Austrálska rocková legenda AC/DC dnes vydáva svoj sedemnásty štúdiový album. Len pár hodín predtým, ako nahrávku s názvom Power Up celú zverejnili na Youtube a streamingových službách, predstavili druhý singel Realize.

Hneď po stlačení play bude každému jasné, že počas nasledujúcich takmer štyroch minút zažije rockovú nádielku typickú pre túto austrálsku partičku skúšanú osudom zo všetkých strán. "Mám moc hypnotizovať. Donútim ťa lietať," spieva v novinke 73-ročný frontman Brian Johnson sprevádzaný chytľavou hudbou. Skladba Realize je na albume prvá v poradí a ťažko si predstaviť lepšiu "otváračku" platne pre fanúšikov klasického priamočiareho hard rocku.


Prvou ochutnávkou albumu bola o niečo pomalšia, no nemenej kvalitná skladba Shot in the Dark, ktorú AC/DC zverejnili začiatkom októbra. Na konci mesiaca k nej potom ponúkli aj videoklip, v ktorom hrdo predviedli skladbu naživo pred veľkým červeným svietiacim nápisom AC/DC, ktorý je aj na obale albumu. Réžiu zverili do rúk svojmu dlhoročnému spolupracovníkovi Davidovi Malletovi, s ktorým v minulosti spolupracovali napríklad aj Queen, David Bowie, Iron Maiden, Billy Idol a mnohí ďalší.


Všetko po starom a vo vysokej kvalite

AC/DC nie sú skupinou, od ktorej by fanúšikovia pri nových albumoch očakávali zásadné zmeny. Naopak, muzikanti sa už roky držia osvedčeného receptu, ako pripraviť pre svojich hladujúcich verných presne to, čo chcú. Všetky vyjadrenia členov kapely a aj obe skladby zverejnené pred vydaním nahrávky nasvedčovali tomu, že do tejto kategórie bude spadať aj album Power Up. A po jeho prvom vypočutí je jasné, že sa žiadne prekvapenia nekonajú.

Fanúšikovia však určite sklamaní nebudú. Dôvodom na oslavu je už samotný fakt, že po niekoľkoročnej prestávke sa pri nahrávaní okolo gitaristov Angusa Younga a jeho synovca Stevieho Younga opäť zišli aj Brian Johnson, ktorý skupinu nakrátko opustil pre problémy so sluchom, zákonmi prenasledovaný bubeník Phil Rudd, a dokonca i basgitarista Cliff Williams, ktorý už pred pár rokmi vyhlásil, že si chce užívať dôchodok, no napokon sa predsa do kapely vrátil.


Najsilnejšia, resp. najklasickejšia možná zostava kapely dala dokopy tucet skladieb, ktorými svoju latku kvality rozhodne nepodlieza. Jej zárukou je typický rukopis bratov Youngovcov, na nahrávke totiž hlavný autor hudby Angus pracoval aj s materiálom, ktorý po sebe zanechal jeho zosnulý starší brat Malcolm Young (zomrel v novembri 2017).

Výsledkom je ohromná dávka energie so striedaním vysokých a stredných temp, chytľavé riffy a frajerské sóla, zborovo spievané refrény a v neposlednom rade obdivuhodný Johnsonov spev, pri ktorom sotva niekomu napadne sťažovať sa na to, že to všetko už v podaní AC/DC počul. Najmä ak si uvedomíme, že všetci členovia skupiny sú už v dôchodkovom veku, je až neuveriteľné, že dokázali nahrať album, na ktorom nie je badať známky únavy a znie rovnako dobre ako hudba, ktorú robili pred 30 či 40 rokmi. Produkciu albumu mal opäť na starosti Brendan O'Brien, s ktorým kapela spolupracovala aj na svojich predchádzajúcich dvoch úspešných počinoch Black Ice (2008) a Rock Or Bust (2014).

Album vychádza v piatok 13. novembra na CD, LP a nájdete ho aj na všetkých streamingových službách. Kapela ho dokonca v plnej dĺžke zverejnila aj na Youtube.


Zoznam skladieb na albume Power Up:

1. Realize
2. Rejection
3. Shot In The Dark
4. Through the Mists Of Time
5. Kick You When You're Down
6. Witch's Spell
7. Demon Fire
8. Wild Reputation
9. No Man's Land
10. Systems Down
11. Money Shot
12. Code Red

Vypočujte si album na Deezeri:



Autor: Lukáš Dedík
Foto: Josh Cheuse, Sony Music

Súvisiaci interpreti: AC/DC