O americkej hviezde Beyoncé je v uplynulých rokoch počuť skôr sporadicky. Z času na čas prekvapí novým singlom či spoluprácou, no svoj zatiaľ posledný album Lemonade vydala ešte v apríli 2016.

Vlani ponúkla singel Black Parade, ktorý sa objavil v jej filmovo-hudobnom počine Black Is King či snímke Leví kráľ (2019). Tento rok si z udeľovania cien Grammy ako najúspešnejšia interpretka večera odniesla štyri zlaté gramofóniky. Držiteľka celkovo 28 cien Grammy sa objavila spolu s manželom, ktorým je raper Jay-Z, v septembrovom krátkom romantickom filme spoločnosti Tiffany & Co. s názvom About Love. Nahrala preň coververziu hitu Moon River, ktorý zaznel aj v kultovej snímke Raňajky u Tiffanyho (1961). Koniec roka oslavuje novým singlom.

Volá sa Be Alive a tak trocha nadväzuje na ten predchádzajúci, keďže aj tento vznikol pre film a dokonca má v názve opäť slovo king, teda kráľ. Tentoraz nie je kráľom lev, ale otec, ktorý sa rozhodol dostať svoje dcéry na športový vrchol. Dej životopisnej drámy King Richard sa zameriava na otca sestier a fenomenálnych profesionálnych tenistiek Venus a Sereny Williamsových. Stvárnili ich Saniyya Sidney a Demi Singleton, Richarda zase Will Smith.


Skladba Be Alive je položená na beate, ktorý je rovnako tvrdý ako odraz tenisovej loptičky od antuky. Spev 40-ročnej rodáčky z texaského Houstonu je takisto nekompromisný, no pieseň obohacuje aj o ďalšie pocity, v ktorých sa spájajú odhodlanie zvíťaziť, sebazaprenie, túžba a láska. I keď môže skladba pôsobiť trocha stroho, má aj svoje príťažlivé momenty, v ktorých Queen Bey dokáže prilákať práve svojím jedinečným feelingom a naliehavosťou v hlase. V niektorých pasážach môže pripomínať jej skvelú verziu skladby I'd Rather Go Blind z filmu Cadillac Records (2008), v ktorom stvárnila speváčku Ettu James.

Beyoncé tu nepredvádza žiadne výrazné spevácke kaskadérske kúsky, ktoré si môže s prehľadom dovoliť, no určite to neuberá na sile skladby a je zrejmé, že zapadá do príbehu filmu, a to aj vďaka silnému odkazu v texte. Otvára v ňom témy, akými sú podpora rodiny, problémy černošskej komunity či zložitá cesta jednotlivca životom. "Je to skvelý pocit byť nažive. Mám všetky moje sestry pri sebe," spieva v refréne. "Hrdo dvíham moju hlavu. Opäť sedíme na vrchole sveta," dodáva. Pieseň tiež obohatili výraznými ženskými vokálmi a harmóniami, ktoré môžu evokovať spoločnú silu sestier Williamsových.


Will Smith na margo skladby vyhlásil, že prepojenie filmu a piesne je naozaj magické a v tomto biznise nemá obdobu. Samotná Serena, ktorá je mimochodom o 22 dní mladšia od Beyoncé, uviedla, že skladbu nemohol nahrať nikto iný, ako táto interpretka. Podotkla, že ona, jej sestra i speváčka majú podobnú životnú cestu, keďže cvičia už odmalička, aby dosiahli svoj cieľ. Takisto majú na ich kariérach veľký podiel rodičia.

Film uvedú do slovenských kín 18. novembra. Diváci, ktorí si ho pôjdu pozrieť, by mali vydržať až do úplného konca, keďže Be Alive zaznie počas záverečných titulkov. Počuť túto pieseň po pozretí inšpirujúceho filmu a ešte s dobrým zvukom v kine sa určite oplatí.

Autor: Lukáš Dedík
Foto: Facebook.com/beyonce

Súvisiaci interpreti: Beyoncé