V súčasnosti nie je úplne bežné, aby slovenskí muzikanti dokázali rozvíriť hladinu domácej scény hneď v začiatkoch svojej kariéry a tak intenzívne, ako sa to v posledných mesiacoch podarilo skupine Tolstoys. Kapela, ktorej sympatická frontmanka len tento rok ukončila stredoškolské štúdium, zaujala vlani hneď prvým singlom Right Choice.

Odvtedy Tolstoys stihli zverejniť svoj prvý videoklip Agapé, odohrali koncerty na Pohode, Grape festivale, či Waves Vienna a vo výhľade majú vystúpenie v Budapešti, či spoločné hranie s izraelskými Lola Marsh. Všetko sa to pritom udialo a naplánovalo ešte pred vydaním ich debutového albumu Botanika. Ten vychádza práve dnes pod značkou Slnko Records.

Ich prvé vystúpenie videl aj prezident

"Hneď na našom prvom koncerte pred rokom a pol bolo naozaj veľa ľudí. V hľadisku sedel napríklad aj prezident Kiska," vracia sa k raketovým začiatkom speváčka a skladateľka Ela Tolstova a vysvetľuje, ako sa začínajúci hudobník v tínedžerskom veku dostane k takejto príležitosti.

"Bola som súčasťou mentoringového programu LEAF, v ktorom ma koučovala Ester Wiesnerová, absolventka Berklee College v Bostone. Na konci programu sme mali každý odprezentovať, čo sme sa naučili, a výsledkom bola moja prvá skladba Right Choice. Všetkým sa tak páčila, že vznikol nápad, či by som ju neprišla zahrať naživo na galavečer LEAF Award. Narýchlo som teda zložila kapelu z kamarátov zo školy a vznikli Tolstoys," hovorí Ela.


Elektro-akustický dream pop pre 21. storočie

Nasledovali vystúpenia na podujatiach TEDxYouth Bratislava či jarnom Urban Markete, nasadenie singla Right Choice do Rádia_FM, kde sa skladba niekoľko mesiacov držala v hitparáde Osmička a tento rok aj pozvanie na spomínané najväčšie slovenské festivaly a showcaseové podujatia v okolitých krajinách.

Zostava skupiny Tolstoys, ktorej tvorbu možno charakterizovať ako dream pop (snový pop) 21. storočia, sa za pochodu jemne obmieňala až do dnešnej finálnej podoby, v ktorej Elu Tolstovú (spev, klavír) dopĺňajú Michal Smetana (basová gitara a kontrabas), Matej Herceg (bicie), Frederika Camastra (husle) a Pavol Rehák (klavír, syntetizátory). Ďalšími spolupracovníkmi pri tvorbe albumu boli Róbert Kóňa (Lunar Studios), Tomáš Krchlík (PMP Promix Production) a Miloš Fedor (The Losh Studio), ktorí si podelili nahrávanie, mix a mastering.


Výsledok je pôsobivý a vyzretý. Na debute Botanika sa striedajú krehké akustické pasáže, elektronika, melanchólia aj energické rytmy a anglické texty sa prelínajú so slovenskými. Ako celok však album veľmi dobre drží pokope. "Akoby muzikanti spolu hrali už dvadsať rokov," ozývajú sa reakcie niektorých hudobných kolegov. A pritom viacerých členov Tolstoys dvadsiate narodeniny ešte len čakajú.

Ako ďalší singel z albumu predstavujú Tolstoys pesničku Motto, ktorá mala live premiéru v Rádiu_FM už pred niekoľkými mesiacmi. Práve toto vystúpenie očarilo zástupcov festivalu Pohoda natoľko, že mladú kapelu pozvali na svoj Pohoda Deň_FM a zaradili ju aj do programu festivalu. Tam mal ich koncert toľko pozitívnych ohlasov, že organizátori Tolstoys zavolali aj ako predkapelu na blížiace sa koncerty izraelskej senzácie Lola Marsh, ktoré sa uskutočnia už na budúci týždeň - v utorok (17.10.) v košickej Tabačke (17.10.) a o deň neskôr (18.10.) v bratislavskej A4ke.

Okrem toho kapela v novembri a decembri odohrá vlastné klubové turné, na ktorom album predstaví poslucháčom v šiestich slovenských mestách a tiež na maďarskom festivale Budapest Showcase Hub (BUSH). Štúdiová verzia skladby Motto je oddnes dostupná na streamingových službách, rovnako ako aj celý album Botanika. Ten je k dispozícii aj k zakúpeniu vo forme CD alebo MP3 na webe Slnko Records.


Koncerty Tolstoys s Lola Marsh:

17. 10. - Košice, Tabačka
18. 10. - Bratislava, A4 - vypredané

Turné k albumu Botanika:

11. 11. - Piešťany, Elektráreň 
17. 11. - Budapešť, BUSH 
18. 11. - Trenčín, Lúč 
24. 11. - Prešov, Wave 
25. 11. - Ružomberok, Panoptikum 
1. 12. - Bratislava, Nová Cvernovka - krst albumu 
8. 12. - Trnava, Malý Berlín

Vypočujte si celý album na Deezeri:



Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka z vydavateľstva Slnko Records. Tlačovú správu sme upravili a doplnili. Novinky skupiny môžete sledovať na sociálnych sieťach Facebook a Instagram.

Foto: Mafin Laurincová