Slovenská swingová formácia Fats Jazz Band sa v septembri a októbri predstaví v deviatich slovenských mestách a vystúpi aj v gruzínskom Tbilisi a maďarskej Budapešti. Ako agentúru SITA informovala speváčka a manažérka orchestra Jana Dekánková, prvý koncert odohrajú v piatok.

"Už tento piatok, 14. septembra, sa môžu naši priatelia tešiť na krásne podujatie v Martine s názvom Doba prvej republiky, kde odohráme večerný koncert a v sobotu 15. septembra vystúpime v trnavskom Divadle Jána Palárika na Galaprograme Trnavských dní, ktorý je tiež venovaný odkazu prvej republiky. Ku koncu septembra sa presunieme do Veľkého Krtíša a Bratislavy, kde odohráme koncerty na námestiach a v októbri sa tešíme napríklad na Vrútky, Lučenec, Turčianske Teplice, Bojnice, Malacky a pocestujeme trochu aj mimo našu republiku," priblížila Dekánková.

Koncerty sa uskutočnia v rámci projektu Nebojte sa jazzu, ktorý z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia. Na väčšinu vystúpení na Slovensku je vstup voľný.

Fats Jazz Band je deväťčlenný swingový orchester, ktorý oživuje tradíciu jazzu a swingu 20. až 40. rokov minulého storočia. Založil ho klavirista a saxofonista Ladislav Fančovič a okrem neho v ňom pôsobia aj Michal Matejka (gitara), Ľubomír Kamenský (trúbka, kornet), Patrik Fičor (bicie), Branislav Belorid (trombón), Pavol Kušík (kontrabas), Pavol Hoďa (klarinet, saxofón), Jana Dekánková (spev) a Matúš Uhliarik (spev, klavír).

V roku 2012 vydali debutovú štúdiovku s názvom ...In Fats Waller's Rhythm..., pri tvorbe ktorej sa inšpirovali autentickými nahrávkami amerického klaviristu a skladateľa Thomasa "Fats" Wallera z rokov 1928 až 1943. Na konte majú aj albumy Twenty-four Hours a Day (2014), That Old Feeling (2016) a Večer pri Dunaji (2018).

Termíny jesenných koncertov Fats Jazz Bandu: 

14. septembra - Penzión Ľadoveň, Martin (Doba prvej republiky)
15. septembra - Divadlo Jána Palárika, Trnava (Galaprogram Trnavských dní)
28. septembra - Námestie A. H. Škultétyho, Veľký Krtíš (Vinobranie 2018)
30. septembra - Park SNP, Karlova Ves, Bratislava (Karloveské hody)
6. októbra - Karloveské kultúrne centrum, Bratislava (Medzinárodný festival swingových tancov Bratislava Lindy Exchange)
12. októbra - Kultúrna sála Kriváň, Vrútky
13. októbra - Tančiareň a pivovar Franz, Lučenec
19. októbra - Tbilisi, Gruzínsko
24. októbra - Dom kultúry Ružinov, Bratislava
26. októbra - Kultúrny dom, Turčianske Teplice
27. októbra - Kultúrne centrum, Bojnice
28. októbra - Kultúrní domeček, Malacky
30. októbra - Budapešť, Maďarsko

Zdroj: SITA
Foto: Facebook.com/fatsjazzband