vedením slovenského huslistu Igora Karška (25.9., Moyzesova sieň). Bratislavský koncert súboru ponúkne úpravu Janáčkovho diela Po zarastenom chodníčku a skladby Antonína Dvořáka. V nich sa ako sólista predstaví svetoznámy violončelista Thomas Demenga. Okrem koncertov festival ponúkne aj workshopy pre študentov hudby.


Jozef Lupták: Chceme si ponechať detské nadšenie

"Osem dní a jedenásť festivalových koncertov neprinesie do Bratislavy len hudbu, ktorú máme radi, ale tiež výnimočné osobnosti, umelcov, ktorí prídu 'konvergovať', teda spájať, jedným z najsilnejších komunikačných médií - hudbou.  Na každého z nich sa teším a každému som nesmierne vďačný, že príde zahrať. Konvergencie majú osemnásť. Nie som si istý, či sme sa stali 'dospelým' festivalom, no ak sme v niečom dospeli, určite v schopnosti komunikovať komornú hudbu širšiemu publiku než na začiatku. Nadšenie a radosť z tvorenia si však chceme ponechať detské, možno aj trochu tínedžerské. Verím a dúfam, že aj v dospelom veku Konvergenciám toto naďalej zostane. Radosť z momentu, z hudby, zo stretnutí, krásy," povedal o festivale jeho zakladateľ, popredný slovenský violončelista Jozef Lupták.

Ako dodal, hudobná scéna na Slovensku sa za tých 18 rokov zmenila k lepšiemu. "Keď sme to začali robiť, hľadal som niečo, čo tu chýbalo. Istým spôsobom sa to vyplnilo, dokonca to narástlo nad moje očakávania. Mám pocit a neskromne môžem povedať, že istým spôsobom to inšpirovalo ďalších kolegov a ďalších ľudí, ktorí začali robiť niečo podobné. Ďalšia pre mňa hodnotná vec je, že naše publikum je mnohogeneračné a to je pre mňa taký bonus. My sme to aj na začiatku chceli, že budeme spájať komornú hudbu s inými žánrami. Zároveň sme ale nečakali, že aj mladí ľudia sa na to chytia. Sme radi, že, či už na Beethovena, Brahmsa, Šostakoviča alebo Bartóka, prídu aj ľudia mladej, strednej aj staršej generácie. Toto považujem za vyplnenie priestoru, kde chceme komunikovať starú hudbu, 20. storočie, súčasnú hudbu klasickej tvorby mladému publiku," uviedol Lupták.

Viac informácií o Konvergenciách nájdete na oficiálnych stránkach www.konvergencie.sk a www.facebook.com/konvergencie. 


Zdroj: TS Konvergencie + TASR
Foto: Florian Kalotay

Súvisiaci interpreti: Marián Varga