Už po šiesty raz organizuje portál Jazz.sk ocenenia Esprit za najlepší slovenský jazzový album roka. O víťazoch rozhoduje odborná porota, ale aj verejnosť internetovým hlasovaním. Slávnostný večer s odovzdaním cien a koncertom troch nominovaných sa uskutoční 30. apríla v Bratislave.

Do ankety Esprit sú zaradené albumy slovenských hudobníkov, ktoré spadajú do žánrovej kategórie jazz a boli vydané v roku 2017. Pre priaznivcov jazzu predstavuje toto ocenenie jedinečnú šancu získať prehľad o tom najlepšom, čo za posledný rok vzniklo a vyjadriť svojím hlasovaním podporu a uznanie interpretom tohto žánru na Slovensku.

V aktuálnom ročníku je nominovaných týchto 16 nahrávok:

AMC trio a Ľudová hudba Stana Baláža - Ad Fontes
Bashavel - Hoorhay
Brass Concept - Brass Concept
Brigita Szelidová - Duets
GrooveHub - Glasses & Hats
Cha Bud - Nice To Eat You
Juraj Griglák & Company - Live feat. Bobby Sparks, Poogie Bell, Chris Hemingway
Ľubomír Gašpar - Cimbal Project
Ľuboš Šrámek, Nikolaj Nikitin - Altar
Ludo Kotlár Trio - Hangin'
Róbert Ragan Jr. Project - Turns
Sisa Michalidesová - Chloe
Ščevlíková & Zajaček - Feel It
Thebenbound - Thebenbound
Valér Miko Trio - Random Coincidences
Valér Miko: Project Gaia - In the Nature

Aktualizácia (3.4., 13:50): Dnes bolo na stránke Jazz.sk/esprit/2017, kde nájdete aj ukážky všetkých nominovaných albumov, spustené hlasovanie v kategórii Cena verejnosti.

Počas galavečera s odovzdávaním cien Esprit za rok 2017, ktorý sa uskutoční 30. apríla v bratislavskom Divadle Aréna, vystúpia Sisa MichalidesováĽuboš Šrámek a Nikolaj Nikitin a Ľubomír Gašpar Cimbal Project. Priamy prenos odvysiela Rádio Devín a záznam podujatia neskôr prinesie RTVS. Slávnostná ceremónia je každoročne oficiálnou súčasťou celosvetového podujatia International Jazz Day (30. apríl - Medzinárodný deň jazzu), ktoré združuje jazzových nadšencov z celého sveta. Cieľom podujatia je spoločne osláviť slobodu a kreativitu formou jazzových podujatí konaných v jeden deň po celom svete.   

Víťazi oboch kategórií - Cena verejnosti a Cena odbornej poroty - získajú nové sošky v tvare kontrabasu, ktoré vytvori významný slovenský sochár Juraj Čutek. "Ľudský rozmer jazzu, jeho farebnosť a improvizácia sú pre mňa najinšpiratívnejšie. Mám pocit, že tak ako vzniká jazzová skladba, vzniká aj moje výtvarné dielo. Jeho zrodu vždy predchádza nápad, koncept, projekt, ale až konfrontácia s materiálom, mojím vnútrom a energiou kozmu vytvorí konečný produkt."

soška Esprit za rok 2017 od Juraja Čuteka Zdroj: PR

Hlavné ocenenie, Cenu odbornej poroty za najlepší jazzový album roka, vyberie medzinárodná porota zložená z popredných európskych hudobných žurnalistov, kritikov a promotérov v oblasti jazzu. Jej členmi tento rok sú:

Frank Bolder - dramaturg festivalu North Sea Jazz (Holandsko)
Martyna Markowska - dramaturgička Katowice Jazz Art Festivalu (Poľsko)
Johann Kneihs - jazzový redaktor, ORF Ö1 (Rakúsko)
Barbara Bércesi - dramaturgička jazzových koncertov MUPA (Maďarsko)
Peter Polanský - marketingový riaditeľ a dramaturg Wiener Konzerthausu (Rakúsko)
Viktor Zappner - jazzový producent a promotér (Tasmánia)
Vilém Spilka - riaditeľ a dramaturg festivalu JazzFestBrno (Česko)
Matej Šálek - dramaturg koncertného cyklu City Sounds of Bratislava
Ján Babič - riaditeľ Trenčianskeho jazzového festivalu
Ján Sklenár - redaktor Rádia Devín
Peter Baláž - redaktor portálu Jazz.sk

Hlavnou myšlienkou ankety Esprit, ktorú založil v roku 2012 hudobník a zakladateľ portálu Jazz.sk Boris Čellár, je podpora tvorivosti slovenských predstaviteľov jazzového žánra. Deje sa tak priamou formou zviditeľňovania hudobných albumov vydaných v predchádzajúcom roku, pričom vďaka online prezentácii súťaže vzniká voľne dostupná databáza albumov s ukážkami a ich profilom.

Esprit ďalej nabáda k objektívnej konfrontácii názorov odbornej a laickej verejnosti, čo je prínosom nielen pre samotného autora diela. Ku každému z albumov zaujíma 11-členná medzinárodná odborná porota konkrétne stanovisko, na druhej strane verejnosť prejavuje svoj názor formou hlasovania za najobľúbenejší album.

Predchádzajúcimi držiteľmi ocenenia sú Lukáš Oravec (2013 sólo a 2016 so svojím kvartetom), Sisa Michalidesová (2015), Juraj Griglák (2014) a Michal Bugala (2012). 

Prečítajte si: Esprit 2016: slovenským džezmenom chýba viac originality, Lukáš Oravec ju má

Informácie a fotografie redakcii Hudba.sk za organizátorov ankety poskytol Peter Baláž z portálu Jazz.sk. Tlačovú správu sme upravili.