Nedeľné udeľovanie hudobných cien MTV EMA v Londýne ovládol kanadský spevák Shawn Mendes. Ďalšie ceny si odniesli Ed Sheeran, Dua Lipa, Kendrick Lamar, Coldplay, David Guetta, Eminem, Thirty Seconds To Mars, či U2.

Shawn Mendes získal počas galavečera v SSE Arene tri ocenenia v kategóriách najlepší interpret alebo interpretka, najlepšia pieseň, ktorou sa stala There's Nothing Holdin' Me Back, a najlepší fanúšikovia. Devätnásťročný rodák z Toronta, ktorý sa zviditeľnil v roku 2013 vďaka coververziám zverejneným na sociálnej sieti Vine, má na konte dva albumy - Handwritten (2015) a Illuminate (2016).


Šou, ktorá bola v minulosti známa ako MTV Europe Music Awards, odštartovala videom Eminema, ktorý v londýnskom pube prezentoval svoj nový singel Walk on Water. Následne sa objavil na pódiu a skladbu, ktorá oficiálne vyšla 10. novembra, dokončil naživo spolu so Skylar Gray, ktorá zastúpila pôvodnú interpretku z nahrávky Beyoncé.

Štyridsaťpäťročný raper si neskôr prevzal aj cenu pre najlepšieho hip-hopového interpreta. "Nechápem, ako je možné, že som to dostal, pretože som už niekoľko rokov nevydal album," poznamenal s prekvapením interpret, ktorého deviata štúdiovka by sa mala dostať na trh tento mesiac.


Za najlepšieho nováčika vyhlásili speváčku Dua Lipa, najlepším alternatívnym interpretom sú Thirty Seconds To Mars, najlepšou popovou interpretkou Camila Cabello, najlepším rockovým interpretom Coldplay a v kategórii elektronickej hudby triumfoval David Guetta. Cenu za najlepší videoklip získal Kendrick Lamar vďaka vizuálnej podobe skladby HUMBLE.

Írska formácia U2, ktorá v sobotu odohrala koncert na Trafalgarskom námestí v Londýne, si z rúk Jareda Leta prevzala cenu Global Icon. Muzikanti trofej venovali Chrisovi Blackwellovi z hudobného vydavateľstva Island Records, ktorý s nimi pred takmer 40 rokmi podpísal nahrávaciu zmluvu. Bono následne predviedol a capella verziu skladby Blinded by Your Grace anglického grimeového a hip-hopového umelca Stormzyho.

U2, MTV EMAs 2017 Zdroj: Joel Ryan/Invision/APAdam Clayton, Bono, Larry Mullen jr a The Edge preberajú ocenenie MTV Global Icon

Počas večera sa predstavili napríklad aj Demi Lovato, Travis Scott, Kesha, Clean Bandit, French Montana, The Killers, Liam Payne, Stormzy či spomínaná Camila Cabello.

Ceremoniál, ktorý sa koná každý rok v inom európskom meste, sa do Londýna vrátil prvý raz od roku 1996. Moderovala ho britská speváčka Rita Ora. Budúci rok rozdajú ceny, o ktorých rozhodujú fanúšikovia, v španielskom Bilbau.

Rita Ora, MTV EMAs 2017 Zdroj: Joel Ryan/Invision/APRita Ora ceremoniál moderovala aj počas neho vystúpila

Prehľad víťaziek a víťazov MTV EMAs 2017:

Najlepšia pieseň: Shawn Mendes - There's Nothing Holdin' Me Back
Najlepší interpret alebo interpretka: Shawn Mendes
Najlepší nováčik: Dua Lipa
Najlepší videoklip: Kendrick Lamar - Humble
Interpret s najlepšími koncertmi: Ed Sheeran
Najlepší alternatívny interpret alebo interpretka: Thirty Seconds To Mars
Najlepší popový interpret alebo interpretka: Camila Cabello
Najlepší rockový interpret alebo interpretka: Coldplay
Najlepší elektronický interpret alebo interpretka: David Guetta
Najlepší hip-hopový interpret alebo interpretka: Eminem
Najlepší interpret z relácie MTV Push: Hailee Steinfeld
Najlepší look: Zayn
Najlepšie vystúpenie v rámci World stage: The Chainsmokers - Live from Isle of MTV Malta 2017
Najlepší fanúšikovia: Shawn Mendes
Global Icon: U2

Zdroj: SITA
Foto: Vianney Le Caer/Invision/AP (titulná fotografia), Joel Ryan/Invision/AP (foto v článku)