Americká speváčka Billie Eilish zverejnila v noci na piatok titulnú skladbu k najnovšej bondovke No Time to Die. Rovnomenná pieseň zaznamenala na Youtube po 12 hodinách od zverejnenia viac ako päť miliónov prehratí. Splnila očakávania?

Billie Eilish sa vďaka novinke stala najmladšou umelkyňou, ktorá naspievala titulnú pieseň do filmu o Jamesovi Bondovi. 18-ročná rodáčka z kalifornského Los Angeles skladbu skomponovala so svojím o štyri roky starším bratom, hudobným producentom Finneasom O'Connellom. O orchestrálny aranžmán sa postaral Hans Zimmer.

Balada No Time to Die sa vyznačuje melancholickým štýlom a šepotavým, jemne rozochveným spevom, ktorým sa speváčka preslávila, jej fanúšikovia teda nemajú dôvod byť sklamaní. Ak by sme skladbu porovnali s ostatnými dvoma bondovkami, ktoré naspievali Adele (Skyfall) a Sam Smith (Writing's on the Wall z filmu Spectre), tak svojou intímnou atmosférou má bližšie k pesničke britského speváka ako k veľkolepému hitu jeho krajanky z roku 2012.

Pieseň s pochmúrnou atmosférou naberá na dynamike až v závere, kde nechýba pre bondovky typický orchestrálny zvuk a speváčkin vokál na chvíľku porastie k výškam. Nie je to však nič, čo by nedokázala zaspievať ktorákoľvek iná popová speváčka. Billie Eilish skrátka ponúkla skladbu, aká sa od nej dala očakávať a až samotný film ukáže, nakoľko zapasovala do jeho konceptu. Isté je, že z marketingového hľadiska je tínedžerská hviezda, ktorú uznávajú aj starší fanúšikovia, skvelou voľbou. Práve ona totiž môže k desaťročia fungujúcej filmovej sérii pritiahnuť novú generáciu divákov.


Billie Eilish ešte pred zverejnením piesne označila naspievanie bondovky za svoj životný úspech. Tých však v posledných mesiacoch dosiahla viac než dosť. V januári zažiarila na odovzdávaní hudobných cien Grammy, keď získala päť ocenení vrátane všetkých štyroch hlavných kategórií album roka, skladba roka, nahrávka roka a najlepší nováčik.

Prečítajte si tiež:

Má čerstvých 18 a už jej patrí svet. Billie Eilish zažila prelomový rok

Billie Eilish máva nočné mory. Nachádza v nich inšpiráciu k tvorbe

25. pokračovanie ságy o britskom tajnom agentovi bude mať svetovú premiéru 2. apríla. Jeho predstaviteľ, 51-ročný Daniel Craig, sa v tejto úlohe predstavil posledný raz, pričom Bonda stvárnil celkovo päťkrát. Hudbu k filmu zložil Hans Zimmer, ktorého tvorcovia oslovili len nedávno po tom, ako od tejto úlohy pre kreatívne nezhody s britskou produkčnou spoločnosťou Eon Productions odstúpil americký skladateľ Dan Romer.

Pieseň No Time to Die predstaví Billie Eilish premiérovo naživo na udeľovaní hudobných cien BRIT Awards, ktoré sa uskutoční na budúci týždeň v Londýne. Okrem brata Finneasa ju budú na pódiu sprevádzať práve skladateľ Hans Zimmer a gitarista Johnny Marr. Snáď naživo bude jeho nástroj v piesni znieť výraznejšie ako na nahrávke.


Text: Hudba.sk, pm (zdroj: TASR)
Foto: Grant Pollard/Invision/AP

Súvisiaci interpreti: Billie Eilish