Už túto stredu 15. decembra prinesie bratislavské Kino Lumière prostredníctvom platformy Kino doma slovenskú premiéru dokumentárneho filmu Dunaj vědomí. Uvedenie snímky o legendárnej kapele Dunaj je súčasťou obľúbeného cyklu hudobných filmov Music & Film.

Dokument z kategórie "river-movie" (trefná narážka na filmový žáner road movie) zachytáva príbeh brnianskej hudobnej legendy Dunaj, ktorá patrila k tomu najlepšiemu, čo československý alternatívny rock koncom 80. a začiatkom 90. rokov ponúkal. Kapela vznikla v Brne a medzi jej členov patrila aj speváčka a huslistka Iva Bittová či bubeník Pavel Fajt.
 
Dunaj má na konte šesť štúdiových albumov plných nadčasovej hudby. Rovnako nezabudnuteľné boli aj koncerty skupiny. Keď však jej frontman, charizmatický spevák a gitarista Jiří Kolšovský, v roku 1998 ako 43-ročný zomrel, zvyšní členovia sa rozhodli ďalej nepokračovať a venovali sa iným projektom. Po dlhých rokoch sa dali znova dokopy až vďaka príprave celovečerného dokumentárneho filmu Dunaj vědomí.

S odhodlaním zabudnúť na krivdy a nezhody z minulosti a s cieľom spoločne odohrať pre svojich fanúšikov koncert na festivale v rumunskom Banáte sa počas nakrúcania filmu plavili týždeň po prúde rieky, ktorá dala ich kapele meno. Poeticky ladený film odhaľuje zákulisie kapely a za sprievodu podmanivých tónov 16 piesní Dunaja (napríklad JednouIn the FlashCassiniho děleníPršíDunaj alebo V černém) vykresľuje portrét legendárneho hudobného zoskupenia.

V januári 2021 vydala skupina ako predzvesť nového albumu digitálne EP Je to tak a chystala ďalšie koncerty. V zostave s Ivou Bittovou sa mala tento rok predstaviť aj v Bratislave, bohužiaľ, kvôli pandemickým opatreniam musel byť plánovaný koncert v Ateliéri Babylon zrušený. Malou náplasťou pre fanúšikov tak môže byť práve premiérové uvedenie filmu o kapele. Ako hudobníci spievajú v skladbe Dunaj: "Plujeme dál, plujeme dál".

Film Dunaj vědomí režiséra a scenáristu Davida Butulu si môžete v slovenskej premiére pozrieť v stredu 15. decembra o 20:20 na stránke kino-doma.sk. Viac info nájdete aj na www.kino-lumiere.sk a na Facebook evente.


Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk poskytol dramaturg cyklu Music & Film Miroslav Ulman. Správu sme upravili.

Foto: GNOMON Production