Slovenský producent Duhan vydáva nový singel Behind the Horizon. Ku skladbe si prizval dvorného gitaristu Jymyho, ktorý doplnil Duhanovu elektronickú produkciu o chytľavú basovú linku. Obaja hudobníci sa objavia aj v klipe, ktorý sa nakrúcal počas letnej noci a za svitania na Devínskej Kobyle v Bratislave.

Prvý hudobný nápad ku skladbe vznikol ešte v roku 2019. "Pamätám si na to vcelku jasne, tak ako na väčšinu momentov, pri ktorých vznikne kľúčový hudobný impulz. Mám rád, ak sa pri tvorbe inšpirujem niečím úplne iným, ako je samotná hudba od iného interpreta," hovorí Duhan.

Výsledkom je svieži track, ktorý je v kontexte jeho doterajšej tvorby rozhodne zaujímavým novým smerovaním, no prirovnaniam k tvorbe iných umelcov sa asi nevyhne. Kombinácia analógového syntetizátora a "funkoidnej" živej basy zvukovo pripomína tvorbu už nefungujúceho dua Daft Punk, kým atmosféru dotvárajú vokálne sample na štýl Mobyho.

"Najprv som nahral zvukovú vrstvu z hardvérového syntetizátora a prihodil k tomu len základný groove. Neskôr som pridal zopár ďalších atmosférických vrstiev a po istom čase sme s basákom Jymym skúsili dohrať slapovú basu. Dosť ma potrápil aranžmán skladby, keďže sa celkový mix snažím spraviť viac vzdušnejší ako kedysi," opisuje producent netradičný kreatívny postup. Tvorba modernej elektronickej hudby s tanečnejšími groovmi preňho predstavuje novú etapu. "V trip-hope som už nateraz povedal všetko, čo som povedať chcel a prirodzene ma to ťahá ďalej."


Videoklip Behind the Horizon sa nakrúcal počas letnej noci a za východu slnka na najvyššie položenom mieste Devínskej Kobyly. Podstatná časť záberov vznikla na vyhliadkovej veži, nakrúcalo sa aj v okolitom lese a takisto aj v jednom z betónových bunkrov z čias druhej svetovej vojny, ktorý sa nachádza priamo pod vyhliadkou. Najväčšou prekážkou bolo počasie. 

"Nakrúcali sme na vysokej veži a hovoril som si, že to zvládnem, ale nebolo mi všetko jedno, keď sme vyliezli hore, pretože dosť fúkalo. Bolo pre mňa úžasné sledovať, ako hudba dokáže pomôcť zniesť takéto podmienky - kývalo nás to aj s vežou, ale akonáhle začala hrať hudba, zrazu všetko išlo preč. Som rád, že sa nám to podarilo v tak veterné ráno," približuje svoje dojmy basgitarista Jymy.

Pomedzi zábery na hrajúcich hudobníkov či krajinu natočenú z dronu sa v náznakoch odohráva príbeh, v ktorom producent nasleduje ženskú postavu nesúcu svetlo. Symbolický dej znázorňuje hľadanie inšpirácie pochádzajúcej z prírody. O produkciu videa sa postaral Laco Kavecký, o réžiu Martin Kiš, hlavnú kameru mal na starosť Andrej Lavrinčík a zábery z dronu natočil Richard Rayman. "Elfskú" postavu stvárnila Michaela Stranai, ktorej styling spravila Mária Miženková.

Vznik singla a videoklipu Behind the Horizon z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Dagmar Lauková Petrášová. Správu sme upravili a doplnili.

Foto: Jana Remeňová