Po úspechoch vo svete prichádza po prvýkrát na Slovensko tanečno-akrobatická show Argolla 5. Element. V bratislavskom NTC sa už 18. januára predstaví 30 účinkujúcich zo Slovenska a zahraničia. Divákom ponúknu predstavenie v podobe hľadania mýtického piateho elementu, ktorý spája štyri základné živly - vodu, oheň, zem a vzduch.

Unikátne tanečno-akrobatické predstavenie Argolla 5. Element je v našich podmienkach jedinečným počinom. Ide o prvé celovečerné predstavenie tohto druhu, ktoré vzniklo z dielne slovenských tvorcov. "Slováci sa touto celovečernou show radia do kategórie moderného cirkusu. Je to cirkus bez zvierat, nová dimenzia pohybového umenia, ktorý má svoj príbeh. Dej je rozprávaný počas predstavenia a zároveň spája mnohé prvky ako umenie, tanec, divadlo, hudbu, artistiku," uviedli pre médiá Silvia Poláčková a Matúš Ritomský, autori umeleckého diela.

Divadelná, tanečná a artistická zložka sú vyvážené, okrem pôsobivých akrobatických a pohybových výkonov môže divák sledovať aj ucelený príbeh hlavnej postavy Kapila, ktorý prechádza cez štyri elementy. Estetický dojem vytvára nové dizajnové osvetlenie scény, originálna hudba a nevšedné umelecké kostýmy. Súčasťou predstavenia je živá hudba priamo na pódiu od multiinštrumentalistu Maoka, ktorý tvoril hudbu pre film Báthory.

Vstupenky:  Predpredaj.sk


Živly sú v predstavení umocnené vynikajúcimi športovo-umeleckými výkonmi performerov. Zem stelesňujú siloví akrobati s technikou Hand To Hand. Jacek a Pawel sa od svojich šiestich rokov venujú športovej gymnastike, ako profesionálni športovci sa zúčastnili na medzinárodných súťažiach na svetovej úrovni, po skončení aktívnej športovej kariéry sa naplno venujú artistickému aktu. Voda predstavuje artistky na hodvábnych stuhách, ktoré stvárňujú obraz pod morskou hladinou, akrobaciu vo vodnom bazéne (Ania Komorowska), akrobaciu v kruhu Cyr Wheel (Matúš Ritomský).

Vzduch je stvárnený  akrobatickými výškovými aktmi Aerial Ring (Ola Bienkowska). Akrobatka na kruhu visiaca v osemmetrovej výške za jednu ruku, lietajúci akrobati, ktorí krúžia priestorom, adrenalínové výstupy, pri ktorých sa divákom tají dych, to je vzduch. Oheň, element plný sily a energie, je stvárnený cez firedancerov s technikou Handbalancing (Ania Komorowska). Artistka je finalistka poľského Talentu, dlhoročná športovkyňa, trénerka a profesionálna performerka.

Zoskupenie Argolla pôsobí na Slovensku už sedem rokov ako priekopník moderných cirkusových umení, ktoré v sebe spájajú artistiku, tanec, divadlo a multimediálne výrazové prostriedky. Svoje vystúpenia realizovala na Slovensku (napríklad na festivale Pohoda, pri zasadaní štátov NATO či počas priamych prenosov Miss Slovensko), ale aj v mnohých krajinách sveta, medzi nimi v arabskom Katare pri príležitosti otvorenia športového komplexu Aspire, v gréckych Aténach počas finále futbalovej Ligy majstrov alebo v Macedónii na hlavnom námestí mesta Skopje ako vyvrcholenie divadelného festivalu MOT.

Predstavenie Argolla 5. Element malo premiéru na Svetovom festivale cirkusových umení v juhokórejskom Kwangyangu, kde ho navštívilo viac ako 60-tisíc ľudí.

TASR informovala PR manažérka Tatiana Böhmerová.

Zdroj: TASR
Foto: Argolla.sk