Tri výrazné osobnosti českej a slovenskej hudobnej scény spojili sily. Výsledkom je album Sociální síť, ktorý je už po 17 dňoch zlatý. Spevák Richard Müller, textár Michal Horáček a skladateľ Michal Pavlíček si Zlatú platňu prevzali z rúk šéfa vydavateľstva Universal Music v Prahe, Tomáša Filipa. Zároveň do rádií posielajú prvý singel.

Nezvyčajné villonské balady, hudobne odeté v rockovom šate a interpretované šansónovým spôsobom si našli svojich fanúšikov, vďaka ktorým má Sociální síť za krátky čas od vydania na českom trhu status zlatého albumu. "Príjemne nás to prekvapilo, pretože táto platňa je pomerne náročná. Je napísaná v náročnom žánri villonskej balady, nie sú tam prvoplánové hity.. Ale naša ambícia bola, aby s tým ľudia strávili tú hodinu doma, ponorili sa do sveta, ktorý sme sa spolu s Michalom a Richardom pokúsili predstaviť," vysvetľuje autor textov Michal Horáček.

Michal Horáček, Richard Müller a Michal Pavlíček Zdroj: Jiří Štarha/Universal Music

Album vznikal tri roky a za 17 dní po vydaní sa ho predalo viac ako päťtisíc kusov. "Osobne sa veľmi teším, že mám možnosť prihovárať sa českému publiku v jeho rodnej reči. Je to pre mňa veľká česť. S Michalom Horáčkom spolupracujeme desiatky rokov. S Michalom Pavlíčkom to zďaleka toľko netrvá a výsledok, ktorý sme dosiahli, je podľa mňa krásny. Dôležité je robiť s krásnou muzikou, ktorá dostala krásne texty. Jediné, čo ma mrzí, je to, že dostávame 'iba' zlatú platňu," povedal s humorom Richard Müller.

Výber singla nechali umelci na samotné rádiá, ktoré najviac zaujala skladba Poprcháva. "Album nie sú len jednotlivé piesne, ale je to ucelený projekt. Pieseň Poprcháva je charakteristická tým, že je svižnejšia a menej zadumaná. Možno aj preto si ju rozhlasové stanice vybrali na úkor iných. Nám je to ale jedno. To si vyberá niekto podľa svojho gusta, vkusu. My si stojíme za všetkými. Ak by to bola ktorákoľvek iná pieseň, stojíme si za ňou," konštatuje Horáček. "Je to taká svieža pesnička k podvečernej káve a príjemnej nálade," doplnil Michal Pavlíček.


Spoluprácu si pochvaľujú všetci traja hlavní protagonisti. S Michalom Horáčkom už ďalší dvaja muzikanti mali tú česť, no Michal Pavlíček a Richard Müller spolupracovali po prvýkrát. "Prvotný impulz na spoluprácu vyšiel od Richarda Müllera, s ktorým som pred 15 rokmi urobil spoločný album. Richard si naraz uvedomil, že je to už 15 rokov a zavolal mi - pozri, mohli by sme urobiť zase niečo spolu. Povedal som áno, nie je problém, ale ja sa teraz venujem villonskym baladám. Jeho to zaujalo a hovorí - to je na tebe," rekapituluje Michal Horáček.

Ako prezrádza samotný názov, autori sa na albume tematicky venujú internetovej dobe, jej špecifickým prednostiam aj chorobám. "Sociální síť je určitým zrkadlom  názorov a pocitov ľudí v internetovom vesmíre. Samotné naše prepojenie vlastne bola taká malá sociálna sieť. Komunikácia v súvislosti Michalových textov a mojich demonahrávok sa uskutočňovala cez internet a fyzicky sme sa v podstate stretávali až pri nahrávaní. Atmosféra medzi nami bola príjemná a som rád, že som mohol viac osobne spoznať Richarda. Michalove texty ma inšpirovali k napísaniu piesní, ktoré on potom umocnil svojich charizmatickým výrazom," uzavrel gitarista a skladateľ Michal Pavlíček.

Prečítajte si viac v rozhovore:

Müller, Horáček a Pavlíček prezradili, ako vznikal unikátny album Sociální síť

Album Sociálni síť vychádza okrem CD aj v špeciálnej vinylovej edícii. CD si môžete kúpiť v kvalitných hudobných obchodoch v oboch republikách a nahrávku nájdete aj v digitálnych obchodoch a na streamingových službách (iTunes, Spotify, Deezer...).



informácie o službe Deezer -

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytla Nora Krchňáková z agentúry Propaganda House.

Foto: Jiří Štarha/Universal Music

Súvisiaci interpreti: Richard Müller