Prečo potrebujú hudobníci SOZA (Slovenský ochranný zväz autorský), PR propagáciu alebo sociálne siete? Aj o tom bola reč na podujatí LALA Experience, ktoré sa uskutočnilo 9. a 10. novembra v košickej Tabačke a prešovskom Wave klube. O svojich skúsenostiach prišli porozprávať ľudia, ktorí sa pohybujú v hudobnej brandži už niekoľko rokov.

Na podujatí s podtitulom Ako sa živiť hudbou o svojich skúsenostiach rozprávali Edo Kopček, ktorý robí už desať rokov hudobné PR pre rôzne slovenské kapely ako Chiki liki Tu-a či Komajota, a marketér Martin "Kuxo" Kukoľ, ktorý zároveň manažérom skupiny Walter Schnitzelsson. O mýtoch a faktoch spojených so SOZOU zase hovorila Stanka ŽákováRóbert Osvald.

"Sú rôzne mýty, ktoré chceme zbúrať. Aj preto tu bol napríklad Martin Višňovský z Chiki liki Tu-A, ktorý hovoril o svojich skúsenostiach so SOZA, aj zo svojej 20-ročnej kariéry. Veď všetci dobre vieme, akú skladbu Chiki Liki Tu-A kedysi na túto tému natočili. Z diskusie vyplynulo, že to nakoniec s ich vzťahom k SOZA nebude také zlé," priblížil Alexander Čerevka z občianskeho združenia LALA Slovak Music Export, ktoré podujatie organizovalo. 

Martin Višňovský, Alexander Čerevka a Ľubo Burgr Zdroj: Tomáš TelepákMartin Višňovský a predseda predstavenstva SOZA Ľubo Burgr "za jedným stolom"

Prejavila sa silná hudobná komunita

So vzdelávaním v oblasti hudobného priemyslu organizátori začali najprv v Bratislave. Ale keďže východ Slovenska je veľkou muzikantskou liahňou, presunuli podujatie aj do Prešova a Košíc. Ako uviedol Čerevka, práve v Prešove sa ukázalo, že je tu silná hudobná komunita, ktorá ocenila rady odborníkov.

"Je tu veľa hudobníkov, veľa šikovných ľudí a je to vidieť aj dnes v Prešove. Je zaujímavé, že keď sme robili predpredaj, tak bol nulový. Hovorili sme si, že do kelu, snáď tu bude aspoň 20 ľudí. A nakoniec to bolo úplne nad očakávania. Museli sme pridávať stoličky, až takýto záujem sme nečakali," povedal prekvapený Čerevka, ktorý je okrem iného známy aj vďaka spolupráci s vydavateľstvom Slnko Records a jeho umelcami. 

V podobných vzdelávacích a networkingových podujatiach na východe plánuje pokračovať. Nabudúce možno zavítajú aj na Spiš. Kedy to presne bude, a s akou periodicitou, však Čerevka zatiaľ konkretizovať nevedel. Potenciál a zmysel v tom však vidí a rád sa s podujatím vráti na východ čo najskôr.

Martin Kuxo Kukoľ, diskusia Ako sa živiť hudbou Zdroj: Tomáš TelepákMartin "Kuxo" Kukoľ je odborník na sociálne siete - viac fotografií z podujatia

LALA Slovak Music Export je neziskové občianske združenie, ktoré tvoria ľudia z praxe - promotéri, PR-isti, organizátori festivalov alebo nezávislí vydavatelia. Rôznymi aktivitami sa snažia pomôcť nezávislej slovenskej hudobnej scéne. Podporujú najmä vzdelávanie, spoluprácu a networking.

Ich cieľom je vytvoriť koncepciu dlhodobej podpory a prezentácie slovenskej hudobnej scény v zahraničí. Darí sa im to aj prostredníctvom kompilácie Ostrov hudby, kde prepájajú nezávislé vydavateľstvá a slovenských alternatívnych hudobníkov. Čoskoro by malo uzrieť svetlo sveta jej druhé vydania.

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol Alexander Čerevka. Viac sa dozviete na stránkach www.musicexport.sk a facebook.com/slovakmusicexport.

Foto: Tomáš Telepák

Súvisiaci interpreti: Chiki Liki Tu-a