Košická skupina Nocadeň v roku 2021 naďalej propagovala úspešný album Auróra (2019), ktorý v decembri vyšiel aj na vinylovej platni. Spevák ľudových piesní Štefan Štec sa podieľal na skladbe Láska neumiera zo seriálu Slovania a v lete nahral v spolupráci s kapelou Peter Bič Project novú verziu piesne Za rána, za rosy zo slávneho muzikálu Na skle maľované.

"Hľadanie pozitív na minulom roku je opäť trocha zložitejšie. My sme celú energiu sústredili na leto, keď sa mohlo koncertovať," hovorí Rasťo Kopina, líder skupiny Nocadeň. "Okrem toho sme natočili dva videoklipy ku skladbám z nášho ostatného albumu Auróra, konkrétne Žiletky a Labyrint. No a na záver roka sme tento úspešný album, za ktorý sme získali cenu Anděl, vydali aj na LP platni. Je to náš vôbec prvý vinyl, takže z toho máme veľkú radosť."

"Keďže v roku 2022 oslavujeme 25. výročie založenia skupiny Nocadeň, niečo by sa patrilo urobiť, ale my sme zatiaľ veľmi zdržanliví," dodáva Kopina.


Štefan Štec hodnotí uplynulý rok v rámci aktuálnej zložitej situácie celkom pozitívne. "Myslím, že rok 2021 nebol zlý. Prežili sme ho v zdraví, zažil som v lete niekoľko krásnych koncertov, vydal som niekoľko nových skladieb, či už v mojej 'réžii' alebo to boli spolupráce, ako napríklad s Janou Kirschner na skladbe Láska neumiera, ktorá sa stala jednou z najhranejších pesničiek v rádiách. Takisto sme s rodinkou cestovali v rámci možností a prežili pekné rodinné chvíle. Viem si predstaviť, že by sa koncerty nekončili letom a mohli by sme hrať aj vianočné akcie, ktoré sme už druhý rok nehrali. Bohužiaľ, to nie je v našich silách," uviedol spevák pre TASR.

Vo svojich plánoch na rok 2022 preto zostáva realistom. "Táto doba nepraje plánovaniu, takže sa skôr snažíme improvizovať. Určite tomu bude tak aj začiatkom tohto roka. Verím však, že kultúra na Slovensku dostane zelenú v rámci opatrení a nebude diskriminovaná od iných odvetví, ktoré v rôznych režimoch fungujú. Mnohé opatrenia, ktoré zabraňujú aspoň v čiastočnom fungovaní kultúry, nie sú logické, hlavne v porovnaní s inými odvetviami. Verím, že rok 2022 prinesie zmenu, pretože fungovanie kultúry nie je dôležité len pre umelcov, ale vôbec pre celú spoločnosť."


Zdroj: TASR (Hudba.sk edit)
Foto: Martina Mlčúchová

Súvisiaci interpreti: Nocadeň