Hudobníci zo skupín Nirvana a The Beatles, Pink Floyd a Pearl Jam či Coldplay a R.E.M. v stredu na jeden večer vytvorili rockové superkapely, ktoré hrali pre dobrú vec. Okrem nich sa na benefičnom koncerte na podporu ľudí, ktorých zasiahol hurikán Sandy, predviedli aj Bruce Springsteen, The Rolling Stones, Bon Jovi, Eric Clapton a ďalší.

"Hudobníci sú väčšinou prví vo svete, ktorí sa obetiam takýchto katastrof pokúšajú finančne pomôcť," povedal pre DPA organizátor John Sykes. "Sú to oni, ktorí povedia - OK, zarobím jeden alebo dva milióny za jednu noc, obetujem svoj čas, aby som týmto ľuďom pomohol," vysvetlil Sykes. Podujatie v priamom prenose sledovali stámilióny ľudí (extrémny odhad hovorí až o dvoch miliardách), vysielali ho televízie, rozhlasové stanice, bol streamovaný na internete a dokonca aj v kinách.

Lístky priamo na koncert v newyorskej Madison Square Garden sa predávali v cenách od 150 do 2500 dolárov. Fanúšikovia však za tieto peniaze dostali vystúpenia jednej legendy za druhou. Hudobne bolo podujatie do veľkej miery orientované na klasický rock, pričom ostrieľaní hudobníci vytvárali rôzne netradičné kombinácie.

Pozrite si najlepšie momenty koncertu Sandy Relief vo fotografiách

Nový spevák Nirvany - "Paul McKurtney"

Jedným z vrcholov bolo v tomto smere spoločné vystúpenie niekdajšieho člena The Beatles Paula McCartneyho a členov kultovej grungovej skupiny Nirvana, konkrétne Davea Grohla, Krista Novoselica a koncertného člena zoskupenia Pata Smeara. Štyria muzikanti sa predviedli skladbou Cut Me Some Slack, ktorá zaznie aj v novom Grohlovom dokumente Sound City.

Sedemdesiatročný McCartney sa okrem tejto piesne prezentoval aj kúskami Helter Skelter, Let Me Roll It, Nineteen Hundred and Eighty Five, Blackbird, I Got a Feeling, Live and Let Die a s Dianou Krall za klavírom zaspieval pieseň My Valentine.

Paul McCartney & Nirvana - Cut Me Some Slack

Výnimočný koncertný večer odštartoval Bruce Springsteen a jeho E Street Band skladbou Land of Hope and Dreams. Pri záverečnej piesni Born to Run sa k nim pridal Jon Bon Jovi. Springsteena a Bona Joviho spája fakt, že obaja sa narodili v New Jersey a práve v tomto štáte spôsobil hurikán Sandy obrovské škody. Bon Jovi neskôr vystúpil i s vlastnou skupinou, s ktorou sa prezentoval skladbami It's My Life, Wanted Dead or Alive, Living on a Prayer a Who Says You Can't Go Home. Pri poslednej menovanej sa v úlohe hosťa predstavil Springsteen.

Bon Jovi & Bruce Springsteen - You Can't Go Home

Americký večer starých anglických rockerov

Britský muzikant Eric Clapton sa predviedol s troma piesňami, skupina The Who odohrala päticu skladieb a legendárni The Rolling Stones zahrali piesne You Got Me Rocking a Jumpin Jack Flash. "Bola to najväčšia zbierka starých anglických hudobníkov, ktorí sa kedy zhromaždili v Madison Square Garden," povedal Mick Jagger. "Ak bude pršať v Londýne, musíte prísť a pomôcť nám," dodal rocker. Jagger v čase, keď udrela superbúrka Sandy, nebol v New Yorku. V rozhovore pred koncertom však povedal, že jeho byt zaplavila voda do výšky zhruba 60 centimetrov.

Na koncerte pre obete Sandy sa ukázal aj Roger Waters z Pink Floyd, ktorému pri hite Comfortably Numb vokálne pomohol Eddie Vedder z Pearl Jam. "Žijem v New Yorku len 11 rokov a mám ho rád," povedal pre DPA Waters. Dodal, že sníma klobúk pred organizátormi, je pre neho cťou byť na koncerte a pomôcť ľuďom v núdzi. Spolu s chlapčenským zborom zaspieval aj hit Another Brick In The Wall.

Roger Waters & Eddie Vedder - Comfortably Numb

Ďalšie hviezdy a sprznený Cohen

Popri New Jersey hurikán Sandy v USA najviac postihol štát New York, ktorý mal v stredu večer zastúpenie prostredníctvom muzikanta Billyho Joela a hudobníčky Alicie Keys. Tá celý koncert aj uzatvárala a to piesňou Empire State of Mind. Ešte pred ňou pódium ovládli Kanye West a Chris Martin z Coldplay, ku ktorému sa v piesni Losing My Religion pridal niekdajší frontman R.E.M. Michael Stipe.

Okrem muzikantov sa počas večera dostali k slovu aj ďalšie osobnosti vrátane režiséra Quentina Tarantina, hercov Christopha Waltza, Jakea Gyllenhaala a Adama Sandlera (ktorý okrem iného na pódiu sprznil Cohenov hit Hallelujah... ehm, je to vtipné?), herečky Katie Holmes či moderátorských hviezd ako Billy Crystal, Chris Rock, Jimmy Fallon, Jon Stewart alebo Stephen Colbert.

Chris Martin & Michael Stipe - Losing My Religion

Celý benefičný koncert trval takmer šesť hodín a podľa prvých odhadov agentúry DPA sa vďaka nemu podarilo vyzbierať vyše 32 miliónov dolárov. Táto suma však určite nie je konečná, aj pri samotných videách z koncertu, ktoré od dnešného rána zaplavili Youtube, je totiž uvedené číslo, prostredníctvom ktorého je možné prispieť na pomoc obetiam.

Hurikán Sandy
zasiahol koncom októbra východ Spojených štátov amerických a karibskú oblasť, najmä štáty Jamajka, Haiti, Dominikánska republika, Bahamy a Kuba. Vyžiadal si 253 obetí, z toho 131 v USA a 104 na Haiti. Materiálne škody boli najvyššie v USA, kde dosiahli viac ako 60 miliárd dolárov. Zisk zo stredajšieho podujatia poputuje na konto Nadácie Robina Hooda, ktorá pomôže obyvateľom štátov New York, New Jersey a Connecticut.

Zdroj: SITA + TASR (úprava: Hudba.sk)
Foto: AP Photo/Starpix, Dave Allocca

Súvisiaci interpreti: Nirvana, Paul McCartney