V Trenčíne mala vystúpiť už minulý rok, no kvôli zrušenému letu z Barcelony a napriek veľkej snahe docestovať iným lietadlom sa tak nestalo. Agent švédskej hudobníčky, ktorá je pravidelnou účinkujúcou na festivaloch ako Glastonbury, Coachella či Lollapalooza, však organizátorov už v júli ubezpečil, že Lykke Li chce na Slovensko prísť hneď, ako to bude možné.

Pôvodne tak mala hneď byť prvým zverejneným menom Pohody 2020, no napokon sa organizátori definitívneho potvrdenia jej koncertu dočkali až tento víkend, takmer pol roka pred konaním festivalu. Počet prehratí jej skladieb naprieč rôznymi hudobnými streamovacími službami sa už rátajú na miliardy, niet preto divu, že je jednou z najdrahších hviezd v histórii festivalu.


Piesne Lykke Li sú častou voľbou filmových i seriálových tvorcov a na jej albumoch sa pravidelne podieľajú producenti najväčších svetových hviezd. Jej najväčší hit I Follow Rivers z roku 2011 hrávali aj veľké slovenské rádiá a bola obrovským hitom v celej Európe. Jej tvorba však vždy bola určená aj pre náročnejšie publikum. Spolupracovala s veľkými menami rôznych žánrov - od rockových velikánov U2, cez hip-hopovú hviezdu A$AP Rockyho až po jedného z popredných zástupcov tanečnej scény Robina Schulza. Dokonca hosťuje aj na albume kultového amerického režiséra Davida Lyncha.

Jej piesne sa objavili v soundtrackoch filmov a seriálov ako The Twilight Saga: New Moon, Pretty Little Liars, Divergent Series: Insurgent či The Vampire Diaries. Účinkovala aj ako modelka pre rôzne značky a ako herečka sa predstavila v škandinávskom kriminálnom filme Tommy. Medzi jej známe skladby okrem spomenutého hitu I Follow Rivers patria aj Until We Bleed, Get SomeLittle Bit, No Rest For The Wicked, I'm Good, I'm Gone, Dance Dance Dance, Gunshot, Hard Rain, Deep End či minuloročná spolupráca s Markom Ronsonom Late Night Feelings.


Lykke Li vydala debutové EP Little Bit v októbri 2007, pričom Stereogum ju okamžite označil za umelkyňu, ktorú treba sledovať. Jej prvý album Youth Novels vyšiel v roku 2008 a producentsky sa na ňom podieľal Björn Yttling zo známeho tria Peter Björn and John. Album vyhral cenu European Border Breakers Award pre európskeho hudobného nováčika roka.

Yttling sa podieľal aj na nasledujúcom albume Wounded Rhymes z roku 2011, za ktorý získala dve švédske ceny Grammis (obdoba Grammy Awards), pričom I Follow Rivers sa stala festivalovou hymnou roka na European Festival Awards. Album sa dostal do koncoročného TOP 10 podľa The New York Times, či do výberu 50 najlepších albumov roka podľa The Guardian. V roku 2014 vydala tretí album I Never Learn, ktorý zaradili medzi dvadsiatku najlepších nahrávok roka magazíny ako Rolling Stone či Vulture.


Skvelé recenzie mala aj jej štvrtá štúdiovka so sad so sexy, ktorá vyšla v júni 2018. Okrem Lykke Li sa na albume výraznou mierou podieľal držiteľ Grammy, producent a skladateľ James Ryan Ho alias Malay (Lorde, Frank Ocean) prekvapivo dlhý zoznam ďalších umelcov. Piesne sú prevažne dielom Lykke Li a kalifornskej pesničkárky Ilsey Juber (Beyonce, Drake, Kanye, Majid Jordan), autorsky či producentsky sa však na nahrávke podieľali aj americký hudobník a producent Jeff Bhasker (Kanye West, Jay-Z, Mark Ronson, Harry Styles...) či elektronický producent Skrillex.

Album a jeden z jeho singlov Deep End zaradili medzi najlešie počiny roka viacerí redaktori The Guardian. Vlaňajší hit s Markom Ronsonom Late Night Feelings zase zaradili novinári toho istého média medzi naj piesne roka 2019. Rovnaký názor zdieľali aj redaktori portálu Fader či týždenníka Time. V júli minulého roka vydala Lykke Li EP nahrávku still sad still sexy, ktorá obsahuje štyri remixy z ostatného albumu a dve nové, resp. dovtedy nevydané skladby.


Aktuálne potvrdení umelci Pohody 2020: Stormzy, Lykke Li, Thom Yorke Tomorrow's Modern Boxes, The Libertines, Metronomy, Slowthai, Wolf Alice, Parcels, JPEGMafia, ZHU, Kevin Morby, The HU, Floating Points, Archive, Black Midi, Hatari, Shame, Yves Tumor, Chai, Kokoroko, Emel Mathlouthi, Iva Bittová & Dunaj, Bazzookas, Wooze, Asmâa Hamzaoui & Bnat Timbouktou, Black Country, New Road, Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs Pigs, Malox, PENGSHUi, Shht.

Redakciu Hudba.sk informoval PR manažér Pohody Anton Repka. Tlačovú správu sme upravili. Všetky podrobnosti o festivale nájdete na jeho oficiálnej stránke www.pohodafestival.sk.

Súvisiaci interpreti: Lykke Li