V Kanade usídlená speváčka Ronley Teper prišla do Európy, aby vo viac ako 20 kluboch v Nemecku, Holandsku, Poľsku či Českej republike predstavila svoju tvorbu so skupinou Lipliners. Nevynechá ani Slovensko, v Bratislave na úvod večera domáci pesničkár Archívny Chlapec.

Deň predtým bude Ronley Teper koncertovať v Prahe, kde vystúpi v rámci 14. ročníka Koncertu proti totalite, neslobode a komunizmu, pripomínajúceho si výročie 17. novembra 1989. V .klube pod lampou sa predstaví 18. novembra, najskôr o 19:00 vystúpi Archívny Chlapec a po už bude pódium patriť Kanaďanke, ktorú bude doprevádzať hráč na banjo Tim Posgate a fenomenálny český huslista Pavel Cingl.


Ronley Teper sa narodila v Južnej Afrike, no vyrastala v kanadskom Toronte, kde žije a pôsobí dodnes. Avantgardná pesničkárka s dušou dieťaťa je známa hudobnou nepredvítateľnosťou a odviazanou teatrálnosťou, vďaka ktorej poslucháčov na svojich koncertoch behom chvíľky vtiahne do svojho sveta provokatívnych príbehov a magických predstáv. Charizmatická hudobníčka a performerka má celkovo na konte päť albumov a množstvo odohratých koncertov koncertov, ale aj divadelných predstavení a permomancií nielen v kluboch, ale aj v televíziách. Pracovala aj na hudbe k dokumentárnym filmom, reklame či počítačovým hrám. So svojím umením precestovala takmer celý svet a fanúšikov od Mexika po Island si získala vďaka svojim improvizačným schopnostiam a multižánrovej tvorbe.

S kapelou Lipliners začínali ako rezidentná skupina v klube Tarzan v Toronte, kam Ronley pravidelne pozývala kreatívnych lokálnych hudobníkov, animátorov a vizuálnych umelcov, aby spoločne improvizovali na témy jej piesní a príbehov. V tomto tvorivom procese sa nechávali ovplyvňovať a inšpirovať najmä osobnosťami ako Tom Waits, Mary Margaret O'Hara, Frank Zappa alebo Kate Bush. Minulý rok vydali Ronley Teper's Lipliners album The Game, ktorý predstavujú aj na aktuálnom európskom turné.


Spoluhráč Ronley Teper na európskom turné Tim Posgate je multiinštrumentalista a hráč na päťstrunové banjo, gitaru a mandolínu. Na konte má šesť autorských albumov a spolupracoval na desiatke ďalších. Tretím na pódiu bude vynikajúci český huslista a všestranný hráč na strunové nástroje Pavel Cingl. Patrí k dlhoročným spoluhráčom Ivana Hlasa či Phila Shoenfelta, jeho husle možno počuť aj na albumoch Tichej dohody, Moniky Načevy, spolupracoval okrem mnohých iných aj s Michalom Pavlíčkom a skupinou Vltava. Len v Českej republike sa podieľal na nahrávaní viac ako 40 albumov rôznych umelcov. Za svoj bohatý muzikantský život si však zahral aj so svetovými predstaviteľmi alternatívnej hudobnej scény, akými sú Henry Hugo, Mark Steiner, Nikki Sudden či Dim Locator. 

Predskokan bratislavského večera Archívny Chlapec má na svojom konte zatiaľ dva autorské albumy Zvery (2015) a Tranzit (2017). Kým jeho debut, s ktorým sa zaradil medzi slovenskú alternatívnu pesničkársku obec, charakterizovali naliehavé texty, tenzná intímna atmosféra a svojský hlasový prejav, s druhým albumom metamorfoval do niečoho celkom odlišného. Album Tranzit bol inštrumentálne košatejší a pestrejší, no zároveň priviedol "Archiváča" k zisteniu, že akustická gitara, priamočiare pesničkárstvo a hranie sólo je to, čo ho napĺňa najviac. Momentálne pracuje na svojom treťom albume s názvom Zapadákov.

Vstupenky:  


Text: Hudba.sk (zdroj: Beata Rožárová/Dr. Horák + Predpredaj.sk)
Foto: PR