Zdenka Tichotová, neoddeliteľná súčasť Spirituál kvintetu, tento rok oslavuje hneď dva polokrúhle sviatky. V závere septembra (24. 9.) oslávila významné životné jubileum, a okrem toho ubehlo už 45 rokov od okamihu, kedy nastúpila do dnes už legendárneho Spirituálu. Pri tejto príležitosti uzrel svetlo sveta jej prvý profilový album Zpívání se Spirituál kvintetem.

Album vyšiel 20. septembra vo vydavateľstve Supraphon a zostavil ho jej manžel, muzikológ a odborník na najrôznejšie podoby spirituálnej tvorby Jiří Tichota. "Aby som bola úprimná, nebolo to moje rozhodnutie, ale rozhodnutie môjho muža a kapelníka. Pokiaľ viem, začal album zostavovať ako prekvapenie k mojim narodeninám, a tiež k 45. výročiu môjho fungovania v Spirituál kvintete. Takže je to akási prechádzka takmer celou mojou muzikantskou kariérou spojenou so Spirituál kvintetom," komentuje Tichotová vydanie svojho profilového albumu.

Môže sa zdať prekvapivé, že táto šarmantná dáma s osobitým a v tom najlepšom slova zmysle prostým vokálnym prejavom za celú svoju bohatú kariéru, ktorú zahájila v roku 1973 trampským spievaním s bratmi Nedvědovcami a v skupine Brontosauři, sa "sólovky" dočkala až teraz. Ako ale sama priznáva, viachlasé spievanie ju vždy maximálne uspokojovalo. "K tomu samozrejme patrí tiež to, že interpret občas prevezme i hlas vedúci alebo, predovšetkým pre spestrenie repertoáru, zaspieva úplne sólovo. A pokiaľ ide o rôzne žánre, nijak veľmi som neexperimentovala, ale postupne som pochopila, že je dobré si svoj štýl držať, ale pri tom je nanajvýš dôležité rozumieť danému žánru, cítiť jeho zákonitosti a neísť mu proti srsti," vysvetľuje tohtoročná jubilantka.


Tichotovej slová potvrdzujú poslucháčom Spirituál kvintetu dobre známu vec, a totiž ako skvele jej hlas sadne k mixu folklórnych, folkových, gospelových i renesančných vplyvov. Hoci jej sóla neboli časté, vždy stáli za to, ako napríklad strhujúci gospel What Month Was Jesus Born In, á capella tradicionál Ty víš, jak mi lhát či na tomto albume debutujúci song House Of The Rising Sun.

"House of the Rising Sun je ohromne pôsobivý príbeh ženy, ktorej ten "dom" zničil život a zároveň sa k nemu vracia na sklonku života. A ja som bola úplne okúzlená jednou nahrávkou a počúvala som ju stále dookola, a potom som si ju stále dookola spievala, až som si tú pesničku chcela zaspievať aj verejne a aj ju nahrať," hovorí Zdenka Tichotová k jednej z dvoch doposiaľ nevydaných piesní, ktoré sa na albume objavujú. K tej druhej – Isabell – dodáva: "Je to pieseň z polovice 16. storočia napísaná so sprievodom vihuely, čo je niečo medzi lutnou a gitarou. Je to ukážka z nášho súkromného "lutnového" programu, v ktorom na lutne hral môj muž - je totiž odborník na starú hudbu - a ja som spievala. Chceli sme, aby sa na albume objavilo i niečo z iného súdka."

Okrem Jiřím Tichotom vybraných 24 nahrávok z rokov 1985 – 2019, ktoré sú tu opatrené novým zvukovým remasteringom, je vítaným doplnkom albumu súbor dokumentárnych, často raritných fotografií naprieč rokmi a predovšetkým erudovaný text publicistu Jiřího Černého, presahujúci hudobný portrét smerom k profilu ženy s v mnohých ohľadoch mimoriadnym osudom. Album je tak plnohodnotnou poctou šarmantne jemnej speváčke i celému Spirituál kvintetu, ktorý sa na jar 2020 chystá definitívne uzavrieť svoju dlhú a úspešnú existenciu.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Adriána Čahojová.

Titilná foto: archív Jiřího Tichoty