Anglická hudobníčka PJ Harvey s filmárom a fotografom Seamusom Murphym spolupracujú už takmer desať rokov. Po ich spoločných cestách v Kosove, Afganistane a Washingtone vznikol dokumentárny projekt PJ Harvey: A Dog Called Money, ktorý približuje najkreatívnejšie okamihy ikonickej umelkyne. Film bude uvedený v slovenskej premiére 14. januára o 20.30 hod. v Kine Lumière.

Pre veľký záujem sa v rovnakom čase premietne aj 31. januára. Sú to jediné dve projekcie filmu na Slovensku.  "PJ Harvey sprevádzala režiséra Seamusa Murphyho na reportážnych cestách do Kosova, Afganistanu a Washingtonu v rokoch 2011 až 2014. On nakrúcal a fotografoval, ona zaznamenávala slová. Po návrate domov sa tieto slová menili na básne, piesne až napokon vznikol jej album The Hope Six Demolition Project," približuje pozadie vzniku filmu Miro Ulman, dramaturg cyklu Music & Film.

Album sa nahrával za účasti verejnosti ako súčasť umeleckej inštalácie v pivnici londýnskeho Somerset House s názvom Recording in Progress v špeciálne upravenom priestore, okolo ktorého bolo sklo priehľadné len smerom dnu. Pred vstupom do suterénu, kde bola inštalácia, museli diváci odovzdať mobilné telefóny a zariadenia s možnosťou nahrávania. V štúdiu mal každý klopové mikrofóny, takže publikum zvonku počulo každé slovo, každý vtip a každú notu. "Hudobníci ako keby boli vo výkladnej skrini, z ktorej nevideli von, a mali tak pokoj na prácu, diváci zasa získali neopakovateľný zážitok zo sledovania vzniku albumu," hovorí Ulman.

Film PJ Harvey: A Dog Called Money je dokumentom o kreatívnom procese spoločného projektu PJ Harvey a Seamusa Murphyho v Kosove, Afganistane a Washingtone, zároveň dokumentuje nahrávanie hudobného albumu inšpirovaného ich putovaním. Ulman hovorí, že: "keď si deviatu štúdiovú platňu PJ Harvey The Hope Six Demolition Project pustíte doma po projekcii filmu PJ Harvey: A Dog Called Money, budete ju už vnímať inak ako predtým."


Kreatívna, sústredená a vtipná umelkyňa

PJ Harvey začala spolupracovať so Seamusom Murphym už v roku 2011, keď navštívila jeho výstavu fotografií z Afganistanu a Murphy pre jej ôsmy štúdiový album Let England Shake režíroval dvanásť krátkych videoklipov. Neskôr po ich spoločných cestách v Kosove, Afganistane a Washingtone vznikol nielen album The Hope Six Demolition Project, ale aj prvá básnická zbierka PJ Harvey doplnená Murphyho fotografiami s názvom The Hollow of the Hand (2015). Murphyho dokument PJ Harvey: A Dog Called Money je tretím výstupom tejto umeleckej spolupráce, svetovú premiéru mal na vlaňajšom MFF v Berlíne. Podľa slov filmového a hudobného publicistu Pavla Klusáka, ktorý ho uvádzal na MFF Karlove Vary: "vo filme sledujeme ako kreatívna, sústredená a vtipná umelkyňa pretvára videné, počuté a prežité do piesní na nový album. Tak ako ona mohla zblízka pozorovať život v miestach kríz, režisér Murphy teraz zblízka pozoruje ju – a zo situácií tká svoj film."

Seamus Murphy je oceňovaný írsky fotograf a filmár, fotografie vystavoval po celom svete. Je sedemnásobným držiteľom ceny World Press Photo a spolupracuje s prestížnymi svetovými periodikami. Jeho film Darkness Visible (2011) z fotografického pôsobenia v Afganistane bol nominovaný na cenu Emmy. "PJ Harvey a ja sme sa rozhodli spolupracovať a začali sme projekt spoločne. Chceli sme, aby sa z neho stala kniha (jej poézia, moje fotografie), album, ktorý nahrá, a film, ktorý by som vytvoril. Chceli sme ísť na miesta, ktoré nás zaujímali, ktoré pre nás z nejakého dôvodu mali význam. Spoločne sme prežívali skúsenosti, ale pracovali sme individuálne. Našli sme situácie, ktoré nás inšpirovali a hlboko s nami pohli," povedal o projekte PJ Harvey: A Dog Called Money.

Hudobný cyklus Music & Film uvádza Kino Lumière od júna 2013. Vstupenky na projekciu filmu PJ Harvey: A Dog Called Money (2019) si je možné rezervovať alebo kúpiť za 7 € na Kino-lumiere.sk alebo v pokladni kina, ktorá je otvorená denne 30 minút pred začiatkom prvého predstavenia. O mesiac uvedie cyklus Music & Film snímku Mystify Michael Hutchence (2019) režiséra Richarda Lowensteina, ktorý bol dlhoročným priateľom a spolupracovníkom austrálskej kapely INXS. Projekcia filmu sa uskutoční v utorok 11. februára o 20.30 hod.

Informácie a foto redakcii Hudba.sk poskytla Simona Nôtová. Text správy sme upravili. 

Foto: Autlook Filmsales

Súvisiaci interpreti: PJ Harvey