Britské elektropopové trio Years & Years hlási návrat s úzkostlivým vizuálom. Po roku a pol sa autori hitu King pripomínajú videoklipom k singlu Sanctify, ktorý sa odohráva v budúcnosti. V nastávajúcich časoch by podľa skupiny mali byť ľudia v menšine a slúžiť androidom výlučne na zábavné účely.

Zajtrajšok nevyzerá pre ľudstvo veľmi ružovo. Aspoň podľa režiséra Freda Rowsona, ktorý po hudobnej snímke k singlu Desire opäť spolupracuje s trojicou Years & Years. Frontman skupiny Olly Alexander je v klipe Sanctify jedným z mála plnohodnotných ľudských bytostí preživších na svete ovládanom androidmi.

So svojím "umelohmotným" otrokárom sa vydávajú naprieč krajinou do futuristického mesta Palo Santo. Tam je hlavný hrdina postavený pred porotu. Tanečnými kreáciami, zahanbujúcimi ktorúkoľvek hadiu ženu, musí presvedčiť jej členov aj divákov, že je hoden byť zabávačom.

Vie, aké je to byť rozpoltený

V skutočnosti je dej iba metaforický. Alexander sa v novom singli vyznáva z avantúry s mužom, ktorý sa navonok správal ako heterosexuál, no za zatvorenými dvermi spálne túžil po rovnakom pohlaví. Skladbou a klipom chcel vyjadriť, že aj on sám vie, aké je to bojovať s vlastnou sexualitou.

"Zámerne sme skryli viacero rozdielnych významov a chcem, aby si ľudia vytvorili vlastné interpretácie. Požadujem od ľudí, aby skočili so mnou do zajačej nory a nechali svojej fantázii voľnobeh," cituje speváka hudobný portál NME.com. Zároveň dodáva, že chce fanúšikov "poriadne zmiasť, no zároveň vyvolať záujem mysterióznym a zmyselným spôsobom".


Skladba inšpirovaná hitom Slave 4 U od Britney Spears je predzvesťou druhého štúdiového albumu víťazov ankety BBC Sound of 2015 . Meno ani dátum vydania zatiaľ nie sú známe. Jediné detaily, o ktoré sa trojica podelila, sú o spolupráci s legendárnou formáciou Pet Shop Boys. "Neviem, či to môžem povedať, ale stále sa rozhoduje o tom, kto ju bude mať. Som si však istý, že ju raz určite budete počuť," vyjadril sa aktuálne červenovlasý líder projektu pre portál Popbuzz.com.

Autor: Marek Majzon
Foto: Youtube.com