Nečakané voľno, ktoré Richardovi Müllerovi priniesla koronakríza, využil tvorivo a skladal hudbu. Výsledkom je pôvodne neplánovaný album Hodina medzi psom a vlkom, ktorý od dnes nájdete vo všetkých digitálnych hudobných službách. Vo fyzickom formáte na CD a 2LP sa dostane na trh 23. októbra. Prečítajte si vyjadrenia tvorcov albumu aj našu "first listen" recenziu.

Rok 2020 hudobnej brandži naozaj nepraje, ale o kvalitné nahrávky napriek tomu nie je núdza. O jednu z hudobných udalostí roka sa postaral Richard Müller, ktorý si prvýkrát v kariére hudbu na celý album zložil sám. Zhudobnil tak výborné poetické texty básnika Petra Uličného. Jedinou výnimkou je dávnejšie zverejnený singel Anomália, ktorý je zaradený až na samý koniec celistvej nahrávky a možno ho vnímať ako bonus.

"Mne pandémia veľmi prospela, venoval som sa knihám, synovi, hudbe a vlastnej tvorbe. Pesničky na album vznikli práve počas korony. Tvoril som veľmi rýchlo a intenzívne. Povedal som si, že dlhé roky som si nič nezložil sám, tak kedy, ak nie teraz. Bilanciu na albume mi 'kazí' len skladba Anomália, ktorú napísal Laco Rychtárik. Je to naozaj skvelý pocit mať zase vlastné skladby. Najprv som sa bál, že nebudú dobré, ale vďaka Petrovi Grausovi, ktorý to aranžoval, sú veľmi dobré," vraví Richard Müller.

Magická nočná hodina

Album Hodina medzi psom a vlkom je pomenovaný podľa magickej nočnej hodiny medzi treťou a štvrtou nad ránom. Je to čas, kedy vraj umelci tvoria najlepšie diela, rodí sa najviac detí, ale tiež najviac ľudí umiera.

"Žijeme časy, ktoré majú dosť ďaleko od poézie. Ak si ju teda veľmi nemôžeme dopriať v bežnom živote, doprajme si ju aspoň v pesničkách," hovorí spoluautor albumu, textár Peter Uličný. "Keby autori piesní rezignovali na takúto možnosť, bol by svet ešte šedivejší a surovejší, než v skutočnosti je. Ak by som mal parafrázovať názov tohto albumu, už by sme si nemohli vychutnať tú magickú hodinu medzi psom a vlkom, pretože by sme boli dávno celkom 'zvlčilí'. Preto je na svete poézia a preto som sa snažil aspoň čosi z nej prepašovať aj na tento album.

Vypočujte si album na Deezeri:



Album nahrával a produkoval Peter Graus. "V júni ma oslovil Richard na spoluprácu. Poslal mi texty, a chcel hudbu. Presvedčil som ho, aby ich zhudobnil sám. Je to jeho prvý kompletne autorský album. Prizvali sme mladých zaujímavých hudobníkov, napríklad skvelú basgitaristku Lauru Jaškovú. V skladbe Zlodeji pamäti sme chceli trombón, oslovili sme člena skupiny Freak Power, ktorý to doma v Brightone nahral, a poslal nám to. Takže Ashley Slater hosťuje vo veľkom štýle," hovorí známy producent, skladateľ a štúdiový hudobník z Creative Music House.

Album po dnešnom digitálnom uvedení na trh vyjde aj vo forme CD a vinylovej 2LP. Booklet obsahuje 16 fotografií, pod ktorými sú podpísaní fotograf Mayo Hirc a Marián Uhrín, ktorý sa postaral o fotografickú postprodukciu. Každá z jedenástich skladieb na albume tak má vlastnú fotku.

"Veľmi ma potešilo, že z fotky, ktorá vznikla ako darček pre Richarda, sa rozhodol urobiť cover svojho nového albumu. Fotografie k projektu sa nerodili ľahko. Keď som mal k dispozícii iba texty, mal som úplne inú predstavu. V priebehu leta sa CD nahrávalo, mal som možnosť vidieť a hlavne počuť, ako to všetko vzniká a hudba spolu s textom dávali výslednú emóciu. Navrhol som k daným skladbám inscenované-ilustračné fotografie, oslovil Mariána Uhrína, výborného, technicky precízneho retušéra, a keďže Marián žije v Prahe, všetky fotografie vznikali v 'telemoste' približne mesiac," opisuje proces tvorby Mayo Hirc.

Minirecenzia

Ako prvý singel vyšla koncom minulého týždňa úvodná skladba albumu Siedme nebo, ktorá nahrávku vystihuje veľmi dobre. Celú ju totiž charakterizuje neskrývaná láska k hudbe minulých dekád v spojení s jej modernejším zvukovo-aranžérskym poňatím, a vzácny prienik medzi popovou chytľavosťou a kvalitnými, zrelými poetickými textami, aké v rádiách často nepočuť.

Potenciál zaujať rozhlasových dramaturgov či zaradiť sa medzi najobľúbenejšie kúsky Richardovej diskografie u jeho fanúšikov má viacero piesní a vyslovene slabé/nezaujímavé miesto by ste na albume hľadali márne. Fanúšikov rocku poteší hneď druhá skladba Defekt na duši s veľkým nadhľadom a vtipom v texte, gitary dominujú aj piesni Sviatok trinásteho a pesničke so zábavným názvom a refrénom Za všetko môže Keith Richards. Medzi emočné vrcholy z hľadiska hudby aj textu naopak patria dve najpomalšie skladby Zlodeji pamäti a Človek nevie dňa ani hodiny.


Hitový potenciál má Mária Televízia s hravým textom a nezameniteľnými klarinetovými sólami Michala Žáčka a pesnička V ateliéri u Jana S. Obe majú zaujímavú atmosféru a plný zvuk so skvelou basgitarou talentovanej Laury Jaškovej. Titulná skladba je klasickým pop-rockovým kúskom v strednom tempe s pohodovým refrénom a peknou gitarovou melódiou.

Naopak, prekvapivým momentom je pieseň Ešte ťa nepoznám - asi najľahšia pieseň na albume a jedna z najrýchlejších a najtanečnejších v Richardovej kariére. Je už len na poslucháčovi, či takmer šesťdesiatnikovi takýto "úlet" toleruje, keďže ide o pieseň, aká by sa skôr hodila do repertoáru mladších umelcov. Ako nečakané osvieženie však rozhodne funguje. Anomália z pera Laca Rychtárika sa zase od zvyšku albumu sa líši elektronickejším zvukom s údernou rytmikou. Zaradiť ju až na záver nahrávky namiesto primiešania medzi ostatné skladby bolo správne rozhodnutie.

Celkovo ide o milé prekvapenie a veľmi kvalitný album, ktorým Richard Müller štyri roky po úspešnej platni 55 opäť potvrdzuje, že po náročnejšom období spred niekoľkých rokov chytil druhý dych.


Zoznam skladieb na albume Hodina medzi psom a vlkom:

1. Siedme nebo
2. Defekt na duši
3. Sviatok trinásteho
4. Mária Televízia
5. Zlodeji Pamäti
6. Za všetko môže Keith Richards
7. V ateliéri u Jana S
8. Hodina medzi psom a vlkom
9. Ešte ťa nepoznám
10. Človek nevie dňa ani hodiny
11. Anomália

Text: Oyster Agency / Universal Music + Patrik Marflák, Hudba.sk
Foto: Mayo Hirc / Marián Uhrín

Súvisiaci interpreti: Richard Müller