Členovia skupiny HEX si v nedávno zverejnenom rozhovore v rámci podcastu Zoznam:sa zaspomínali na rôzne situácie so spevákom a skladateľom Petrom "Ďuďom" Dudákom. Basgitarista Yxo, ktorý ho poznal od útleho detstva, pripomenul aj situáciu z obdobia, kedy sa miláčikom rádií stala kapela Desmod. V rozhovore pre jeden z najčítanejších denníkov Kulyho kritizoval. Ako zareagoval?

"Vtedy začal Desmod veľmi šľapať a Ďuďovi sa to nepáčilo. My sme sa o tom aj rozprávali, že prišli nejakí mladí šarkani a začali hrať hudbu, ktorá nám nebola veľmi blízka, a Ďuďo o tom hovoril aj v jednom rozhovore. Potom sme boli na jednej akcii, ktorú robil Peter Riava z Universalu, tam sme sa stretli s Desmodom a bolo to presne v tom istom čase, kedy vyšiel ten rozhovor,” spomína Tomáš "Yxo" Dohňanský na situáciu spred takmer 20 rokov.

"Kuly na tej akcii prišiel za Ďuďom a ja som si už hovoril, že to bude prúser, teraz sa začnú hádať a neviem čo... No Kuly mu povedal, že si ho strašne váži, že povedal na rovinu svoje pocity, a že toto nikto nikdy neurobil, vždy sa to hovorilo len za chrbtami. Skrátka, Kuly ho za to uznal. Treba byť aj v týchto veciach otvorený," povedal Yxo v podcaste Zoznam:sa a doplnil ho spevák Peter "Šarkan" Novák. “Niekedy ľudia, ktorých si vážiš a dobre s nimi vychádzaš, nerobia typ kultúry, ktorý ti sedí, a ich produkciu považuješ za úplnú hrôzu. Ale keď sa s tými ľuďmi stretneš a rozprávaš, tak si povieš, že sú to úplne v pohode ľudia, s ktorými by si si vedel predstaviť aj spoločnú dovolenku."

Obaja zároveň vyzdvihli, bez ohľadu na to, či sa im niekoho tvorba páči alebo nie, že slovenské kapely, aj súčasné mladé, ktoré sú na scéne oveľa kratšie, sú veľmi profesionálne a majú jasnú predstavu o tom, ako chcú znieť a vyzerať. "To isté sa dá povedať aj o Desmode alebo o Gladiatore. To nie sú kapely, ktoré sú nám blízke v rámci hudobného štýlu a vkusu, ale absolútne ich uznávam za to, že to robia na najvyššej úrovni, aká sa dá u nás robiť," dodal Yxo. Najviac pritom vyzdvihol kapelu IMT Smile a Táslerovcov označil za najväčších profesionálov, ktorých má zároveň rád aj hudobne.

Vypočujte si celý rozhovor, v ktorom Hexáci prezradili aj niečo o príprave nového albumu, fungovaní hudobnej scény v 90. rokoch či o vyrovnávaní sa so stratou speváka a o tom, ako ich jeho otec utvrdil v tom, že by kapela po jeho predčasnom odchode mala pokračovať ďalej.

Pozerajte a počúvajte na: Youtube | Spotify | Anchor.fm


Podcast Zoznam:sa vznikol v spolupráci Hudba.sk, Predpredaj.sk a Zoznam.sk s hudobníkom Filipom Jánošíkom Lehotským, ktorý sa ujal roly moderátora. Hosťom prvého dielu bol spevák skupiny Para Tomáš "Lasky" Šedivý, v druhom vydaní sa Filip rozprával s lídrom Korben Dallas Jurajom Benetinom.

Dajte si odber podcastu Zoznam:sa na Youtube a Spotify a nezmeškajte ďalšie zaujímavé rozhovory.

Text: Hudba.sk

Súvisiaci interpreti: Desmod, Hex