Posledný septembrový víkend bude v Košiciach patriť šiestemu ročníku multižánrového festivalu LiKE. Súčasťou festivalu sú okrem literárneho programu aj koncerty. Vystúpi Ventolin, FVLCRVM, Chiki Liki Tu-a a Ľubo Burgr so svojím najnovším projektom Burgr/Štrpka.

Hudobný program festivalu LiKE začína už v piatok 24. septembra večer v Tabačke, a to dvojkoncertom jednej z najvýraznejších osobností domácej alternatívnej scény Ľuba Burgra, známeho zo skupiny Ali ibn Rachid, a legendárnej prešovskej kapely Chiki Liki Tu-a. (Facebook event)

Burgr začiatkom roka vydal nový album, ktorý je výsledkom tvorivej spolupráce a dialógu s básnikom, textárom a dnes už žijúcou legendou Ivanom Štrpkom. Po ňom sa predstaví skupina Chiki Liki Tu-a, ktorá si svojich priaznivcov získala energickou atmosférou vystúpení a žartovnými textami piesní. Kapela má na konte osem albumov a na slovenskej scéne pôsobí už bezmála 26 rokov.


V rámci programu ARTDEBUT sa v sobotu 25. septembtra o 18:00 v košickom Artfore predstaví Sám BADY ft. Poetic Elektric. Je to spojenie známeho košického street-artového básnika a producenta Sám Badyho (Santiaga), gitaristu Attilu Tverďáka s hudobno-literárnym formátom Poetic Elektric. Žánrovo sa pohybuje na hranici hip-hop-indie-elektro-jazzu a spája rap autorských textov s originálnym hudobným doprovodom.

V ten istý večer (20:00) ukončia šiesty ročník festivalu v Tabačke aktuálny držiteľ ceny Radio_Head Award v kategórii Nahrávka roka - Elektronická hudba FVLCRVM a milovník primitívneho zvuku detroitského techna a talianskeho a indického disca z 80-tych rokov, Ventolin. (Facebook event)

FVLCRVM našiel formu v nekonzistentnosti, niekde na hrane medzi mainstreamom a undergroundom. Skreslenú a nepravidelnú ADHD produkciu okrajových klubových žánrov preplieta popovými linkami, v ktorej počuť silnú inšpiráciu zvukovm 90-tych rokov. Ventolin vznikol v roku 2007 ako "oddychový projekt”, avšak veľmi rýchlo sa dostal do povedomia česko-slovenskej klubovej scény. Na svojich koncertoch používa staré samplery, analogové syntetizátory a archaické drum machiny. Priťahuje ho analógová rozladenosť, šum, rozkolísanosť a nedokonalosť.

Podrobný program festivalu nájdete na stránkach www.festivallike.sk a www.facebook.com/LiterarnyFestivalLIKE.

Podujatie z verejných zdrojov podporil hlavný partner festivalu Fond na podporu umenia.


Informácie a fotografie poskytol Matej Feldbauer. Správu sme upravili.

Foto: Martin Višňovský