Majster metalu sa stále cíti byť fanúšikom dlžný a po domovskej kapele, ktorá ho preslávila, prinesie rozlúčkové piesne aj z vlastnej zásuvky. Čas nezastavíš a je preto skvelé, že Ozzy sa aj vo veku 68 rokov stále nebojí plánovať veľké koncertné turné. Budúci rok ho uvidíme v Prahe.

Magnet týždňa

Ozzy Osbourne vystupuje už päťdesiat rokov. Budúcoročné oslavy prebehnú v podobe svetového turné, ktoré by malo trvať do roku 2020. 13. júna 2018 môžete vidieť speváka so sólovým materiálom aj v Prahe na letisku Letňany. Okrem Čiech vystúpi i v Krakove 26. júna. Hudobník popri účinkovaní v Black Sabbath vydal jedenásť sólových albumov a spoločne s dlhoročným gitaristom Zakkom Wyldeom stvoril množstvo nesmrteľných hitov. Napríklad tento:


Šroty týždňa

A Perfect Circle na aktuálnom americkom turné presadzujú prísnu politiku, obmedzujúcu fotografovanie a nakrúcanie. 4. novembra odohrali koncert v Readingu v americkom štáte Pensylvánia, z ktorého SBSkári vyhodili až 60 ľudí. Tí boli natoľko odvážni, že z vrecák vytiahli mobilné telefóny, aby si na veľmi nekvalitných záberoch zvečnili v tieni ukrytého Maynarda. Úspešná rocková kapela, ktorej hlavným skladateľom je Billy Howerdel, oznámila niekoľko budúcoročných európskych zastávok. Ak si ich pôjdete pozrieť, telefón nechajte radšej vypnutý.

Vo veku 57 rokov zomrel prvý vokalista Faith No More, Chuck Mosley. Príčinou smrti boli komplikácie spojené so spevákovou drogovou závislosťou. Hudobník s kapelou nahral prvé dva albumy We Care a Lot (1985) a Introduce Yourself (1987). Viac sa dočítate v osobitnom článku.


Novinky

Už túto sobotu vo Viedni vystúpia LeprousAgent Fresco. Dve jedinečné kapely, nahliadajúce na tému progresivity každá z iného uhla. Nenechajte si ujsť vystúpenie zručných inštrumentalistov a dynamickú show dvoch nespútaných frontmanov. Predskokanmi budú kapely Alithia a Astrosaur.


Vo štvrtok 16. novembra do východnej metropoly zavítajú veľké thrashové mená. Testament, Annihilator a Death Angel. Každá jedna kapela je ikonou žánru. Môžete sa tešiť na thrashovú udalosť roka.

A práve Kanaďania Annihilator dopĺňajú rady kvalitných nahrávok a potvrdzujú, že thrash metalu sa aj v roku 2017 nevýslovne darí. Ich šestnásta štúdiovka For the Demented prináša porciu skvelých riffov a melódií ale i nejaké atmosférické odbočky. Napríklad úvod rovnomennej skladby, ktorá teraz dostala videoklip, nenapovedá, že ide o thrashovú skladbu. O to je však celá pieseň zaujímavejšia.


Gitarista Tool Adam Jones na Instagrame zverejnil krátke video, v ktorom sa hrá so syntezátorom. Zaujímavejší je však komentár pod ním, podľa ktorého skupina nahrala novú verziu piesne Opiate. Tá bude mať novo napísanú päťminútovú medzihru a vznikol k nej aj videoklip. Otázne je, kedy ju kapela zverejní. Špekulácie hovoria o tom, že Tool pracujú na remastrovaní starších albumov pre vydanie na vinyloch a tiež v digitálnych distribúciách, kde ich očarujúci art metal dodnes absentuje.


The Dillinger Escape Plan sa uplynulé leto rozlúčili so starým kontinentom a to vo veľkom štýle. Na konci decembra odohrajú v newyorskom klube Terminal 5 tri posledné koncerty a na ten pred-predposledný si pozvali špeciálneho hosťa. Na pódiu sa objaví Mike Patton, aby odvrieskal celé EP Irony is a Dead Scene, ktoré s nimi nahral v roku 2002. Všetky tri dátumy sú už vypredané. No nie je to pekná rozlúčka? Jej audiovizuálne zvečnenie by však bolo ešte omnoho krajšie.


Fantastickí Nóri Ulver prekvapili fanúšikov vydaním trojskladbového EP s latinským názvom Sic Transit Gloria Mundi. Názov napovedá, že sa budú rozvíjať myšlienky o úpadku rímskej ríše z dlhohrajúceho albumu The Assasination of Julius Caesar  nasiaknutého osemdesiatkovým elektrom. Celú mininahrávku môžete okamžite konzumovať na Bandcamp profile kapely a pozrieť sa tiež na klip úvodnej Echo Chamber (Room of Tears). A aby toho nebolo málo, kapela budúci týždeň vystúpi v Berlíne a troch poľských mestách. Vycestujete?


Otcovia heavy metalu sa s nami budú lúčiť ešte do konca tohto týždňa, kedy na vinyloch, CD, BluRay a DVD diskoch vyjde záznam z ich posledného koncertu zvaný The End. Black Sabbath ho odohrali v rodnom Birminghame vo februári tohto roka.


Americkí hardcore-isti Agnostic Front začali po pódiách skákať v roku 1980. To sú (s jednou dlhšou prestávkou) takmer štyri dekády pogovania, spotených tielok a nespútanej energie. Samozrejme platí to len pre zakladajúceho člena Vinnieho Stigmu a Rogera Mireta, ktorý zostavu doplnil v roku 1982. Okolo ich každodenných strastí a slastí, vrátane zdravotných problémov, sa točí nový dokumentárny film Godfathers of Hardcore. Pozrite si trailer na príbeh dvoch mužov, ktorí sú stelesnením hardcore punku.


Inštrumentálna progmetalová kapela Scale the Summit je už rok viac-menej sólovým projektom Chrisa Letchforda, ktorý si na albumy pozýva hostí na gitarové sóla. V skladbe Witch House môžete počuť Angela Vivaldiho, ktorý trošku imituje Joea Satrianiho. Počúva sa to však dobre.


Týždenný prehľad noviniek na hard & heavy scéne vychádza (takmer) vždy v pondelok, sekundu po polnoci. Ak chcete prispieť svojimi tipmi na kvalitnú hudbu, kontaktujte nás na adrese redakcia@hudba.sk.

Autor: Adrián Kozák
Foto: AP Photo/dapd, Sascha Schuermann

Súvisiaci interpreti: Faith No More, Ozzy Osbourne