Finále Národnej ligy v americkom futbale (NFL) nazývané Super Bowl patrí už tradične medzi najsledovanejšie televízne prenosy v USA. Polčasová prestávka vždy prinesie veľkú šou hudobnej legendy, prípadne dvojice veľkých hviezd. Tento rok organizátori najväčšiu štvrťhodinovú šou v hudbe poňali inak a vsadili na dobrú kartu.


Uprostred štadióna SoFi v kalifornskom Inglewoode sa predstavili hviezdy amerického hip-hopu, a to Dr. Dre, Snoop Dogg, Eminem, Mary J. Blige, Kendrick Lamar, 50 Cent a tiež Anderson .Paak, ktorý počas Eminemovho vystúpenia sedel za bicími. Poslední dvaja spomínaní boli pritom vopred neohlásenými špeciálnymi hosťami.

Podľa reakcií na nedeľný večer je jasné, že oslava niekoľkých generácií rapu na západnom pobreží zanechá v histórii tohto podujatia rovnakú stopu ako v minulosti napríklad vystúpenia Michaela Jacksona, U2, Paula McCartneyho, Madonny, Princa, Toma Pettyho & the Heartbreakers, The Rolling Stones, Lady Gaga, Coldplay a ďalších. Potvrdzujú to aj vyjadrenia na sociálnych sieťach. Napríklad basketbalová hviezda LeBron James z Los Angeles Lakers napísal, že to bola najveľkolepejšia polčasová šou, akú kedy videl.

Super Bowl 2022 Zdroj: AP Photo/Morry Gash
Po 20 rokoch hosťovačiek hral prvýkrát rap "prvé husle"

Hip-hop, ktorý už tri desaťročia patrí medzi najpopulárnejšie hudobné žánre a v americkej kultúre zastáva nenahraditeľné miesto, samozrejme nemal na Super Bowle premiéru. Prvýkrát prenikol do polčasovej prestávky pred 20 rokmi, keď sa k Aerosmith pripojil Nelly v skladbe Walk This Way.

Za posledných desať rokov sa v úlohe hostí Super Bowlu predstavili aj raperky M.I.A. a Nicki Minaj (2012 s hlavnou hviezdou Madonnou), Missy Elliott (2015 s Katy Perry) či raperi Travis Scott, Big Boi (2019 s Maroon 5) a Bad Bunny (2020 so Shakirou a Jennifer Lopez). Vyslovene rapový lineup však malo podujatie prvýkrát až tento rok.

Zrejme aj preto bol playlist zostavený z obrovských hitov tohto žánra z troch predchádzajúcich dekád. 70-tisíc návštevníkov priamo na štadióne a ďalšie desiatky miliónov pri televíznych obrazovkách si tak mohli vychutnať elektrizujúcu šou plnú notoricky známych skladieb. Radosť museli mať najmä tí, ktorí fandili americkému hip-hopu už v 90. rokoch minulého storočia. Vekový priemer účinkujúcich znížili len Kendrick Lamar a Anderson .Paak, pričom vlastnú skladbu odprezentoval iba prvý menovaný.

Super Bowl 2022 v znamení rapových hviezd Zdroj: AP Photo/Chris O'Meara
Tvorcovia šou si vždy dávajú záležať aj na vizuálnej stránke a tento rok môžu byť na seba hrdí. Do centra obrovského štadióna umiestnili malú hip-hopovú kolóniu, v ktorej stálo päť bielych bungalovov a pred nimi zaparkované tri luxusné kabriolety. Vystúpenia hlavných hviezd sprevádzalo množstvo tanečníc a tanečníkov so strhujúcimi choreografiami a tiež niekoľko muzikantov.

Program odštartovali dve najzásadnejšie postavy West coast hip-hopu, 56-ročný Dr. Dre a o šesť rokov mladší Snoop Dogg, rapovými hymnami The Next Episode a California Love. Po nich nasledoval 50 Cent so svojím najväčším hitom In Da Club. Prepracovaná dramaturgia myslela naozaj na všetko a 46-ročný raper začal číslo visiac dolu hlavou, rovnako ako vo videoklipe k skladbe z roku 2003.

Nad streche jeho "domčeka" sa už pripravovala Mary J. Blige, predstaviteľka deväťdesiatkového R&B, ktorá je úzko spätá práve s rapovou scénou a právom nesie prezývku Kráľovná hip-hop soulu. S tanečnicami sa zladila do bielostrieborných flitrovaných kostýmov a predstavila svoje hity Family Affair a No More Drama. Jej účasť a výber skladieb tak boli jasným signálom, že polčasová šou nebola určená výhradne pre fanúšikov jedného žánru, ale ponúkla kvalitný hudobný aj vizuálny zážitok pre široké publikum.

Mary J. Blige, Super Bowl 2022 Zdroj: AP Photo/Chris O'Meara
Eminem známym gestom podporil Black Lives Matter

Po tom, ako 51-ročná rodáčka z New Yorku v rámci choreografie doslova odpadla na chrbát, kamery zacielili na mozaiku z veľkých kartónových škatúľ, z ktorých vyšli Afroameričania s prefarbenými vlasmi a bradami, všetci v čiernych oblekoch a šerpou s nápisom Dre Day. Uprostred nich s veľkou energiou odpálil 34-ročný Kendrick Lamar skladbu Alright, ktorá sa pár rokov po vydaní stala neoficiálnou hymnou hnutia Black Lives Matter.

Následne sa k nemu pripojili Dr. Dre a Eminem, ktorí predstavili kúsok zo singla Forgot About Dre. Dramatický príchod Eminema, pod ktorým explodovala časť bieleho stageu, umocnili prvé gitarové tóny hitu Lose Yourself a nejednému divákovi iste naskočili zimomriavky. V závere skladby si 49-ročný interpret kľakol na koleno a v ruke si držal sklonenú hlavu, čím vyvolal istú kontroverziu.

Eminem, Super Bowl 2022 Zdroj: AP Photo/Chris O'Meara
Toto gesto je totiž fanúšikom amerického futbalu veľmi dobre známe. Dnes už bývalý hráč klubu San Francisco 49ers Colin Kaepernick v roku 2016 takýmto pokľaknutím pri americkej hymne vyjadroval svoj protest proti policajnej brutalite a podporu hnutiu Black Lives Matter. Podobné gesto je odvtedy súčasťou športových zápasov v rôznych súťažiach. Organizátori Super Bowlu vyvrátili špekulácie o tom, že Eminemovi toto gesto zakázali a uviedli, že o ňom vedeli už z generálok.

Energickú šou uzatvorili Dr. Dre a Snoop Dogg singlom Still D.R.E. z roku 1999. V závere sa k nim na streche jedného z bungalovov pridali aj zvyšní vystupujúci a spoločne si vychutnali veľkolepý a zaslúžený aplauz.

Mimochodom, v zápase zvíťazil tím Los Angeles Rams nad Cincinnati Bengals.

Pozrite si celú polčasovú šou Super Bowlu 2022:


Poznámka: NFL momentálne neumožňuje prehrávanie videa v článkoch, takže si ho treba rozkliknúť a pozrieť priamo na Youtube.

Autor: Lukáš Dedík

Súvisiaci interpreti: Dr. Dre, Eminem