Britská speváčka Natasha Khan alias Bat for Lashes v piatok vydala novú štúdiovku s názvom The Haunted Man. Zároveň na Youtube zverejnila ochutnávku s minútovými ukážkami všetkých jedenástich piesní. Pustite si ju a prečítajte si výber odpovedí z jej rozhovoru pre BBC, v ktorom hovorí o tom, ako album vznikal a čo pre ňu znamená.

Nahrávanie bolo podľa Bat For Lashes mimoriadne náročné a spočiatku sa jej vôbec nedarilo písať nové piesne. Výsledok sa podľa nej líši od predošlých albumov Fur and Gold (2006) a Two Suns (2009). Je totiž iným človekom ako pred tromi rokmi - v osobnom živote zažila rozchod, po dlhom premýšľaní dospela k novým poznatkom a na svet má iný pohľad.

"Zo všetkého toho cestovania a spievania o skutočne temných veciach som sa cítila stratená a doráňaná. Tých emócií som sa však úplne zbavila a bol čas na to, aby som sa 'dobila', postarala sama o seba a pohla sa tak ďalej," uviedla. Vďaka tomu sa jej podarilo nahrať "najťažší a najúprimnejší" album svojej kariéry, ktorý je podľa jej slov intímnym záznamom jej osobného vývinu a boja so svojimi démonmi.

"V mojom živote sa stali isté veci týkajúce sa mužov, ktoré ma zasiahli a ja som si uvedomila, že to nebola moja vina," vysvetlila speváčka, ktorá tvrdí, že je mimoriadne dôležité priznať si, keď človek za niečo v problémových vzťahoch skutočne nemôže, aby sa mohol posunúť ďalej.

Bat For Lashes - The Haunted Man (album preview)

Nahota ako umelecké vyjadrenie zraniteľnosti

Príprava nahrávky The Haunted Man trvala speváčke a skladateľke dva a pol roka. Na začiatku písala mnoho piesní, ktoré podľa nej neboli dobré. "Mala som veľké očakávania. Som k sebe veľmi kritická a bála som sa, že nedosiahnem cieľ, ktorý som chcela," prezradila. Zlom prišiel až vďaka romantickej dráme Ryan's Daughter (1970), ktorá podľa jej slov opäť podnietila jej kreativitu. Ďalším zásadným momentom v živote boli jej tridsiate narodeniny.

"Rozhodla som sa, že už nechcem, aby ma prenasledoval ten strašidelný muž," vysvetlila názov The Haunted Man. Na obálke albumu stojí nahá a na pleciach má prehodeného muža. Pre BBC vysvetlila, čo pre ňu fotografia znamená. "Možno je to milenec, ktorého chcem zhodiť zo svojho chrbta, alebo duch z dávnych čias," povedala speváčka, ktorá chcela vyzerať zraniteľne a jej cieľom vôbec nebolo dostať sa na titulky časopisov. "Pre mňa to bolo skôr umelecké dielo. Keď som ho zverejnila a vyvolalo to taký rozruch, uvedomila som si, že to bolo odvážne tvrdenie. Z môjho pohľadu však bolo zaujímavé, že som nemala na sebe žiaden mejkap, nebolo to sexuálne provokatívne," vysvetlila.

Natasha Khan alias Bat for Lashes je speváčkou a multiinštrumentalistkou s pakistanskými koreňmi. Tridsaťdvaročná londýnska muzikantka, ktorú chválili Thom Yorke, Debbie Harry i Ringo Starr, okrem novinky The Haunted Man vydala aj albumy Fur and Gold (2006) a Two Suns (2009). Oba nominovali na Mercury Prize a speváčka si vyslúžila i tri nominácie na Brit Awards.

Jej komerčne najúspešnejšou skladbou je Daniel, za ktorú si vyslúžila prestížnu Ivor Novello Award. Videoklip k nej je podľa magazínu Spin 11. najlepším za rok 2009. Medzi najlepšie klipy tohto roka zase nepochybne patrí vizuálne stvárnenie nového singla All Your Gold. Recenziu nového albumu prinesieme čoskoro.

Bat For Lashes - All Your Gold

Zdroj: SITA (www.bbc.co.uk)
Foto: CD cover / EMI / Ryan McGinley

Súvisiaci interpreti: Bat For Lashes