Vo veku 83 rokov zomrel Paddy Moloney, ktorý so skupinou The Chieftains spopularizoval írsku hudbu. Jeho skupina založená v roku 1962 sa výrazne zaslúžila o oživenie a spopularizovanie tradičnej írskej hudby a mala vplyv na niekoľko generácií folkrockových pesničkárov.

Počas svojej takmer šesťdesiatročnej hudobnej kariéry sa The Chieftains stali šesťnásobnými nositeľmi hudobných cien Grammy a boli medzinárodne uznávaní za prezentáciu írskej kultúry a prekračovanie hraníc v hudbeSpolupracovali alebo vystupovali s umelcami a skupinami, ako napr. Luciano Pavarotti, Emmylou Harris, Van Morrison, Tom Jones, Elvis Costello, Joni Mitchell, Mick Jagger, The Dubliners či Rolling Stones. Hrali aj pre pápeža Jána Pavla II. a anglickú kráľovú Alžbetu II.

Hold Moloneyho životu a umeniu vo svojom vyhlásení vzdal okrem iných aj írsky prezident Michael D. Higgins, keď napísal, že inšpiráciu v jeho práci našla nielen írska hudobná komunita, ale oveľa väčšia komunita na celom svete. "Paddy so svojimi mimoriadnymi schopnosťami inštrumentalistu, najmä pri hre na írske gajdy a rámový bubon (bodhrán), stál v popredí oživenia záujmu o írsku hudbu, čím sa zaslúžil o medzinárodné uznanie írskej hudby a kultúry," uviedol Higgins.


Prezident tiež pripomenul, že Paddy Moloney ako zakladajúci člen vydavateľstva Claddagh Records spolu s írskym mecenášom umenia Garechom de Brúnom "priniesol lásku k írskej hudbe nielen do diaspóry, ale všetkým ľuďom na celom svete, ktorí jeho hudbu počúvali a oceňovali ju, pretože prekračovala všetky hudobné hranice". Ministerka kultúry Catherine Martinová vyzdvihla, že Paddy Moloney prostredníctvom The Chieftains priniesol "radosť z írskej hudby celosvetovému publiku. Jeho hudba bola pre nás všetkých zdrojom radosti a hrdosti".

Írsky premiér Micheál Martin vo svojej reakcii uviedol že "pojem legenda sa nadužíva, je však ťažké vymyslieť iný spôsob, ako opísať tohto velikána írskej hudby a kultúry". Írsky archív tradičnej hudby (ITMA) predtým vo svojej reakcii napísal, že Moloney "výrazne prispel k írskej tradičnej hudbe, piesni a tancu a zanechal po sebe nádherné dedičstvo". Riaditeľ ITMA Liam O'Connor tiež v rozhovore pre denník The Journal O'Connor pripomenul, že Moloney svojho času prispel k záchrane írskych gájd, ktorým hrozilo úplné zabudnutie. Učil sa na ne hrať u Lea Rowsomeho - vtedy posledného výrobcu, hráča a učiteľa hry na tento typický írsky nástroj.


Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)

Foto: Facebook.com/thechieftains