Koncom minulého roka vydala speváčka Carmel Paradise, vlastným menom Carmel Paradise Buckingham, debutovú EP nahrávku Dreamgirl, ktorou jasne určila hudobné vody, v akých sa chystá v aktuálnom období plávať. Teraz sa posúva ešte ďalej s progresívnym singlom Heartbreaker, ktorý je prvou ukážkou z jej pripravovaného debutového albumu.

Hudobný príbeh iba 19-ročnej speváčky a skladateľky vzdialene pripomína americkú hviezdu alternatívneho R&B a soulu Solange. Aj tá sa musela vysporiadať s tým, že jej kariéra je neustále v tieni slávnej sestry Beyoncé. Zrejme aj preto sa Carmel Paradise rozhodla robiť iný štýl ako jej slávnejšia sestra. Netlačí sa do mainstreamu, namiesto toho hľadá svoju vlastnú cestu a experimentuje s temnejšími motívmi a produkciou na štýl súčasnej klubovej hudby. Napriek tomu môže aj fanúšikov kvalitného popu osloviť výbornou speváckou technikou, kvalitnými textami a celkovou umeleckou vyzretosťou. Tá je pri speváčke, ktorá len nedávno prekročila prah dospelosti, až zarážajúca, v dobrom zmysle slova.

Alternatívnejšie smerovanie oproti Celeste Buckingham naznačila už vlaňajšími singlami Turn Me On a Dead To Me zo spomínaného minuloročného EP. Ešte vzdialenejšie od aktuálnych popových trendov znie jej nový singel Heartbreaker. Fanúšikom ho posiela z Kalifornie, kde aktuálne žije, tvorí a študuje. V novinke s elektrizujúcou atmosférou prináša jednoznačné posolstvo o vedomí si svojej pozície vo vzťahoch: "Viem byť milá, sladká a milujúca, no ak sa ku mne správaš zle, som dostatočne silná a viem sa o seba postarať sama."

Pieseň tak môže byť symbolickou hymnou všetkých žien, ktoré našli odvahu hájiť samé seba napríklad v nefunkčných vzťahoch. "Heartbreaker je o tom, ako sú ľudia, špeciálne ženy, často vnímané jedno-dimenzionálne, teda že môžu byť buď jemné alebo silné. Pravda však je, že ženy sú komplexné bytosti, a preto môžu byť plné kontrastov a protipólov. Vieme byť jemné a silné zároveň, milujúce ale aj pomstychtivé. Táto skladba je niečo ako varovanie: nemýľ si moju milotu so slabosťou, pretože ak mi ublížiš, prídem si po teba."


Noví producenti, ešte odvážnejší zvuk

Ako je u Carmel zvykom, hudbu i text si napísala sama. Zmena však oproti prvému EP nastala v role producenta. Zatiaľ čo predchádzajúce single produkoval Ken Coomer z nashvillského štúdia Cartoon Moon Recording s podporou zvukového inžiniera Patricka Millera, pri novinke Heartbreaker si do producentského kresla sadol tvorivý tandem (opäť z Nashville) Sal OliveriKrysten S. Caudle. 

Speváčkin podmanivý prejav producenti podčiarkli minimalistickým elektronickým beatom. V singli je cítiť silný vplyv hip-hopu a zaujme jednoduchou a chytľavou melodickou linkou. Heartbreaker je odvážny, inovatívny a progresívny - najmä pasáže s posekanými beatmi a vokálmi na konci refrénu viac pripomínajú produkciu súčasnej beatovej scény ako pop music. Carmel oba zdanlivo nezlučiteľné hudobné svety zaujímavo prepája, a pritom ostáva autentická. Keď sa jej dnes spýtate, ako by žánrovo zadefinovala svoju tvorbu, odpovie vám: electronic/alternative pop.

Popri štúdiu na univerzite Kalifornii sa Carmel intenzívne venuje príprave nových skladieb, ktoré plánuje vydať na svojom debutovom albume. Dátum jeho vydania zverejní už čoskoro. Vďaka jej doterajšej tvorbe a úspechom sú očakávania pomerne vysoké, veď  už vlaňajším sólovým singlovým debutom Turn Me On stihla zaujať v európskych i amerických rozhlasových hitparádach. Skladba sa dokonca umiestnila v hitparáde Billboard Mainstream TOP 40 Indicator Most Added. Do najprestížnejšieho medzinárodného hudobného rebríčka Billboard tak po Celeste oficiálne vstúpila aj mladšia z talentovaných sestier Buckinghamových.

Prečítajte si: Carmel Paradise: Keď som bola mladšia, chcela som byť presným opakom Celeste


Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová z agentúry Soul for Show. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Viac sa o speváčke dozviete na oficiálnej stránke www.facebook.com/CarmelParadiseband.